Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Αντικατάσταση αβγού










Αντικατάσταση αυγού

Εάν για λόγους νηστείας, δίαιτας ή αλλεργιών θέλετε να αντικαταστήσετε το αυγό στα αρτοσκευάσματα, δείτε με τι μπορεί να αντικατασταθεί!







Υλικό αντικατάστασης
Αποδίδει καλύτερα

Παρατηρήσεις
Σόδα + Ξύδι
Για αφράτες ζύμες
Η αναλογία για ένα αυγό 1 κ.γλ. σόδα αναμεμειγμένη με 1 κ.σ. λευκό ξύδι

Ρεβυθόζουμο
Για παρασκευές που απαιτούν το ασπάδι του αυγού μόνον
3 κ.σ. ρεβυθόζουμο για το ασπράδι ενός αβγού. Για να δείτε πώς θα το φτιάξετε πατήστε εδώ.

Λιναρόσπορος
Για ζύμες με αλεύρι ολικής αλέσεως ή με σοκολάτα
Αντιστοιχία για ένα αβγό: 1 κ.σ. τριμμένου λιναρόσπορου σε 3 κ.σ. νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν τουλάχιστον μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό και αποκτήσει κολλώδη σύσταση.

Νερό+σπορέλαιο+μπέικινγ πάουντερ
Ιδανικό για μπισκότα
Ανακατώνουμε καλά 2 κ.σ. νερό + 1 κ.σ. σπορέλαιο + 2 κ.σ. μπέικινγκ πάουντερ. Αντιστοιχεί σε ένα αβγό

Πουρές μήλου ή μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη
Στις περισσότερες ζύμες
Αναλογία για ένα αβγό: 1/4 της κούπας. Προτείνεται και για αντικατάσταση της λιπαρής ουσίας, οπότε αντικαταστήστε με πουρέ μήλου ή το ένα ή το άλλο. Για να δείτε πώς θα το φτιάξετε πατήστε εδώ.

Ζελατίνη
Στις περισσότερες ζύμες
Διαλύουμε πολύ καλά 2 κ.σ. σκόνη ζελατίνης χωρίς άρωμα σε μια κούπα βραστό νερό. 3,5 κ.σ. από το μείγμα αντιστοιχούν σε ένα αβγό.

Σπόροι κία
Στις περισσότερες ζύμες
Ανακατεύουμε 1 κ.σ. σπόρους κία σε 3 κ.σ. χλιαρό νερό και το αφήνουμε να σταθεί για 2’ πριν το χρησιμοποιήσουμε. Αντιστοιχεί σε 1 αβγό.

Φυστικοβούτυρο
Για ζύμες με ξηρούς καρπούς, μπράουνις, τηγανίτες, μπισκότα.
3 κ.σ. φυστικοβούτυρο για κάθε αβγό. Προσδίδει άρωμα ξηρών καρπών.

Ανθρακούχο νερό
Για κέικ και καπ-κέικ.
60 ml ανθρακούχο νερό για κάθε αβγό. Μη σας φοβίσει η πιο νερουλή ζύμη. Απλώς ψήστε μερικά λεπτά παραπάνω!

Λεκιθίνη σόγιας
Ιδανική για συνταγές που απαιτούν μόνον κρόκο αβγού.
1 κ.σ. λεκιθίνη σόγιας (14γρ) για κάθε αβγό. Πωλείται στα καταστήματα υγιεινής διατροφής σε μορφή σκόνης.


Αν θέλετε να δείτε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λιπαρή ουσία πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου