Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Αντί για αλλαντικό στα σάντουιτς!

Πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου!




Θέλοντας να αποφύγω τα αλλαντικά στα σάντουιτς των παιδιών, προσπάθησα να βρω κάποια εδέσματα που έχουν ως βάση το κρέας αλλά μπορούν εύκολα να παρασκευαστούν στο σπίτι. Μια τέτοια εύκολη και γρήγορη λύση είναι το πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου. Έτσι όταν το πρόγραμμα στο μεσημεριανό φαγητό προβλέπει συκωτάκια κοτόπουλου, συνήθως με ρύζι, προμηθεύομαι λίγα παραπάνω για να ετοιμάσω στα γρήγορα το πατέ.

Ο σίδηρος, η πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει το συκώτι γενικά το καθιστούν μια πλούσια διατροφική πηγή. Βεβαίως περιέχει χοληστερόλη, αλλά όπως όλα τα τρόφιμα, η κατανάλωσή του με σύνεση μόνον ευεργετική μπορεί να αποδειχθεί!

Επιπλέον η χρήση του στα σάντουιτς βολεύει πολύ διότι αλείφεται επάνω στο ψωμί και λειτουργεί σαν κόλλα ώστε να μη διαλύονται τα σάντουιτς. Αν μάλιστα το συνδυάσετε με ένα φύλλο μαρούλι ή κάποιο άλλο σαλατικό της αρεσκείας σας  ακόμη και με μια λεπτή φέτα κίτρινο τυρί, η γεύση του απογειώνεται (κατά την προσφιλή έκφραση της εποχής μας!)

Επί τον έργον!

Πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου

500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ή 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
½ κ.γλ. θυμάρι ή ρίγανη
½ κ.γλ. εστραγκόν ή καλά τριμένη λουΐζα
1 σφηνάκι κονιάκ
125 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
100 ml κρέμα γάλακτος

Καθαρίζουμε καλά τα συκωτάκια από τα λίπη και τις μεμβράνες.


Σε τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε το βούτυρο και το κρεμμυδάκι και ανάβουμε τη φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα συκωτάκια ανακατεύοντας συνεχώς για 7-8 λεπτά προέχοντας να μην τηγανιστούν, ίσα-ίσα να αρχίζουν να μαγειρευτούν. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το κονιάκ και ανάβουμε. Αν τυχόν οι φωτιές στην κουζίνα μας φοβίζουν αφήνουμε οπωσδήποτε να εξατμισθεί το οινόπνευμα του κονιάκ. (Για να καταλάβουμε ότι εξατμίστηκε μυρίζουμε τον ατμό που θα βγάλει μόλις ρίξουμε το κονιάκ. Θα νιώσουμε ότι κάτι ερεθίζει ελαφρά τη μύτη μας. Είναι το οινόπνευμα. Μόλις σταματήσουμε να το νιώθουμε, σημαίνει ότι το οινόπνευμα έχει εξατμισθεί και μπορούμε να συνεχίσουμε την εκτέλεση της συνταγής). Σβήνουμε τη φωτιά, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 8’-10’.


Τα μεταφέρουμε σ΄ένα βαθύ γυάλινο βάζο. Συνήθως χρησιμοποιώ ένα βάζο 750 ml. Είναι μεγαλύτερο από την τελικά ποσότητα που θα φτιάξουμε, αλλά με τον τρόπο αυτό θα το πολτοποιήσω στο ίδιο βάζο που θα το διατηρήσω τελικά, αποφεύγοντας να λερώνω σκεύη άσκοπα. Πιθανότατα εξ’ άλλου δε θα μείνει για πολύ καιρό στο ψυγείο!

Λιώνουμε τα συκωτάκια πολύ καλά με το ραβρομπλέντερ προσθέτοντας σταδιακά αρχικά τα 125 γρ. βούτυρο λιωμένο. Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια ενιαία κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπούμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί πλήρως. Διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα περίπου.

Ενημέρωση 19 Οκτωβρίου 2017: Ενώ είχα ετοιμάσει όλα τα υλικά για να κάνω το πατέ, διαπίστωσα ότι δεν έχω κρέμα γάλακτος. Είχα βάλει να στραγγίζει γιαούρτι για να κάνω κάτι άλλο και αντικατέστησα την κρέμα γάλακτος με στραγγιστό γιαούρτι. Έγινε εξίσου νόστιμο, χρειάστηκε μόνον να προσθέσω λίγο αλάτι για να ισορροπήσει καλύτερα! 

Μπορούμε όμως να σερβίρουμε το πατέ στο τραπέζι κάπως πιο επίσημα. Γι’ αυτό καλύπτουμε μια φόρμα με μεμβράνη, βάζουμε το πατέ φροντίζοντας να πάει παντού ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με μεμβράνη (Πρέπει η μεμβράνη να εφάπτεται στο πατέ). Το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 12 ώρες πριν το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα για να το σερβίρουμε.

Να είστε όλοι καλά!
Αλέκα Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου