Βουτυράτες
πιτούλες για σάντουιτς!
Σήμερα
κάναμε παστίτσιο. Κι όταν κάνουμε
παστίτσιο, το σπίτι μετατρέπεται σε μια
μικρή βιοτεχνία. Διότι για να χορτάσει
... ο στόλος χρειάζεται τουλάχιστον 2
πακέτα μακαρόνια! Ε! Αφού κάνω που κάνω
τον κόπο, πλένω που πλένω τόσο τετζερικό,
κάνω διπλή δόση και το επιπλέον το
καταψύχω ωμό
ώστε να το έχω έτοιμο την επομένη φορά.
Αυτό σημαίνει αμέσως και τέσσερα λίτρα
μπεσαμέλ. Μόνον που καμιά φορά η μπεσαμέλ
περισσεύει. Θα την πετάξουμε; Όχι, βέβαια.
Θα φτιάξουμε με αυτήν νοστιμότατες αφράτες λαδόπιτες ή καλύτερα βουτυρόπιτες για τα σουβλάκια και τα σαντουιτσάκια μας. Έχουν μάλιστα την ιδιαιτερότητα να μπορούν να ανοίξουν στα δύο όπως οι αραβικές πίτες και να μπορούμε να τις γεμίσουμε με ότι τραβάει η ψυχή μας. Άσε που μένουν αφράτες και το επόμενο 24ώρο. Για παραπάνω δεν ξέρω, τόσο επιζούν στο σπίτι μας.
Θα φτιάξουμε με αυτήν νοστιμότατες αφράτες λαδόπιτες ή καλύτερα βουτυρόπιτες για τα σουβλάκια και τα σαντουιτσάκια μας. Έχουν μάλιστα την ιδιαιτερότητα να μπορούν να ανοίξουν στα δύο όπως οι αραβικές πίτες και να μπορούμε να τις γεμίσουμε με ότι τραβάει η ψυχή μας. Άσε που μένουν αφράτες και το επόμενο 24ώρο. Για παραπάνω δεν ξέρω, τόσο επιζούν στο σπίτι μας.
Συνταγή
για τη μπεσαμέλ δεν θα πούμε. Είναι
γνωστή στους περισσότερους και κυκλοφορεί
ευρέως στο διαδίκτυο. Σήμερα θα μιλήσουμε
μόνον για τα περίσσεμά της. Το μόνο που
θα πω είναι ότι συνήθως φτιάχνω την
κλασσική συνταγή με βούτυρο, αλεύρι,
γάλα, αλάτι, μοσχοκάρυδο. Ενίοτε, όπως
σήμερα, προσθέτω λίγο κεφαλοτύρι. Επίσης
δεν θα πούμε ποσότητες, διότι αυτές
εξαρτώνται από την ποσότητα της μπεσαμέλ
που περίσσεψε αλλά και από το πόσο αραιή
ή σφιχτή είναι
(η μπεσαμέλ).
Στο σπίτι την
προτιμούμε αραιή, ειδικά για το παστίτσιο.
Θέλουμε το μακαρόνι να προεξέχει και
να ξεροψήνεται. Γίνεται μάχη γι΄αυτά
τα ατίθασα ξεροψημένα μακαρόνια και,
θα σας πω τον πόνο μου, πάντα υποχωρώ
(σχεδόν). Επίσης
συνηθίζω να ανακατώνω τον κιμά με τα
μακαρόνια και όχι να τα βάζω σε στρώσεις
και η αραιή μπεσαμέλ εισχωρεί και
λειτουργεί σαν κολλητική ουσία. Έτσι
το παστίτσιο σερβίρεται πιο εύκολα και
δεν κινδυνεύει να διαλυθεί.
Τα
υλικά που θα χρειαστούμε είναι
Μπεσαμέλ
Αλεύρι
γ.ο.χ.
Μαγιά
(υπολογίστε περίπου 1 κ.γλ. ξερή μαγιά
για 2 κούπες αλεύρι)
Αλάτι
Επί το έργον:
Επί το έργον:
Αν έχετε κάνει τη μπεσαμέλ σε μεγάλη κατσαρόλα όπως εγώ, τέσσερα λίτρα
είναι αυτά!!, χρησιμοποιήστε την ίδια
την κατσαρόλα για να ζυμώσετε μέσα σε
αυτή. Λερώσαμε τόσα,
ας μην προσθέσουμε κι άλλα. Ρίχνουμε
λίγο-λίγο το αλεύρι, προσθέτουμε και τη
μαγιά και λίγο αλάτι μέχρι να έχουμε μια ζύμη που κολλά
ελαφρά στο χέρι.
Μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε για ομοιογενή τρυφερή ζύμη.
Τη μοιράζουμε σε μπαλάκια μεγέθους μεγάλου βερικόκου, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι.
Σκεπάζουμε την πιατέλα με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Στο μεταξύ παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι και με τη βοήθεια του πλάστη τα ανοίγουμε σε πιτάκι πάχους μισού εκατοστού. Ανάλογα με το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε τους δίνουμε το σχήμα που μας βολεύει. Συνήθως τα κάνω μακρόστενα διότι έτσι χωρούν δυο-δυο στο τηγάνι αλλά και διότι το σχήμα αυτό μου αρέσει πιο πολύ.
Με ένα πιρούνι κάνουμε μερικές τρύπες για να αποφύγουμε τις μεγάλες φουσκάλες που θα δυσκολέψουν το ομοιόμορφο ψήσιμο όταν τις γυρίσουμε.
Ψήνουμε
σε μέτρια φωτιά. Μόλις δούμε ότι από την
πάνω μεριά έχουν σχηματιστεί φουσκάλες,
τις γυρίζουμε για να ψηθούν από την
άλλη. Τις βγάζουμε
και τις αφήνουμε μερικά λεπτά πάνω σε
μια σχάρα για να κρυώσουν.
Αν
θέλουμε να τις ανοίξουμε, παίρνουμε ένα
μυτερό μαχαίρι και χαράζουμε προσεκτικά
στο εσωτερικό. Έτσι θα δημιουργήσουμε
μια τσεπούλα που μπορούμε να τη γεμίσουμε
με ότι τραβά η ψυχή μας.
Το λατρεμένο μου είναι με περισσέματα από κοτόπουλο και μαρουλοσαλάτα. Αλλά και με τονοσαλάτα υπέροχα είναι. Κι αν τις γεμίσουμε απλώς με κάποιο κίτρινο τυρί που λιώνει και κάποιο καπνιστό αλλαντικό και τις ζεστάνουμε μερικά λεπτά στην τοστιέρα για να λιώσει το ψωμί και να τραγανίσει η πιτούλα...
Το λατρεμένο μου είναι με περισσέματα από κοτόπουλο και μαρουλοσαλάτα. Αλλά και με τονοσαλάτα υπέροχα είναι. Κι αν τις γεμίσουμε απλώς με κάποιο κίτρινο τυρί που λιώνει και κάποιο καπνιστό αλλαντικό και τις ζεστάνουμε μερικά λεπτά στην τοστιέρα για να λιώσει το ψωμί και να τραγανίσει η πιτούλα...
(Εδώ
σταματώ τις περιγραφές. Είναι 12:30 το
βράδυ, στον πάγκο της κουζίνας ξαπλώνουν
μερικές πιτούλες κι εγώ προσφάτως έχω
υποσχεθεί στον εαυτό μου να κόψω το
βραδυνό. Αχ!)
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Τέλεια.. Την εκανα μόλις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις σήμερα έπεσε στα χέρια μου αυτή η υπέροχη λύση, ψάχνοντας να κάνω κάτι άλλο εκτός από τυρόπιτα την μπεσαμέλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά υπέροχα, νοστιμότατα για τα δικά μας γούστα. Είναι σαν κυπριακές πίτες, μόνο που αυτά είναι μαλακά και αφράτα. Συγχαρητήρια!!!
Καλησπέρα σας! Μου περίσσεψε αρκετή μπεσαμέλ από το παστίτσιο που έφτιαχνα και μπήκα στο ίντερνετ να δω τι μπορώ να φτιάξω με λίγα υλικά και έπεσα στην συνταγή σας! Τωρα μόλις τελείωσα το ζύμωμα και περιμένω να φουσκώσουν.ελπιζω να βγουν λαχταριστα μην πάει χαμένος ο κόπος και τα υλικά.
ΑπάντησηΔιαγραφή