Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Αλμυρές γκόφρες






Ένα ακόμη σνάκ που λάτρεψα κατά την παραμονή μου στις Βρυξέλλες είναι οι βέλγικες γκόφρες (gaufres=τηγανίτες), αντίστοιχες με τις πιο γνωστές σε εμάς γερμανικές βάφλες. Η βέλγικη γκόφρα συνήθως έχει μαγιά, είναι πιο ψωμωμένη και το παραδοσιακό σχήμα της είναι τετράγωνο με μικρά τετραγωνικά βαθουλώματα. Οι πιο διάσημες είναι οι γκόφρες των Βρυξελλών και πωλούνται στους δρόμους του Βελγίου σε μαγαζάκια. Τρώγονται συνήθως στο χέρι, κάτι αντίστοιχο με το δικό μας κουλούρι.

Αν θέλουμε να πάμε την ιστορία πολύ πιο πίσω και να επιβεβαιώσουμε για ακόμη μια φορά το ρητό “Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις ένα Έλληνα θα βρεις!”, το πολύ Larousse Gastronomique μας πληροφορεί ότι ο απώτερος πρόγονος της γκόφρας είναι ο «οβελός ή οβελίτης άρτος», δηλαδή γλυκό επίπεδο ψωμί που ψήνεται ανάμεσα σε δυο ζεστές πλάκες που έφθασαν τελικά εκ του σχήματος να ονομάζονται gaufre, δηλ. κυψέλες. Αλλά αυτό είναι μια ιστορία που θα την διηγηθούμε ίσως κάποια άλλη φορά...

Οι γκόφρες είναι συνήθως γλυκιές και παραδοσιακά τρώγονται σκέτες. Στις μέρες μας βέβαια που τα πάντα γίνονται πληθωρικά, απέκτησαν διάφορες εκδοχές με φρούτα, σαντιγί, παγωτό, σοκολάτα. Έγιναν και αλμυρές!

Μια τέτοια αλμυρή γκόφρα θα κάνουμε σήμερα. Μετά από αρκετούς πειραματισμούς σας παρουσιάζω σήμερα τη νοστιμότερη όλων, κατά τη γνώμη των παιδιών μου βέβαια…

Αν τυχόν δεν έχετε την ειδική συσκευή με τα τετραγωνάκια και έχετε αυτή για τις γερμανικές βάφλες, χρησιμοποιείστε αυτή. Θα γίνουν λεπτότερες και πιο τραγανές. Κι αν δεν έχετε ούτε τη συσκευή για τις βάφλες ψήστε τες σ’ ένα τηγανάκι όπως τις τηγανίτες.

Θα χρειαστούμε για 8 γκόφρες ή 4 διπλές:



* 115 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.


* 140 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (συνήθως βάζω 100 γρ. γραβιέρα και 40 γρ. κεφαλοτύρι)


* 180 γρ κοτόπουλο βρασμένο και ξεφτισμένο

* 50 γρ. μπέικον κομμένο σε κυβάκια

* 200 ml γάλα

* 50 ml κρέμα γάλακτος

* 3 αυγά

* 30 γρ. βούτυρο λιωμένο

* 50 ml ζωμό κοτόπουλο ή νερό

* Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

* 3 γρ. αλάτι

Βάζουμε μια σταλίτσα ελαιόλαδο σ΄ένα τηγανάκι και ψήνουμε το μπέικον μέχρι να λιώσει το λίπος του και να τραγανίσει ελαφρά. Μόλις γίνει το αφαιρούμε από το τηγανάκι και το απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το επιπλέον λίπος.



Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και στο κέντρο προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα, την κρέμα, το ζωμό, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.


Προσθέτουμε τα τυριά, το κοτόπουλο και το μπέικον και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 60’ σε θερμοκρασία δωματίου.


Ζεσταίνουμε τη συσκευή για τις γκόφρες και τη λαδώνουμε ελαφρά. Με μια κουτάλα βάζουμε τα 2/3 περίπου από μια κουταλιά σε κάθε τετράγωνο της συσκευής και ψήνουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν οι γκόφρες. Τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε μια σχάρα για κρυώσουν. Τρώγονται το ίδιο ευχάριστα χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν τυχόν θέλετε μπορείτε να κάνετε περισσότερες και να μην τις ψήσετε τελείως. Αφού κρυώσουν τις τυλίγετε ανά δυο με μεμβράνη και τις διατηρείτε στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τις καταναλώσετε, τις βγάζετε λίγη ώρα πριν για να αποψυχθούν και ολοκληρώνετε το ψήσιμο.


Να είστε όλοι καλά!


Αλέκα Ν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου