Σαρμαδάκια
στην κατάψυξη!
Τα
σαρμαδάκια, όπως είναι το σωστό να
λέγονται, κάνουν θραύση σε όποιο τραπέζι
κι αν σερβιριστούν! Ειδικά στους μπουφέδες
τα σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα εύκολα να
σερβιριστούν και να κλέψουν τις
εντυπώσεις. Όμως μεγάλο μειονέκτημά
τους είναι η χρονοβόρα διαδικασία
τυλίγματος. Υπάρχει βεβαίως και η
δυνατότητα να τα μαγειρέψουμε σε φόρμα
του κέικ (για να δείτε πώς πατήστε εδώ),
αλλά κακά τα ψέμματα άλλη χάρη έχουν τα
σαρμαδάκια τυλιγμένα με τον κλασσικό
τρόπο!
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μπορούμε να τα τυλίξουμε αρκετές μέρες πριν και να τα καταψύξουμε , αρκεί να προσέξουμε 1-2 πραγματάκια ως προς το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε στην κατάψυξη ώστε να μην χάνουν το σχήμα τους όταν έρθει η ώρα να τα βράσουμε αλλά και το σημείο μαγειρέματος του ρυζιού διότι το ρύζι αν δεν καταψυχθεί σωστά καταστρέφεται.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μπορούμε να τα τυλίξουμε αρκετές μέρες πριν και να τα καταψύξουμε , αρκεί να προσέξουμε 1-2 πραγματάκια ως προς το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε στην κατάψυξη ώστε να μην χάνουν το σχήμα τους όταν έρθει η ώρα να τα βράσουμε αλλά και το σημείο μαγειρέματος του ρυζιού διότι το ρύζι αν δεν καταψυχθεί σωστά καταστρέφεται.
Αν
θέλουμε λοιπόν να καταψύξουμε τα
σαρμαδάκια, κάνουμε τη γέμιση της
αρεσκείας μας τσιγαρίζοντας όλα τα
υλικά εκτός από το ρύζι το οποίο
προσθέτουμε την τελευταία στιγμή,
φροντίζοντας το φαγητό μας να μην έχει
πολλά υγρά ώστε να μην μαγειρευτεί το
ρύζι.
Αν
τυχόν θέλουμε να τυλίξουμε τα σαρμαδάκια
με λάχανο, τότε το ζεματάμε ελάχιστα
ίσα-ίσα να μπορέσουμε να βγάλουμε τα
φύλλα και να τα τυλίξουμε.
Φροντίζουμε
η κατσαρόλα που θα τα μαγειρέψουμε να
είναι εντελώς στεγνή. Βάζουμε μια
λαδόκολλα για να καλύψει καλά τον πάτο
και τα πλαϊνά. Στρώνουμε πάνω στη
λαδόκολλα τα σαρμαδάκια όπως κάνουμε
συνήθως σαν να είναι να τα μαγειρέψουμε
αμέσως.
Βάζουμε
την κατσαρόλα στην κατάψυξη και την
αφήνουμε μέχρι τα σαρμαδάκια να παγώσουν
τελείως. Την βγάζουμε από την κατάψυξη
και τραβούμε απαλά τη λαδόκολλα. Επειδή
η κατσαρόλα ήταν στεγνή, δε δημιουργήθηκε
πάγος ανάμεσα ώστε η λαδόκολλα να
κολλήσει στην κατσαρόλα και επομένως
βγαίνουν πολύ εύκολα με μια κίνηση. (Αν
φοβάστε ότι θα δημιουργηθεί υγρασία
καθώς στρώνετε τα σαρμαδάκια, μπορείτε
να βάλετε δύο λαδόκολλες). Τώρα έχουμε
τα σαρμαδάκια καλουπωμένα στην κατσαρόλα
που θα τα βράσουμε. Τα τυλίγουμε καλά
με μεμβράνη και τα ξαναβάζουμε στην
κατάψυξη.
Όταν
έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε, βγάζουμε
τη μεμβράνη και απλώς τα βάζουμε με τη
λαδόκολλα στην ίδια κατσαρόλα που τα
καταψύξαμε, προσθέτουμε ζεστό νερό και
συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Για
να δείτε πώς μπορούμε να
συντηρήσουμε τα αμπελόφυλλα,
πατήστε εδώ.
Για
να δείτε πώς μπορούμε να
νοστιμίσουμε ακόμη
περισσότερο τα σαρμαδάκια, πατήστε εδώ.
Και μια διευκρίνηση: ντολμάδες είναι τα γεμιστά (dolma στα τουρκικά σημαίνει γεμιστός) ενώ σαρμάδες είναι τα τυλιχτά (Sarmak στα τούρκικα συμαίνει τυλίγω). Επομένως τα γεμιστά κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες κλπ είναι ντολμάδες και τα τυλιγμένα με λαχανόφυλλα, αμπελόφυλλα, μαρουλόφυλλα αλλά και σκέπη (μπόλια) αρνιού είναι σαρμάδες! Όσο για το γιαπράκια προέρχεται από το yaprak που σημαίνει απλά φύλλο!
Και μια διευκρίνηση: ντολμάδες είναι τα γεμιστά (dolma στα τουρκικά σημαίνει γεμιστός) ενώ σαρμάδες είναι τα τυλιχτά (Sarmak στα τούρκικα συμαίνει τυλίγω). Επομένως τα γεμιστά κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες κλπ είναι ντολμάδες και τα τυλιγμένα με λαχανόφυλλα, αμπελόφυλλα, μαρουλόφυλλα αλλά και σκέπη (μπόλια) αρνιού είναι σαρμάδες! Όσο για το γιαπράκια προέρχεται από το yaprak που σημαίνει απλά φύλλο!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου