Αντικατάσταση
αυγού
Εάν
για λόγους νηστείας, δίαιτας ή αλλεργιών
θέλετε να αντικαταστήσετε το αυγό στα
αρτοσκευάσματα, δείτε με τι μπορεί να
αντικατασταθεί!
Υλικό
αντικατάστασης
|
Αποδίδει
καλύτερα
|
Παρατηρήσεις
|
Σόδα
+ Ξύδι
|
Για
αφράτες ζύμες
|
Η
αναλογία για ένα αυγό 1 κ.γλ. σόδα
αναμεμειγμένη με 1 κ.σ. λευκό ξύδι
|
Ρεβυθόζουμο
|
Για
παρασκευές που απαιτούν το ασπάδι του
αυγού μόνον
|
3
κ.σ. ρεβυθόζουμο για το ασπράδι ενός
αβγού. Για να δείτε πώς θα το φτιάξετε
πατήστε εδώ.
|
Λιναρόσπορος
|
Για
ζύμες με αλεύρι ολικής αλέσεως ή με
σοκολάτα
|
Αντιστοιχία
για ένα αβγό: 1 κ.σ. τριμμένου
λιναρόσπορου σε 3 κ.σ. νερό. Τα αφήνουμε
να μουλιάσουν τουλάχιστον μέχρι
να απορροφηθεί τελείως το νερό και
αποκτήσει κολλώδη σύσταση.
|
Νερό+σπορέλαιο+μπέικινγ
πάουντερ
|
Ιδανικό
για μπισκότα
|
Ανακατώνουμε
καλά 2 κ.σ. νερό + 1 κ.σ. σπορέλαιο + 2 κ.σ.
μπέικινγκ πάουντερ. Αντιστοιχεί σε
ένα αβγό
|
Πουρές
μήλου ή μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη
|
Στις
περισσότερες ζύμες
|
Αναλογία
για ένα αβγό: 1/4 της κούπας. Προτείνεται
και για αντικατάσταση της λιπαρής
ουσίας, οπότε αντικαταστήστε με πουρέ
μήλου ή το ένα ή το άλλο. Για να δείτε
πώς θα το φτιάξετε πατήστε εδώ.
|
Ζελατίνη
|
Στις
περισσότερες ζύμες
|
Διαλύουμε
πολύ καλά 2 κ.σ. σκόνη ζελατίνης χωρίς
άρωμα σε μια κούπα βραστό νερό. 3,5 κ.σ.
από το μείγμα αντιστοιχούν σε ένα
αβγό.
|
Σπόροι
κία
|
Στις
περισσότερες ζύμες
|
Ανακατεύουμε
1 κ.σ. σπόρους κία σε 3 κ.σ. χλιαρό νερό
και το αφήνουμε να σταθεί για 2’ πριν
το χρησιμοποιήσουμε. Αντιστοιχεί σε
1 αβγό.
|
Φυστικοβούτυρο
|
Για
ζύμες με ξηρούς καρπούς, μπράουνις,
τηγανίτες, μπισκότα.
|
3
κ.σ. φυστικοβούτυρο για κάθε αβγό.
Προσδίδει άρωμα ξηρών καρπών.
|
Ανθρακούχο
νερό
|
Για
κέικ και καπ-κέικ.
|
60
ml ανθρακούχο νερό για
κάθε αβγό. Μη σας φοβίσει η πιο νερουλή
ζύμη. Απλώς ψήστε μερικά λεπτά παραπάνω!
|
Λεκιθίνη
σόγιας
|
Ιδανική
για συνταγές που απαιτούν μόνον κρόκο
αβγού.
|
1
κ.σ. λεκιθίνη σόγιας (14γρ) για κάθε
αβγό. Πωλείται στα καταστήματα υγιεινής
διατροφής σε μορφή σκόνης.
|
Αν θέλετε να δείτε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λιπαρή ουσία πατήστε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου