Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Γαλλικά σταφιδόψωμα

Μυρωδάτα σταφιδόψωμα με υπέροχη κρέμα βανίλιας!


Πριν αρκετά χρόνια έκανα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στις Βρυξέλλες. Είχα νοικιάσει μια σοφίτα στην κορφή ενός τυπικού σπιτιού της βορειοδυτικής Ευρώπης, από αυτά με τη στενή πρόσοψη και τους εσωτερικούς τοίχους από τσατμάδες που λένε και στο χωριό μου. Η σοφίτα μου ήταν υπέροχη, αλλά όπως σε όλα τα υπέροχα έπρεπε να υπάρχει κάτι που το χαλάει. Και υπήρχε! Υπήρχε ένας φούρνος στο ισόγειο. Ερχόταν ο φούρναρης μέσα στη νύχτα να ψήσει τα ψωμιά του, τις τάρτες του, τα μπισκότα του, τα κρουασάν του. Ερχόταν για να ψήσει κι εκείνα τα υπέροχα γαλλικά σταφιδόψωμα με το φρέσκο βούτυρο, γεμισμένα με σταφίδες και βανιλάτη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Κι η μυρωδιά περνούσε τους τοίχους κι ανέβαινε μες το χάραμα στο δωμάτιό μου....

Γαλλικά σταφιδόψωμα

Για τη ζύμη (για 12-14 σταφιδόψωμα)

Τα γαλλικά σταφιδόψωμα παρασκευάζονται συνήθως με τη γνωστή σφολιάτα, φημισμένο τέκνο της γαλλικής κουζίνας. Υιοθέτησα την παρακάτω εκδοχή με σπιτική ζύμη αντί της σφολιάτας διότι σφολιάτα δεν έχω τολμήσει ακόμη να φτιάξω, το δε βούτυρο που χρησιμοποιείται για τις έτοιμες σφολιάτες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μαργαρίνη την οποία εδώ και χρόνια έχω εξορίσει από την κουζίνα μου!

* 350 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
* 1 φακελάκι ξερή μαγιά
* Μια πρέζα αλάτι
* 50 γρ ζάχαρη
* Μία βανίλια
* 50 γρ βούτυρο αγελάδος μαλακό
* 12,5 cl γάλα χλιαρό
* 1 μέτριο αυγό

Για τη γέμιση

* 500 ml κρέμα ζαχαροπλαστικής (Η συνταγή δίδεται στο τέλος του άρθρου)
* 100 γρ τριμμένα φουντούκια (προαιρετικά)
* 100 γρ τριμμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
* 100 γρ σταφίδες ξανθές μουλιασμένες σε ρούμι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και τα ζυμώνουμε για 6’ - 7΄μέχρι το σημείο να μην κολλά στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 50’.



Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, απλώνουμε μια λαδόκολλα ή μεμβράνη, βάζουμε επάνω τη ζύμη και καλύπτουμε με μια ακόμη λαδόκολλα ή μεμβράνη. Ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο μήκους περίπου 40 εκ. Χ 35 εκ. Συνήθως κρατώ τα σελοφάν που είναι τυλιγμένα τα φύλλα κρούστας και τα χρησιμοποιώ για τέτοιες περιπτώσεις διότι οι ακριβείς διαστάσεις τους με βοηθούν να ανοίγω σωστά τη ζύμη, πράγμα στο οποίο μου λείπει εντελώς το ταλέντο! Αυτά είναι τα γαλάζια φύλλα που φαίνονται στη φωτογραφία.



Καλύπτουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες. (Αυτή τη φορά δεν έβαλα ξηρούς καρπούς γι΄ αυτό δε φαίνονται.)



Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε τη ζύμη σε κύλινδρο κατά μήκος και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. Στο κόψιμο θα μας βοηθήσει πολύ να βρέχουμε κάθε φορά το μαχαίρι. Για να κρατηθεί το σχήμα δεν πατάμε τη ζύμη για να την κόψουμε αλλά την κόβουμε σα να κόβουμε ψωμί ακουμπώντας απαλά το μαχαίρι στη ζύμη. Με τη βοήθεια του μαχαιριού, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, τη μεταφέρουμε στο ταψί. Αφήνουμε άλλα 40΄ να φουσκώσει η ζύμη. Ψήνουμε 35’ περίπου σε μέτριο φούρνο πάνω κάτω (160ο C).




Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Η κλασσική κρέμα ζαχαροπλαστικής γίνεται με κρόκους αυγών μόνον. Όπως όμως σε όλες σχεδόν τις συνταγές υπάρχουν και παραλλαγές. Μια τέτοια παραλλαγή διάλεξα κι εγώ με το σκεπτικό ότι η χρήση ολοκλήρου του αυγού είναι διατροφικά σωστότερη και στο τέλος δεν βρισκόμαστε με κάποια ασπράδια που ίσως δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε! Αν παρ΄ όλα αυτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κλασσική κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορείτε να το κάνετε.

Συστατικά για ένα λίτρο κρέμας περίπου (Βγάζει τη διπλή δόση από αυτή που θα χρειαστούμε για μια δόση ζύμης)

* 500 ml γάλα
* 100 γρ ζάχαρη
* 1
βανίλια
* 2
αυγά
* 60
γρ καλαμποκάλευρο ή αλεύρι γ.ο.χ.
* 50
γρ βούτυρο σε κυβάκια
* 1
πρέζα αλάτι


Σ΄ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια. Αφήνουμε να βράσει ελαφρά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σ΄ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά και να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και φροντίζουμε να μη δημιουργηθούν γρομπαλάκια και το μείγμα να είναι ομοιογενές. Ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών το μισό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει η κρέμα. Μόλις σφίξει, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο, μεταφέρουμε σ΄ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Μπορούμε να συντηρήσουμε τα σταφιδόψωμα στην κατάψυξη, τυλιγμένα καλά με μεμβράνη. Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα βάζουμε να αποψυχθούν τυλιγμένα σε καθαρή πετσέτα και ακουμπισμένα πάνω σε σχάρα.


Να είστε όλοι καλά!
Αλέκα Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου