Σιρόπι
φράουλας ... για πολλές χρήσεις
Σας
αρέσουν τα παγωτά με σιρόπι φράουλας; Σας αρέσει ένα ποτήρι κρύο αρωματικό κρασί για τα καλοκαιρινά βράδυα; Σας αρέσουν οι κρέπες και οι τάρτες με σιρόπι φράουλας; Δεν ξέρω κάποιον
που θα απαντούσε αρνητικά.
Προσωπικά μ΄αρέσουν τα γλυκά αλλά όχι τα πολύ γλυκά. Μ' αρέσουν οι φράουλες και αναψυκτικά οι γλυκά αρωματισμένα με το ρουμπινί σιρόπι τους. Όμως
το σύνηθες σπιτικό σιρόπι φράουλας
είναι εξαιρετικά γλυκό
(για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον)
ώστε από την πολύ γλύκα να μην μπορούμε
να απολαύσουμε τις μικρές φραουλένιες
εκρήξεις στον ουρανίσκο μας. (Έχετε
αρχίσει να παθαίνεται σιελόρροια μόνον
που το διαβάζετε, ε; Κι εγώ μόνον που το
γράφω...)
Με
κάτι τέτοιες σκέψεις ξεκίνησα να φτιάξω
ένα σιρόπι φράουλας που θα ήταν αρωματικό,
ισορροπημένα γλυκό, διαυγές, αρκετά
σταθερό και για να ικανοποιήσουμε και
το μάτι με ξεκάθαρα φραουλί χρώμα. Κάπου
στο δρόμο μου προέκυψε και μια φραουλένια
βινεγκρέτ για τη σαλάτα. Τα πράγματα
είναι απλά: πρόκειται για μια ρεντουξιόν
(που ακούμε να λένε και στο Μάστερ-σεφ)
ή αλλιώς όπως έλεγε και η γιαγιά μας:
“Άστο να βράσει για να σωθεί το ζ’μί!”.
Το ίδιο και το αυτό είναι!
Ίσως
και να ξαφνιαστείτε από την παρουσία
ξυδιού ως βασικό συστατικό. Το ξύδι
λειτουργεί ως ισορροπιστής ενάντια στη
γλυκύτητα της αρκετής ζάχαρης που
χρειάζεται για να γίνει πηχτούλικο. Στη
γεύση “ακούγεται” μόνον στο τέλος σαν
επίγευση και αυτό μόνον όταν το δοκιμάζουμε
σκέτο. Όταν καταναλώνεται μαζί με παγωτό,
είτε παγωμένο είτε από πάνω σαν διακόσμηση
αλλά και όταν συμμετέχει σε άλλα εδέσματα
όπως θα πόυμε στο τέλος τότε το μόνο που
αισθανόμαστε είναι το φραουλένιο άρωμα,
χωρίς να μας λιγώνει η γλύκα του σιροπιού.
Σιρόπι
φράουλας
250
γρ. ώριμες φράουλες
2/3
της κούπας λευκό ξύδι από κρασί
Λευκή
ζάχαρη
Πλένουμε
τις φράουλες και τις κόβουμε σε μέτρια
κομματάκια. Τις βάζουμε σε βάζο και
περιχύνουμε με το ξύδι. Κλείνουμε με το
καπάκι και αφήνουμε το βάζο στο ψυγείο
για τρεις ημέρες.
Την
τρίτη μέρα πολτοποιούμε τις φράουλες
με το ξύδι και περνούμε τον πολτό από
λεπτό τουλπάνι ή μια λεπτή βαμβακερή
πετσέτα. Μην δοκιμάσετε για το σουρώσετε
με σουρωτήρι ή ο,τιδήποτε άλλο. Πρέπει
όλα τα σποράκια και η ελάχιστη σάρκα να
κρατηθούν στο πανί.
Μετράμε
την ποσότητα του υγρού. Πιθανότατα θα
έχει περίπου διπλασιαστεί αλλά μην σας
ξαφνιάζει. Οι φράουλες περιέχουν περίπου
90% νερό. Βάζουμε το υγρό σε κατσαρολάκι
και το βράζουμε σε μέτρια προς δυνατό
(7/9 στην κουζίνα μου) μέχρι να μειωθεί
στα 3/5 της κούπας. Είναι καλύτερο να
μειώσουμε το υγρό χωρίς τη ζάχαρη και
να την προσθέσουμε μετά για να μη
σκουρήνει το σιρόπι.
Μόλις
μειωθεί ο όγκος του υγρού προσθέτουμε
για κάθε κούπα του αρχικού υγρού 1 1/4
κούπα λευκή ζάχαρη, ανακατώνουμε και
βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει
τελείως η ζάχαρη και να πάρει μια-δυο
βράσεις ώστε να αφρίσει για να μπορέσουμε
να αφαιρέσουμε τον αφρό. Δε συνηθίζω
γενικά να ξαφρίζω ούτε τα γλυκά ούτε τα
αλμυρά. Ο αφρός είναι στερεοποιημένη
πρωτεΐνη και δεν υπάρχει λόγος να την
πετάξουμε. Εδώ όπως το ξάφρισμα είναι
απαραίτητο για να πετύχουμε διαύγεια
στο σιρόπι. Στο τέλος το σιρόπι αφού
κρυώσει πρέπει να είναι αρκετά πηχτό
ώστε να μην απλώνει.
Τον
πολτό που έμεινε στο τουλπάνι δεν τον
πετάμε. Είναι μόνον σάρκα και λίγα
σποράκια και καθόλου ξινός. Τον
ανακατεύουμε με λίγη ζάχαρη και με τον
αφρό που βγάλαμε και έχουμε ένα γρήγορο
κουλί φράουλας για το γιαούρτι!
Αν
θέλουμε παγωτό με στρώσεις σιροπιού
κάνουμε ένα παγωτό βανίλια με σαντιγύ
που είναι σχετικά σταθερό και δεν
χρειάζεται χτύπημα καθώς παγώνει. Για
να το κάνουμε αυτό στρώνουμε μια
μακρόστενη φόρμα και χρησιμοποιώντας
είτε ένα κουτάλι σαν να βάζουμε μέλι
είτε βάζουμε το σιρόπι σε ένα πλαστικό
μπουκάλι με ρύγχος και κάνουμε γραμμές
στον πάτο της φόρμας. Συνεχίζουμε με
εναλλάξ στρώσεις παγωτού – γραμμών
σιροπιού. Η τελευταία στρώση πρέπει να
είναι παγωτό. Το βάζουμε στην κατάψυξη
για να παγώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
Μπορούμε
επίσης να προσθέσουμε λίγο σιρόπι στις
δροσερές καλοκαιρινές λεμονάδες, να
αρωματίσουμε ένα κρύο ποτήρι αφρώδες
κρασί(!), φυσικά να το βάλουμε σαν σιρόπι
επάνω στο παγωτό ή να ψήσουμε για 2’ σε
πολύ καυτό τηγάνι με ραβδώσεις
(σχαροτήγανο) φέτες ανανά ή ροδάκινου
και να νοστιμίσουμε με το σιρόπι μας,
να νοστιμίσουμε κρέπες, γκόφρες και
βάφλες. Το αγαπημένο μου όμως είναι σαν
επιδόρπιο τυριού με μια φέτα τρυφερό
ανθότυρο, σιρόπι φράουλας και λίγη
φρέσκια μέντα!
Ξύδι
φράουλας
Για
να κάνουμε ένα αρωματικό ξύδι σταματάμε
στο σημείο που περάσαμε τον πολτό από
το τουλπάνι και ούτε βράζουμε ούτε
προσθέτουμε ζάχαρη. Ταιριάζει πολύ σε
βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να με γίνεται μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook με τίτλο
“Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη
δείτε) ή να με ακολουθήσετε αυτό το
ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Γεια σας, για το ξύδι φραουλας, διευκρίνιση: πολτοποιουμε; Ναι ή Οχι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, πολτοποιούμε κανονικά, περνάμε τον πολτό από το τουλπάνι και σταματάμε εκεί.
Διαγραφή