Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Πικάντικα φυστίκια χωρίς τύψεις και χημικές επικαλύψεις για τα καλοκαιρινά ποτάκια μας και τα τσιμπολογήματα των παιδιών μας!



ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ




Φέτος παίζω (και) με τα φυστίκια! Αυτό τον υπέροχο ξηρό καρπό που ταξίδεψε με τους Ισπανούς κονκισταδόρες από τη μακρινή Νότιο Αμερική προς την Ευρώπη κι από ‘κει με τους Πορτογάλους κατακτητές στην Αφρική, την Ινδία και το Μακάο για να φθάσει στις μέρες μας ....

...στη λαϊκή αγορά της πόλης μου όπου εμφανίστηκε στις αρχές του Μαΐου ένας φυστικοπαραγωγός με ντόπια, φρέσκα και νόστιμα φυστίκια και αγνό φυστικοβούτυρο. Με το δεύτερο θα ασχοληθούμε σε κάποια άλλη ανάρτηση. Προς το παρόν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα φυστίκια θελκτικά για τα παιδιά μας δημιουργώντας μια όχι άγνωστη λιχουδιά, την οποία εγώ προσωπικά απέφευγα να αγοράσω διότι όταν είδα τι περιέχει στην βιομηχανοποιημένη της έκδοση τρόμαξα! Ομολογώ βεβαίως ότι κάθε φορά που έβρισκα μπροστά μου αυτά τα γευστικότατα, εθιστικότατα και ανθυγιεινότατα φυστίκια με την μυρωδάτη αλμυρή επικάλυψη απλώς τα τσάκιζα!

Τα φυστίκια φαίνεται να είναι μία ακόμη υπερτροφή (αγαπημένη έκφραση της εποχής μας!) που αν καταναλωθεί ωμή μας δίνει όλα της τα ευεργετικά συστατικά. Χαρακτηριστικό ότι η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (The Encyclopædia Britannica) αναφέρει ότι περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες από το μοσχαρίσιο συκώτι! Δυστυχώς πρέπει να ομολογήσουμε ότι ωμά δεν είναι και τόσο νόστιμα. Γι΄ αυτό ας πάμε να τα νοστιμίσουμε, γνωρίζοντας ότι έτσι μειώνουμε μεν τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αυξάνουμε όμως τις πιθανότητες κατανάλωσής τους και από εμάς και από τα παιδιά μας. Εξάλλου η προσθήκη των μπαχαρικών, που κι αυτά με τη σειρά τους έχουν τις δικές τους ωφέλιμες ιδιότητες, μπορεί να διασκεδάσει τις τύψεις μας για την μικρή ...κακοποίηση των φυστικιών.

Θα χρειαστούμε!

1 κούπα περίπου ωμά ανάλατα αράπικα φυστίκια
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γλ. κόκκινο πιπέρι καφτερό (προαιρετικά)
1 κ.γλ. κύμινο
1/2 κ.γλ . κουρκουμά
1 κ.γλ. σκόνη κρεμμυδιού (προσοχή όχι αφυδατωμένο κρεμμύδι αλλά σκόνη κρεμμυδιού. Την πωλούν στα μπαχαράδικα.)
1/2 κ.γλ. Μπέικιν πάουντερ.
Αλάτι κατά βούληση (Εγώ σ΄αυτή την ποσότητα έβαλα 8-9 βόλτες στο μύλο και έγιναν ελαφρώς αλατισμένα)

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας νερό. Δουλεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε επιπλέον νερό, ελάχιστο κάθε φορά, μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Πρέπει ο χυλός να στέκεται στο κουτάλι! Δοκιμάζουμε το χυλό και προσθέτουμε επιπλέον αλάτι ή μπαχαρικά ανάλογα με τα γούστα μας. Οι δοσολογίες που δίδονται εδώ είναι για μια ήπια εκδοχή φυστικιών. Μόλις φτάσουμε το χυλό στην ικανοποιητική για εμάς γευστική εκδοχή, ρίχνουμε λίγα-λίγα τα φυστίκια μέχρι μην έχει μείνει καθόλου “ελεύθερος” χυλός στο μπολ αλλά και όλα τα φυστίκια να έχουν πλήρως επικαλυφθεί. Γι΄ αυτό προσθέτουμε τα φυστίκια λίγα-λίγα.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Ή τα εύκολα! Ανάλογα με την υπομονή μας. Αν θέλουμε λοιπόν τα φυστίκια να είναι ένα-ένα ξεχωριστά, παίρνουμε μπροστά μας σ΄ένα τραπέζι το μπολ και ένα ταψί που έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Μ΄ένα κουταλάκι αραδιάζουμε τα φυστίκια ένα-ένα στο ταψί. Αν τυχόν παρασκευάσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φροντίζουμε να έχουμε ανοίξει το ραδιόφωνο στον αγαπημένο μας σταθμό!!! Αν όπως δεν μας ενδιαφέρει και τόσο η εικόνα - ποιος τρώει εξάλλου ένα μόνον φυστίκι; - ρίχνουμε απλώς κουταλιές από το μείγμα φροντίζοντας όμως τα φυστίκια να είναι αραιά και μόνον σε μια στρώση. Τον δεύτερο τρόπο ακολούθησα κι εγώ.

Ψήνουμε στους 180ο C για 15’ σε προθερμασμένο φούρνο και μετά μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 130ο C για 15’. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τα φυστίκια μέσα μέχρι να κρυώσει ο φούρνος. Οφείλω όμως να τονίσω στο σημείο αυτό ότι ο χρόνος ψησίματος είναι ενδεικτικός διότι εξαρτάται όχι μόνον από το φούρνο μας αλλά και από την περιεκτικότητα των φυστικιών σε υγρασία. Αν τα φυστίκια μας είναι πολύ φρέσκα, τότε είναι πιο υγρά και επομένως θα χρειαστεί περισσότερη ώρα. Γι΄ αυτό μετά τα πρώτα 15΄βγάζουμε ένα φυστίκι από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει, το δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το χρόνο ψησίματος ανάλογα. Μην απογοητευθείτε αν το χρώμα τους μόις βγουν από το φούρνο είναι λόγο ασπρουλιάρικο. Συνήθως κοκκινίζουν όταν κρυώσουν.

Όταν κρυώσουν τελείως, αν τα έχουμε αραδιάσει στο ταψί με το δεύτερο τρόπο τα σπάμε σε κομμάτια 2-3 φυστικιών. Δε χρειάζεται και δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τα χωρίσουμε ένα-ένα διότι τότε κινδυνεύουμε μα σπάσουμε-αφαιρέσουμε την επικάλυψη για την οποία τόσο κόπο κάναμε. Απλώς ακολουθούμε το σπάσιμο που θα κάνουν από μόνα τους με την πρώτη πίεση.

Συντηρούμε τα πικάντικα φυστίκια μας σε μεταλλικό κουτί για αρκετό καιρό. Αν μείνουν!!

Καλή επιτυχία και περιμένω τα σχόλιά σας όταν τα δοκιμάσετε!

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!

Αλέκα Νικολαΐδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου