Αντικατάσταση
αυγού
Εάν
για λόγους νηστείας, δίαιτας ή αλλεργιών
θέλετε να αντικαταστήσετε το αυγό στα
αρτοσκευάσματα, δείτε με τι μπορεί να
αντικατασταθεί!
Υλικό
   αντικατάστασης 
 | 
  
Αποδίδει
   καλύτερα 
 | 
  
Παρατηρήσεις 
 | 
 
Σόδα
   + Ξύδι 
 | 
  
Για
   αφράτες ζύμες 
 | 
  
Η
   αναλογία για ένα αυγό 1 κ.γλ. σόδα
   αναμεμειγμένη με 1 κ.σ. λευκό ξύδι 
 | 
 
Ρεβυθόζουμο 
 | 
  
Για
   παρασκευές που απαιτούν το ασπάδι του
   αυγού μόνον 
 | 
  
3
   κ.σ. ρεβυθόζουμο για το ασπράδι ενός
   αβγού. Για να δείτε πώς θα το φτιάξετε
   πατήστε εδώ. 
 | 
 
Λιναρόσπορος 
 | 
  
Για
   ζύμες με αλεύρι ολικής αλέσεως ή με
   σοκολάτα 
 | 
  
Αντιστοιχία
   για ένα αβγό: 1 κ.σ. τριμμένου
   λιναρόσπορου σε 3 κ.σ. νερό. Τα αφήνουμε
   να μουλιάσουν τουλάχιστον μέχρι
   να απορροφηθεί τελείως το νερό και
   αποκτήσει κολλώδη σύσταση. 
 | 
 
Νερό+σπορέλαιο+μπέικινγ
   πάουντερ 
 | 
  
Ιδανικό
   για μπισκότα 
 | 
  
Ανακατώνουμε
   καλά 2 κ.σ. νερό + 1 κ.σ. σπορέλαιο + 2 κ.σ.
   μπέικινγκ πάουντερ. Αντιστοιχεί σε
   ένα αβγό 
 | 
 
Πουρές
   μήλου ή μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη 
 | 
  
Στις
   περισσότερες ζύμες 
 | 
  
Αναλογία
   για ένα αβγό: 1/4 της κούπας. Προτείνεται
   και για αντικατάσταση της λιπαρής
   ουσίας, οπότε αντικαταστήστε με πουρέ
   μήλου ή το ένα ή το άλλο.  Για να δείτε
   πώς θα το φτιάξετε πατήστε εδώ. 
 | 
 
Ζελατίνη 
 | 
  
Στις
   περισσότερες ζύμες 
 | 
  
Διαλύουμε
   πολύ καλά 2 κ.σ. σκόνη ζελατίνης χωρίς
   άρωμα σε μια κούπα βραστό νερό. 3,5 κ.σ.
   από το μείγμα αντιστοιχούν σε ένα
   αβγό. 
 | 
 
Σπόροι
   κία 
 | 
  
Στις
   περισσότερες ζύμες 
 | 
  
Ανακατεύουμε
   1 κ.σ. σπόρους κία σε 3 κ.σ. χλιαρό νερό
   και το αφήνουμε να σταθεί για 2’ πριν
   το χρησιμοποιήσουμε. Αντιστοιχεί σε
   1 αβγό. 
 | 
 
Φυστικοβούτυρο 
 | 
  
Για
   ζύμες με ξηρούς καρπούς, μπράουνις,
   τηγανίτες, μπισκότα. 
 | 
  
3
   κ.σ. φυστικοβούτυρο για κάθε αβγό.
   Προσδίδει άρωμα ξηρών καρπών. 
 | 
 
Ανθρακούχο
   νερό 
 | 
  
Για
   κέικ και καπ-κέικ. 
 | 
  
60
   ml ανθρακούχο νερό για
   κάθε αβγό. Μη σας φοβίσει η πιο νερουλή
   ζύμη. Απλώς ψήστε μερικά λεπτά παραπάνω! 
 | 
 
Λεκιθίνη
   σόγιας 
 | 
  
Ιδανική
   για συνταγές που απαιτούν μόνον κρόκο
   αβγού. 
 | 
  
1
   κ.σ. λεκιθίνη σόγιας (14γρ) για κάθε
   αβγό. Πωλείται στα καταστήματα υγιεινής
   διατροφής σε μορφή σκόνης. 
 | 
 
Αν θέλετε να δείτε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λιπαρή ουσία πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου