Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Γεμιστά αυγά μανιτάρια! Stuffed eggs!

English version follows

Ένας μικρός μανιταρένιος κήπος!



Η συνταγή που ακολουθεί δεν είναι στην πραγματικότητα συνταγή. Είναι μάλλον πρόταση για παρουσίαση πιάτου σε κόντρα της μοντέρνας αφηρημένης τάσης στην παρουσίαση των πιάτων. Τα σημερινά αυγά μανιτάρια τα είχα πρωτοκάνει πριν πολλά χρόνια, όταν νέα νοικοκυρά έκανα τραπέζι στο σπίτι. Τώρα πια γυρνώντας πίσω και βλέποντας με τα σημερινά μαγειρικά μου μάτια τι είχα προσφέρει στους καλεσμένους μου, καταλαβαίνω γιατί εντυπωσιάστηκαν τόσο και τα παίνευαν σχεδόν αποκλειστικά αφήνοντας παραπονεμένα όλα τα υπόλοιπα εδέσματα! (... ...)

Στη δική μου κουζίνα, πέρα από τις 15-20 συνταγές που είναι παραδοσιακές και σταθερές, υπάρχουν κάποιες άλλες που αλληλοεκθρονίζονται και εναλλάσσονται, ανάλογα με την εποχή και τα γούστα αλλά και τις μαγειρικές μου αναζητήσεις. Τα μανιταράκια μου δεν συμπεριλαμβάνονται στις 15-20 αλλά παραμένουν σταθερά στην πρώτη εφεδρεία όταν θέλω να κάνω κάτι ωραίο, νόστιμο και εύκολο.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τελείως απλή τονοσαλάτα που όμως έχει μασκαρευτεί και κάνει θραύση στην πασαρέλα με τη μάσκα κάποιου άλλου. Μπορεί να στολίσει τα καλοκαιρινά τραπέζια μας και να εντυπωσιάσει ευχάριστα. Ας δούμε πώς θα τη φτιάξουμε:

Υλικά

6 μεγάλα αυγά λίγο μπαγιάτικα (10 ημερών είναι νομίζω καλά, εξηγώ παρακάτω το λόγο)
3 μέτριες ώριμες σφιχτές στρογγυλές ντομάτες
1 μικρή κονσέρβα τόνου σε νερό
1 κ.σ. μαγιονέζα (για λιγότερο αυγό προτιμήστε τη μαγιονέζα χωρίς αυγό) και λίγη ακόμη για τη διακόσμηση
1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ή λίγο ξερό
1/2 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
ή αν έχετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαγιονέζα, το κρεμμυδάκι και τη μουστάρδα με μια κ.σ. σάλτσα μουστάρδας για μπάρμπεκιου όπως έκανα εγώ σήμερα.
Αλάτι – Πιπέρι – Ξύδι
Μισό αγγούρι
Ελαιόλαδο

Θα χρειαστούμε επίσης λίγες οδοντογλυφίδες και μια σύριγγα.

Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, ας εξηγήσουμε γιατί τα αυγά πρέπει να είναι μπαγιάτικα πριν αρκετοί από εσάς πατήσουν το πλήκτρο προς την έξοδο, διερωτώμενοι πόσο άσχετη πρέπει να είμαι για να λέω κάτι τέτοιο. Στο πιάτο που θα παρασκευάσουμε, τα αυγά παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο αφού όπως ήδη έχετε δει στη φωτογραφία, είναι η βάση για τα μανιτάρια. Έτσι θα πρέπει να είναι λεία και γυαλιστερά. Ε! Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να καθαρίσουμε έτσι ένα αυγό, είναι να είναι μπαγιάτικο. Αυτό συμβαίνει διότι όσο το αυγό παραμένει έστω και μέσα στο ψυγείο, το νερό που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα εξατμίζεται από τους πόρους του κελύφους και επομένως χάνει ένα μέρος του όγκου του. Έτσι κατά το βράσιμο δημιουργείται ένα ελάχιστο ανεπαίσθητο κενό ανάμεσα στο κέλυφος και το βρασμένο αυγό αφού το μέγεθος του κελύφους παραμένει σταθερό. Αυτό το απειροελάχιστο κενό μας βοηθά να καθαρίσουμε εύκολα και καλά το αυγό.

Θα σας θυμίσω το βιντεάκι που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για να καταλάβουμε αν είναι φρέσκο ένα αυγό: σε μια λεκάνη γεμάτη νερό βάζουμε ένα φρέσκο και ένα μπαγιάτικο αυγό. Το φρέσκο βουλιάζει, το μπαγιάτικο επιπλέει. Αυτό συμβαίνει διότι εξαιτίας της εξάτμισης το αυγό έχασε ένα μέρος του όγκου και εισήλθε αέρας. Στη δε κορυφή του αυγού υπάρχει ο αεροθάλαμος, ο οποίος δημιουργείται ακριβώς λόγω της εξάτμισης του αυγού και το βοηθά ακόμη περισσότερο να επιπλέει. Και μιλώντας για βιντεάκια: δοκιμάστε να καθαρίσετε ένα φρέσκο αυτό χτυπώντας το πρώτα μέσα σ΄ ένα βάζο. Αν το καταφέρετε, τότε κατά πάσα πιθανότητα το αυγό δεν ήταν τόσο φρέσκο όσο νομίζετε!

Και μη φοβάστε. Από ένα αυγό 10 ημερών σωστά συντηρημένο δεν παθαίνουμε τίποτε.

Το πρώτο που κάνουμε είναι να βράσουμε τα αυγά σφιχτά. Επειδή μας ενδιαφέρει το σχήμα των αυγών καλύτερα να βράσουμε περισσότερα για να είμαστε σίγουροι. Βάζουμε λοιπόν στο πάτο ενός κατσαρολακίου ένα πανί χοντρούτσικο και τοποθετούμε πάνω σ΄ αυτό τα αυγά, που καλύτερα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Καλόν είναι επίσης το κατσαρολάκι να χωρά ίσα-ίσα τα αυγά και να μη μένει πολύς κενός χώρος τριγύρω. Βάζουμε κρύο νερό να τα σκεπάζει καλά και τα βάζουμε στη φωτιά. Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, μετράμε 12΄ ακριβώς, τα κατεβάζουμε και τα βάζουμε αμέσως σε κρύο νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα καθαρίζουμε.

Πολλοί κατά το βράσιμο των αυγών προσθέτουν και αλάτι, διότι έτσι δεν σπάνε τα αυγά. Έχω βράσει χιλιάδες αυγά μέχρι σήμερα προσθέτοντας αλάτι ή όχι. Πιστεύω πλέον ότι το αλάτι δεν παίζει κανένα ρόλο στο βρασμό και οι παράγοντες που κάνουν ένα αυγό να σπάσει είναι άλλοι όπως π.χ. λεπτό κέλυφος και όχι η έλλειψη αλατιού.

Όταν καθαρίσουμε τα αυγά, κόβουμε από την κάτω πλευρά, όχι δηλαδή από εκεί που είναι κάπως μυτερό, από την άλλη πλευρά, μια λεπτή φετούλα ασπράδι και δοκιμάζουμε αν μπορούν να σταθούν όρθια. Αν όχι, κόβουμε και λίγο ακόμη.

Κόβουμε τα αυγά στα δύο από την στενή τους πλευρά και βγάζουμε τον κρόκο σ΄ένα μπολ.

Ετοιμάζουμε την τονοσαλάτα: ανοίγουμε την κονσέρβα του τόνου και στραγγίζουμε καλά από το νερό που περιέχει. Βάζουμε τον τόνο στο μπολ με τους κρόκους.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, μια κ.σ. ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

Κόβουμε τις ντομάτες κάθετα και αδειάζουμε το περιεχόμενό τους. Τις αλατίζουμε ελαφρώς εσωτερικά και τις βάζουμε με το κομμένο μέρος προς τα κάτω για να φύγουν λίγο τα υγρά τους.

Πλένουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε μέτρια κυβάκια. Τα βάζουμε σ΄ενα μπολ, προσθέτουμε ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και αλάτι. Ανακατεύουμε και στρώνουμε τα κυβάκια του αγγουριού σ΄ένα στρογγυλό πιάτο φροντίζοντας να φτιάξουμε έξι “φωλίτσες” σε συμμετρικά σημεία.

Ήρθε η ώρα να συναρμολογήσουμε τα μανιτάρια: γεμίζουμε τα ασπράδια των αυγών με την τονοσαλάτα και τα βάζουμε να κάτσουν στις φωλίτσες με τη μαγιονέζα που αφήσαμε ανάμεσα στο αγγούρι.


Στο κάτω μέρος του αυγού πρέπει να είναι το κομμάτι που το κόψαμε λίγο για να μπορεί να στέκεται.






Παίρνουμε τις ντομάτες και βάζουμε από μία πάνω σε κάθε αυγό σαν ανάποδη κούπα. Καρφώνουμε κάθετα μια οδοντογλυφίδα για να σταθεροποιηθεί. Βάζουμε λίγη μαγιονέζα στη σύριγγα και κάνουμε με αυτή μικρές βούλες πάνω στις ντομάτες. Έτοιμα το στρουμφοχωριό μας!

Αν δεν θέλουμε να τα σερβίρουμε αμέσως, τότε στρώνουμε τα κυβάκια του αγγουριού χωρίς να του βάλουμε τη βινεγκρέτ, βάζουμε τα αυγά μανιτάρια και τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε ρίχνουμε μερικές σταγόνες βινεγκρέτ.

Η γέμιση με τονοσαλάτα δεν είναι η μοναδική με την οποία μπορούμε να γεμίσουμε τα μανιταράκια μας. Μερικές ιδέες είναι να ανακατέψουμε τους κρόκους με ροζ σάλτσα για μπάρμπεκιου ή κάποια άλλη ντοματένια σάλτσα, να κόψουμε σε πολύ μικρά κυβάκια ελιές και κόκκινη πιπεριά και να τα ανακατέψουμε με τους κρόκους ή ακόμη να ανακατέψουμε τους κρόκους με λίγη φέτα, ρίγανη και αλάτι.

Τέλος ένας πολύ ωραίος τρόπος σερβιρίσματος είναι να βάλετε σε κινέζικα κουταλάκια μιας χρήσεως λίγα κυβάκια αγγουριού και το αυγό μανιτάρι. Έτσι ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να σερβιριστεί. Δυστυχώς εδώ που βρίσκομαι αυτές τις μέρες είναι αδύνατο να βρω τέτοια κουταλάκια για να σας το παρουσιάσω...

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Google, εφόσον έχετε λογαριασμό στο Google ή γράψετε το e-mail σας στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε “Submit” ή να ακολουθήσετε τη σελίδα μου στο Facebook "Κολατσιό από σπίτι" Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση πατήστε ένα από τα κουμπάκια κάτω αριστερά ώστε να κοινοποιηθεί αμέσως όπου θέλετε!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Ν.


A tiny mushroom garden!



The recipe that follows is not really a recipe. It is rather a proposal to present a dish against to the modern abstract trend in dish’s presentation. I had done these mushrooms eggs for the first time many years ago as a new housewife and cooker. Now, turning back and watching with my present cooking eyes what I had offered to my guests, I understand why they were so impressed and were talking almost exclusively for my mushroom eggs leaving off all the other dishes! (... …)



In my own kitchen, besides the 15-20 recipes that are traditional and regular, there are some others that mutate and alternate, depending on the season and the tastes, but also my culinary quests. My mushrooms eggs are not included in the 15-20 but remain firmly in the first reserve when I want to make something nice, delicious and easy.



In fact it is a very simple tuna salad that has been disguised and makes impression with someone else's name and can easily decorate our table! Let's see how we can make it:



Ingredients

  • 6 big eggs a little bit ...stale (10 days is well I think, I ‘ll explain the reason below)
  • 3 medium ripe, tight and round tomatoes
  • 1 small can of tuna fish in spring water
  • 1 tbsp of mayonnaise and a little more for decoration
  • 1 small fresh onion or a small dry

1/2 teaspoon of mild mustard

Salt - Pepper – Vinegar

Half cucumber

Olive oil



We will also need a few toothpicks and a syringe.



Before we say anything else and before you press the key to the exit, let's explain why the eggs must be stale. On the dish we prepare, the eggs play the dominant role, as you have already seen in the picture. They are the basis for the “mushrooms. So they should be smooth and shiny. Hm! The only sure way to properly peel an egg is to be stale. This is because as long as the egg stays in the refrigerator, some of the water that contains, evaporates from the shell pores and therefore loses some of its volume. Then air gets into the egg and a minimal imperceptible gap is created between the shell and the egg. Thus this gap remains during boiling, since the shell size remains constant. This infinite gap helps us easily peel the egg.



I will remind you of the video on the internet: in a bowl filled with water we put a fresh egg and a stale egg. The fresh sinks, the stale floats. This is because because of evaporation of the egg. It lost some of its volume, which was replaced by the air. At the top of the egg there is an air chamber, which is created precisely because of the evaporation of the egg. That chamber helps it even more to float. And talking about videos: try to peel a fresh egg by tapping it first in a jar. If you do, then the egg probably was not as fresh as you think!



And do not be afraid. From a 10-day-old egg well preserved in the fridge we do not get anything!



The first thing to do is to boil the eggs tightly. As the shape of the eggs is important, it is better to boil more than the number of eggs we need, just to be sure. Put a cloth over the bottom of a saucepan and place the eggs on it. It is preferable for the eggs to be at room temperature. It is also good to arrange the eggs in the saucepan evenly and not leave a lot of empty space around. We put cold water to cover them well and put them on the fire. Once the water begins to boil, we measure 12 minutes exactly and immediately put them in cold water. Let them cool and peel.



Many people add salt when boiling eggs, so they do not break. I have boiled thousands of eggs so far by adding salt or not. I now believe that salt does not play any role in boiling and the factors that make an egg break are others, such as for example the thin shell and not the lack of salt.

After we peel the eggs, we cut a thin slice of egg white from the underside, not from the side it is somewhat pointed, and try if the eggs stand upright. If not, we cut a little more.



Cut the eggs in half on their narrow side and take the yolk into a bowl.



It is time to prepare the tuna fish salad: open the can and drain the tuna fish well. Put the tuna fish in the bowl with the yolks. Chop the onion, add the mayonnaise, the mustard, a tbsp of vinegar, salt and pepper. Mix well.



Cut the tomatoes vertically and empty their content. Salt them slightly and put them with the cut side down. Wash the cucumber and cut it into very small cubes. Put the cubes in a bowl, add olive oil, some vinegar and salt. Stir. Spread cucumber cubes on a round dish making six "nests" in symmetrical points.



Let’s assemble the mushroom eggs: fill the egg whites with the tuna salad, glue the two pieces using some mayonnaise if needed and put them in the nests in the cucumber cubes. The bottom of the egg must be the side we cut the slice. Put one tomato half on each egg. Pin a toothpick vertically to stabilize.



Put a little mayonnaise in the syringe and make small spots with it on the tomatoes. Our mushroom eggs are ready!



If we do not want to serve them immediately, then we chop the cucumber cubes without putting the vinaigrette and put the eggs in their nests. Drop a few drops of vinaigrette just before serving.



Tuna salad filling is not the only one with which we can fill our eggs. Some ideas are to mix the yolks with some tomato sauce or olives and red pepper cubes or even toss the yolks with some oregano, olive oil and salt.



Finally, a very nice way to serve is to put a few cucumber cubes and an egg on a chinese spoon so that everyone can easily be served.



If you like my recipes you can follow me on Google or write your e-mail in the box at the top right and click on "Submit" or follow my Facebook page "kolatsioapospiti”. I promise to try hard so that every recipe is translated in English. And if you think they deserve a notification press one of the buttons down left so that ths recipe is notified immediately wherever you want!



Be well and have delicious cookings!

Aleka Nikolaidou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου