Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Δροσερή σαλάτα με πορτοκάλι και σπαράγγια


Δροσερή σαλάτα με πορτοκάλι και σπαράγγια


Κάπου στην αγαπημένη μου Μάνη πριν μερικά χρόνια πρωτογεύτηκα μια σαλάτα βασισμένη σε δυο ταπεινά ντόπια υλικά, τα πορτοκάλια και τις ελιές, εκείνες τις μικρούτσικες πράσινες ελιές με την ελάχιστη σάρκα και την πληθωρική νοστιμιά που η θεία Γεωργία μου έδινε μέσα σε μπουκάλια αρωματισμένες με φετούλες λεμονιού. Αρχικά με ξένισε αρνητικά ο συνδυασμός πορτοκαλιού και φρέσκου κρεμμυδιού αλλά όταν τη δοκίμασα βρέθηκα σ΄ μια εκρηκτική συνύπαρξη όπου η αψάδα του κρεμμυδιού ισορροπεί ακροβατικά με το όξινο άρωμα του πορτοκαλιού!


Γύθειο (φωτογραφία από gytheio.net 
Τα χρόνια πέρασαν και στην Μακεδονία πια θυμάμαι πολλές φορές εκείνη τη σαλάτα. Μα εδώ δεν μπορεί να έχει τις ίδιες μυρωδιές. Δεν έχει το άρωμα της πέτρας που την καίει ο ήλιος... Ίσως γι΄αυτό και να την άλλαξα κάπως. Ίσως γι΄αυτό να της προσέθεσα και δυο υλικά της μακεδονικής γης.

Μακεδονική σαλάτα με πορτοκάλι
1 μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ή 3 πράσινα κρεμμυδάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης
5 -6 πράσινα σπαράγγια
Ελαιόλαδο
Αλάτι – Πιπέρι

Κρατάμε τις δυο άκρες από το σπαράγγι με τα δυο χέρια, λυγίζουμε μέχρι να σπάσει. Κρατάμε το κομμάτι με την κορυφή. (Το άλλο κομμάτι δεν το πετάμε. Το καθαρίζουμε με το μαραφέτι που καθαρίζουμε τις πατάτες, το βράζουμε ελαφρά και το τρώμε με λεμόνι, αλάτι και λάδι). Ρίχνουμε τα κομμάτια που κρατήσαμε σε νερό που βράζει και ζεματάμε για 1’, όχι περισσότερο. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε αμέσως σε παγωμένο νερό. Μόλις κρυώσουν, τα βάζουμε να στραγγίσουν καλά και τα κόβουμε σε μπουκίτσες.

Φιλετάρουμε το πορτοκάλι, όπως έχουμε μάθει από τους τηλεσέφ: κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι μια στρογγυλή φέτα από την κορυφή, το σημείο δηλαδή που ήταν το κοτσανάκι του και αντίστοιχα από κάτω. Στη συνέχεια ακουμπάμε το πορτοκάλι πάνω στη σανίδα όρθιο και αφαιρούμε τη φλούδα λωρίδα-λωρίδα, κόβοντας κάθετα και τόσο βαθιά ώστε να αποκαλυφθεί η σάρκα. Γυρνάμε το πορτοκάλι στο πλάι ή το κρατάμε με το αριστερό χέρι πάνω από ένα μπολ για να μαζέψουμε το χυμό που θα πέσει, βυθίζουμε το μαχαίρι στο σημείο που φαίνεται η “ραφή”, δηλαδή η μεμβράνη, και χαράσσουμε μέχρι τη μέση. Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά ώστε να έχουμε μια φέτα πορτοκαλιού χωρίς καθόλου μεμβράνη. Επειδή ακούγεται πιο περίπλοκο απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα αλίευσα στο διαδίκτυο ένα βιντεάκι. Για να κάνω δικό μου βιντεάκι ούτε λόγος, μου λείπει ένα τρίτο χέρι!


Κόβουμε σε φετάκια το κρεμμύδι.

Βγάζουμε τους σπόρους και τις εσωτερικές άσπρες “ραφές” από την πιπεριά και την κόβουμε και αυτή.

Στο μπολ όπου μαζέψαμε τους χυμούς του πορτοκαλιού ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλα τα ζαρζαβατικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Καλή όρεξη!



Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να με γίνεται μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου