6
+1 τρόποι για να καταψύξουμε φράουλες!
Άρχισαν
οι πρώτες ανοιξιάτικες φράουλες! Πολλοί
από εμάς τις περιμένουμε πώς και πώς
για να φτιάξουμε μαρμελάδες, σμούθις,
παγωτά, τούρτες κέικ... Αρωματικές,
γλυκοξινούτσικες, κόκκινες, λαχταριστές,
υπέροχες!!! Αλλά έχουν ένα μεγάάάλο
κουσούρι: τελειώνουν γρήγορα κι έτσι
στην αρχή του καλοκαιριού, τότε που
θέλουμε να φτιάξουμε παγωτά και ποτάκια,
να απολαύσουμε δροσερά αρωματισμένα
γιαουρτάκια, φράουλες τέλος! Αν θέλετε
να απολαμβάνετε φράουλες μέσα
στο καλοκαίρι, δοκιμάστε να παγώσετε
μερικές ώριμες φράουλες.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να τις καταψύξουμε, ανάλογα με το χρόνο που θέλουμε να διατηρηθούν και τη χρήση που τις προορίζουμε. Βεβαίως πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι με όποιο τρόπο κι αν τις καταψύξουμε, όταν αποψυχθούν δεν θα έχουν τη αρχική μορφή και φρεσκάδα. Θα είναι πιο μαλακές, ίσως λίγο πιο σκούρες, θα έχουν διαφορετική υφή, αλλά φυσικά θα συνεχίζουν να είναι υπέροχες, απολαυστικές φράουλες!
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να τις καταψύξουμε, ανάλογα με το χρόνο που θέλουμε να διατηρηθούν και τη χρήση που τις προορίζουμε. Βεβαίως πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι με όποιο τρόπο κι αν τις καταψύξουμε, όταν αποψυχθούν δεν θα έχουν τη αρχική μορφή και φρεσκάδα. Θα είναι πιο μαλακές, ίσως λίγο πιο σκούρες, θα έχουν διαφορετική υφή, αλλά φυσικά θα συνεχίζουν να είναι υπέροχες, απολαυστικές φράουλες!
Επειδή
οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρυμένα
φρούτα σε φυτοφάρμακα, ορμόνες και
ζιζανιοκτόνα επιλέξτε είτε βιολογικές
είτε ορθής γεωργικής καλλιέργειας όπου
κατά τεκμήριο γίνεται ορθότερη χρήση
των διαφόρων χημικών. Διαλέξτε φράουλες
ώριμες αλλά σφιχτές, πλύντε τες πολύ
καλά πριν αφαιρέσετε το κοτσανάκι. Αν
είναι κομμένες μεγάλο μέρος από τη
νοστιμιά τους φεύγει στο νερό. Αφήστε
τες σε μία σειρά να στεγνώσουν τελείως
πάνω σε χαρτί κουζίνας πριν τις καταψύξετε
με οποιονδήποτε τρόπο επιλέξατε. Το
τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, να
στεγνώσουν δηλ. τελείως, διότι διαφορετικά
το νερό θα παγώσει επάνω τους και τα
αλλοιώσει δυσάρεστα την υφή και τη γεύση
τους.
Η
αποθήκευση σε σακουλάκια είναι κατά τη
γνώμη μου το καλύτερος τρόπος διότι
έτσι είναι δυνατόν να αφαιρεθεί εύκολα
όλος ο αέρας. Διαφορετικά αφυδατώνονται
οπότε και πάλι αλλοιώνεται η υφή και το
άρωμά τους. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί
ένα βιντεάκι που μας δείχνει έναν πολύ
εύκολο τρόπο αρκεί να βάλουμε τις
φράουλες σε σακουλάκι με ζιπ (από
καταστήματα με είδη συσκευασίας) και
να ρουφήξουμε τον αέρα χρησιμοποιώντας
ένα καλαμάκι. Ας δούμε το βίντεο.
Αν
τυχόν δεν μπορούμε να βρούμε αυτά τα
ειδικά σακουλάκια, μπορούμε να βάλουμε
τις φράουλες σ΄ένα απλό σακουλάκι για
την κατάψυξη, να σιδερώσουμε (ναι, καλά
διαβάσατε, να σιδερώσουμε) την άκρη του
αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα απ΄όπου θα
βάλουμε το καλαμάκι και αφού αφαιρέσουμε
ρουφώντας τον αέρα, θα το σφραγίσουμε
και στο σημείο αυτό με το σίδερο. Έτσι
έχουμε φράουλες αεροστεγώς κλεισμένες
που δεν κινδυνεύουν να αλλοιωθούν από
τον αέρα ή να πάρουν μυρωδιές από τα
υπόλοιπα φαγητά της κατάψυξης.
1. Για
να καταψύξουμε ολόκληρες φράουλες
Πλένουμε,
καθαρίζουμε τις φράουλες και τις βάζουμε
με την κομμένη πλευρά πάνω σε χαρτί
κουζίνας για να στεγνώσουν τελείως.
Αν
δεν μας ενδιαφέρει το τελικό σχήμα τους,
τις βάζουμε σ΄ένα σακουλάκι, αφαιρούμε
τον αέρα με τον τρόπο που ήδη είπαμε και
βάζουμε το σακουλάκι στην κατάψυξη.
Αν
θέλουμε να διατηρήσουν το σχήμα τους,
τις τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά
προς τα κάτω πάνω σ΄έναν δίσκο ή ένα
πιάτο, φροντίζοντας να μην ακουμπούν
μεταξύ τους και βάζουμε το δίσκο στην
κατάψυξη. Περιμένουμε μέχρι να παγώνουν
τελείως, τις τοποθετούμε στο σακουλάκι,
αφαιρούμε τον αέρα και τις ξαναβάζουμε
στην κατάψυξη.
Διατηρούνται
στην κατάψυξη για δύο μήνες περίπου.
2. Για
να καταψύξουμε κομμένες φράουλες σε
ζάχαρη
Πλένουμε,
στεγνώνουμε, καθαρίζουμε τις φράουλες
και τις κόβουμε στα δύο ή σε τέταρτα
ανάλογα με τον μέγεθός τους. Τις βάζουμε
σ΄ένα μπολ και τις πασπαλίζουμε με
ζάχαρη σε αναλογία μισή κούπα ζάχαρη
για ένα κιλό φράουλες. Ανακατεύουμε
πολύ απαλά για να μην τις πληγώσουμε,
τις αφήνουμε λίγο μέχρι να λιώσει η
ζάχαρη. Βάζουμε σε σακουλάκι, αφαιρούμε
στον αέρα και καταψύχουμε.
Διατηρούνται
στην κατάψυξη για δύο μήνες περίπου.
3. Για
να καταψύξουμε κομμένες φράουλες σε
ελαφρύ σιρόπι (Ιδανικό για τούρτες)
Κάνουμε
ένα σιρόπι με 1 μέρος ζάχαρη και 4 μέρη
νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Πλένουμε, στεγνώνουμε, καθαρίζουμε τις
φράουλες και τις κόβουμε στα δύο ή σε
τέταρτα ανάλογα με τον μέγεθός τους.
Τις βάζουμε σε ταπεράκι, περιχύνουμε
με το σιρόπι φροντίζοντας να τις σκεπάζει
και καταψύχουμε.
Διατηρούνται
στην κατάψυξη για έξι μήνες περίπου.
4. Ολόκληρες
ζαχαρωμένες φράουλες
Πλένουμε,
στεγνώνουμε, καθαρίζουμε τις φράουλες.
Τις πασπαλίζουμε με λεπτή λευκή ζάχαρη,
τις τοποθετούμε στο σακουλάκι, αφαιρούμε
τον αέρα και καταψύχουμε.
Διατηρούνται
στην κατάψυξη για έξι μήνες περίπου.
5. Κατεψυγμένος
πουρές φράουλας
Πλένουμε,
στεγνώνουμε, καθαρίζουμε τις φράουλες.
Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Μοιράζουμε
τον πουρέ σε σακουλάκια. Καταψύχουμε.
Διατηρούνται
στην κατάψυξη για έξι μήνες περίπου.
6. Κύβοι
με κατεψυγμένες φράουλες (ιδανικό για
δροσερά ροφήματα!)
Πλένουμε,
στεγνώνουμε, καθαρίζουμε τις φράουλες
και τις κόβουμε σε κομμάτια φροντίζοντας
να χωρούν στις παγοθήκες. Τοποθετούμε
ένα κομμάτι φράουλα σε κάθε θήκη,
σκεπάζουμε με νερό και καταψύχουμε.
Αν
θέλουμε τα παγάκια μας να είναι απολύτως
διαυγή χρησιμοποιούμε νερό που έχουμε
προηγουμένως βράσει και αφήσει να
κρυώσει. Το χύνουμε προσεκτικά σε μια
κανάτα, για να μην ανακατωθεί το κάτω
μέρος όπου έχουν κατακάτσει τα άλατα
(Ειδικά αν έχει πολλά άλατα το νερό της
περιοχής σας). Φυσικά πετάμε το νερό που
έχει κατακάτσει με τα άλατα. Από την
κανάτα με το αφαλατωμένο νερό γεμίζουμε
τις παγοθήκες.
Διατηρούνται
στην κατάψυξη για δύο μήνες περίπου.
7. Τέλος
και για λόγους πληρότητας της ανάρτησης
αναφέρω την κατάψυξη με ξηρό πάγο,
όπου οι φράουλες ανακατεύονται για 20’
σε ξηρό πάγο. Τον τρόπο αυτό όμως δεν θα
τον πρότεινα για οικιακή πρακτική διότι
αφενός ο ξηρός πάγος δεν είναι ευρέως
διαθέσιμος και αφετέρου η εξαιρετικά
χαμηλή θερμοκρασία του (-78,5ο C)
απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς
αλλά και εξοπλισμό που μάλλον δεν
διαθέτουν οι ταπεινές οικιακές κουζίνες
μας.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να με γίνεται μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook με τίτλο
“Κολατσιό!!”
(κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με
ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας
επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει
“Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου