ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΕΣ,
ΑΦΡΑΤΕΣ ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ
Εσείς
με αυγά και φρέσκο ψωμί τι θα φτιάχνατε;
Ε! εγώ κόντρα στις συμβουλές όλων των
σεφ, των μαγείρων, των παραδοσιακών
νοικοκυρών φτιάχνω αυγόφετες! Και πριν
βιαστείτε να πείτε ότι αυτό δε γίνεται,
εξηγούμαι:
Παραδοσιακά
οι αυγόφετες φτιάχνονται με μπαγιάτικο
ψωμί, αυγά και γάλα. Είναι πράγματι μια
υπέροχη λύση για να καταναλώσουμε το
μπαγιάτικο ψωμί και να κάνουμε ένα
γρήγορο, υγιεινό και εύγευστο κολατσιό
για τα παιδιά. Πηγαίνοντας λοιπόν κόντρα
στις παραδοσιακές συμβουλές, μ΄αρέσει
εξάλλου η αναρχία στη μαγειρική – με
μέτρο βεβαίως -, λατρεύω τις αυγόφετες
με φρέσκο ψωμί
και χωρίς γάλα.
Το
γάλα εξάλλου προστίθεται για να δώσει
υγρασία στο μπαγιάτικο ψωμί, οπότε εάν
χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ψωμί δεν το
χρειαζόμαστε. Ομολογώ βεβαίως ότι ακόμη
και όταν κάνω τις αυγόφετες με μπαγιάτικο
ψωμί, δεν προσθέτω γάλα αλλά προτιμώ
λίγο σκέτο νεράκι διότι όταν έχουν γάλα
γίνονται πολύ πιο σκούρες και δίνουν
την εντύπωση του ψιλοκαμένου. Υποθέτω
ότι αυτό συμβαίνει διότι καίγεται η
πρωτεΐνη του γάλακτος. Λίγο νεράκι
λοιπόν κάνει μια χαρά τη δουλειά που
θέλουμε και έχουμε όμορφες χρυσαφένιες
αυγόφετες.
Πίσω
όμως στο φρέσκο ψωμί. Στ΄ αλήθεια γιατί
γίνονται καλύτερες; Το
φρέσκο ψωμί απορροφά πολύ περισσότερο
υγρό απ΄ότι το μπαγιάτικο και στην
περίπτωσή μας περισσότερο αυγό.
Φανταστείτε
λοιπόν μια φέτα φρέσκου ψωμιού βουτηγμένη
στο αυγό και σωστά τηγανισμένη! Είναι
αφράτη, ζουμερή, ξανθιά, προκλητική και
...αυγουλένια.
Επί
το έργον! Θα χρειαστούμε:
(Δεν
δίνω ποσότητες από τα υλικά διότι
εξαρτώνται από το το μέγεθος των αυγών
και το μέγεθος της φέτας του
ψωμιού)
* Φέτες
φρέσκου ψωμιού. Προτιμούμε το ψωμί
φόρμας και ακόμη καλύτερα αυτό του
λαδιού που έχει
πιο μαλακή κόρα.
* Αυγά
* Αλατάκι
κατά βούληση
* Λάδι
και βούτυρο για το τηγάνισμα. Η
ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του
τηγανιού. Υπολογίστε όμως ότι οι αυγόφετες
πρέπει να είναι βυθισμένες μέχρι τη
μέση στο λάδι.
* Μπορούμε
αν θέλουμε να βάλουμε στα αυγά λίγο
εκχύλισμα βανίλιας.
Χτυπάμε
καλά τα αυγά και προσθέτουμε το αλάτι
και τη βανίλια.
Βάζουμε
το λάδι με το βούτυρο στο τηγάνι για να
ζεσταθούν καλά. Προσοχή! Το λάδι δεν
πρέπει να καίει υπερβολικά αλλά να είναι πολύ καλά ζεσταμένο. Στη
δική μου κουζίνα με διαβάθμιση 1 έως 9,
την ανάβω στο 7 και
αν χρειαστεί μπορεί να το κατεβάσω και
στο 6.
Βουτάμε στα αυγά το ψωμί και φροντίζουμε να μουσκέψουν καλά. Αν οι φέτες είναι μεγαλούτσικες μπορεί να ρουφήξουν ακόμη και ολόκληρο αυγό!
Προσεκτικά για να μη σπάσουν βάζουμε τις αυγόφετες στο τηγάνι και αμέσως βάζουμε τις επόμενες στο αυγό για να ρουφήξουν και να είναι έτοιμες για την επόμενη τηγανιά.

Ψήνουμε τις αυγόφετες σε μέτρια προς ζεστή φωτιά (αν χρειαστεί χαμηλώνουμε την ένταση της θερμότητας) γυρίζοντας μόλις σταθεροποιηθεί το αυγό. Συνεχίζουμε γυρίζοντας 2-3 φορές. Η χαμηλή φωτιά και το συχνό γύρισμα βοηθά να ψηθεί μέχρι μέσα το αυγό που έχει ρουφήξει το ψωμί και να αφρατέψουν κι άλλο οι αυγόφετες. Μόλις αποκτήσουν ομοιόμορφο ξανθό χρώμα, τις βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μέχρι να τελειώσουν.
Τις
καταναλώνουμε ζεστές ή σ’ εμάς που
αρέσουν τα καυτά
φαγητά, μόλις βγουν από το τηγάνι (Η
δικαιολογία του λαίμαργου, που λέει κι
η μάνα μου!!!). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε
με ζάχαρη και κανέλα.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Οι πρώτες χρυσαφένιες αυγόφετες που βλέπω σε δημοσίευση! Συνήθως είναι σκουρόχρωμες και μοιάζουν στεγνές... Επίσης τρώγονται και με μέλι ή και με τυρί και μέλι μαζί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν είναι photoshop! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Από μηνύματα φίλων έμαθα επίσης ότι οι αυγόφετες τρώγονται και με γιαούρτι. Δροσερή καλοκαιρινή επιλογή που αξίζει να δοκιμάσουμε. Να είστε καλά!
ΔιαγραφήΜπράβο σου για την υπέροχη συνταγή αλλά και για τον τρόπο που την εξήγησες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιό σας και ειδικά το δεύτερο μέρος είναι πολύ ενθαρρυντικό! Ευχαριστώ πολύ.
Διαγραφή