Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ρεβιθοκεφτέδες!!!

Ρεβιθοκεφτέδες



Μέχρι πριν μερικά χρόνια όταν ρωτούσα τα παιδιά μου τι όσπριο ήθελαν να τους μαγειρέψω μου απαντούσαν με μια φωνή “Ρεβίθια!”. Τότε συνήθως μαγείρευα την κλασσική συνταγή που έμαθα από την πεθερά μου, ρεβίθια με δενδρολίβανο. Δεν ξέρω γιατί αλλά όλες οι διατροφικές επαναστάσεις των παιδιών μου συμβαίνουν φθινόπωρο. Έτσι ένα φθινόπωρο μου δήλωσαν και πάλι με μια φωνή “Ρεβίθια τέρμα!”
χωρίς να μου εξηγούν το λόγο της ξαφνικής απέχθειας. Πολύ αργότερα μου αποκάλυψαν και πάλι όλοι μαζί ότι δεν τους αρέσει καθόλου το δενδρολίβανο και έτσι συμβιβαστήκαμε σε μια απλή σούπα με κρεμμύδι και κουρκουμά την οποία τρώνε ευχάριστα.

Μέχρι να γίνει όμως η μεγάλη αποκάλυψη έπρεπε να βρω έναν τρόπο να καταναλώσουν και αυτό το όσπριο. Μετά από αρκετές δοκιμές που απορρίφθηκαν όπως ρεβίθια με μελιτζάνες ή ρεβύθια με γαρίδες, δοκίμασα τους ρεβιθοκεφτέδες. Και πάλι έγιναν αρκετές δοκιμές για να καταλήξουμε στη συνταγή που θα κάνουμε σήμερα. Απορρίφθηκαν τα βρασμένα ρεβίθια επειδή χρειαζόταν αρκετό αλεύρι για να μπορούν να πλαστούν και έτσι απορροφούσαν αρκετό λάδι στο τηγάνισμα. Απορρίφθηκε η προσθήκη ταχινιού που συναντάμε πολύ συχνά στις συνταγές για ρεβιθοκεφτέδες επειδή δεν μας αρέσει το ταχίνι στα φαγητά. (Αντίθετα καταναλώνουμε αρκετό ταχίνι αρωματισμένο με εσπεριδοειδή, κυρίως πορτοκάλι και λεμόνι, ως άλειμμα στο ψωμί. Το παρασκευάζουμε πολύ εύκολα στο σπίτι, αλλά αυτή είναι μια συνταγή που θα την πούμε προς το φθινόπωρο.)

Μια ακόμη συνταγή για ρεβιθοκεφτέδες θα μου πείτε και ίσως έχετε δίκιο. Κατά τη γνώμη μου όμως η συγκεκριμένη συνταγή έχει δύο πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι αυτοί οι ρεβιθοκεφτέδες δεν απορροφούν λάδι και έτσι είναι πολύ ελαφρείς παρ΄όλο που πρόκειται για όσπριο. Το δεύτερο είναι ότι καταναλώνονται και κρύοι. Έτσι μπορούμε να τους ετοιμάσουμε από το πρωί ή από την προηγουμένη ή ακόμη και να τους πάρουμε στο τάπερ στην παραλία.

Έχουν και ένα ακόμη πλεονέκτημα: μπορούμε να τους καταψύξουμε είτε σε μορφή μείγματος, είτε έτοιμους πλασμένους!

Τέλος καταναλώνονται ευχάριστα και το καλοκαίρι συνοδεία μπύρας και είναι ένας ωραίος τρόπος για να φάμε όσπρια το καλοκαίρι!

Θα χρειαστούμε:

Μισό κιλό ρεβίθια (όχι αποφλοιωμένα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικά)
4 σκελίδες σκόρδο (ή όσο αντέχετε)
1 τριμένο καρότο (προαιρετικά)
Μισό ματσάκι μαϊντανό
½ της κούπας περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ της κούπας ελαιόλαδο
1 κ.γλ. κύμινο
½ κ. γλ. πάπρικα γλυκιά
½ κ. γλ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
½ κ. γλ. πιπέρι μαύρο
2 κ. γλ. αλάτι

Αλεύρι και καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα
Λάδι της επιλογής μας για το τηγάνισμα

Μουσκεύουμε από βραδύς τα ρεβίθια και την επόμενη ημέρα τα τρίβουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν σαν άμμος. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τις φλούδες ή να χρησιμοποιήσουμε αποφλοιωμένα ρεβίθια. Η φλούδα έχει και αυτή τα θρεπτικά της συστατικά και ωφέλιμες ίνες. Ούτως ή άλλως μετά το πέρασμα από το μούλτι δε φαίνεται καθόλου. Πολτοποιούμε επίσης το σκόρδο.

Κόβουμε σε καρεδάκια τα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και τρίβουμε το καρότο. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι το μίγμα να μπορεί να πλάθεται. Μην περιμένετε το μίγμα να γίνει σφιχτό και σταθερό. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι ώστε ίσα-ίσα να πλάθεται. Έτσι οι ρεβιθοκεφτέδες μας δεν θα απορροφήσουν καθόλου λάδι. Αφήνουμε το μίγμα για λίγη ώρα να ξεκουραστεί. (Μπορούμε να το ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ). Στο σημείο αυτό μπορούμε να καταψύξουμε το μείγμα.

Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα. Το μείγμα κολλά αρκετά στα χέρια γι΄αυτό πρώτα τα πλάθουμε όλα και μετά τα αλευρώνουμε. Πλάθονται πιο εύκολα αν πάρουμε μια μικρή ποσότητα μείγματος (μια κουταλιά της σούπας περίπου) τη σφίξουμε μέσα στην παλάμη μας για να γίνει μια μπαλίτσα και μετά την πατήσουμε μαλακά για να πλατύνει.

Ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια, αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στην πιατέλα. Προσοχή! Δεν τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο γιατί κολλάνε. Τα αφήνουμε περίπου 45’ στο ψυγείο για να σφίξουν αλλά κυρίως για να υγραθεί το αλεύρι και να γίνει ωραία η κρούστα, όπως κάναμε και για τα τηγανητά κολοκυθάκια. Στο σημείο αυτό μπορούμε αντί να τα βάλουμε στο ψυγείο να τα βάλουμε στην κατάψυξη με την πιατέλα ξεσκέπαστα για 2-3 ώρες. Μόλις παγώσουν, τα βάζουμε σε μια σακούλα και την κλείνουμε καλά. Για να τα ψήσουμε, τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα για να αποψυχθούν καλά και συνεχίζουμε τη διαδικασία.

Μόλις ζεσταθεί το λάδι βάζουμε προσεκτικά τα κεφτεδάκια στο τηγάνι και φροντίζουμε η φωτιά να είναι μέτρια (στο 6 αν η κλίμακα της κουζίνας μας είναι έως το 9) και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές. Χρειάζεται η φωτιά να είναι σχετικά χαμηλή για να προλάβει να μαγειρευτεί το ρεβίθι μέχρι μέσα. Τα γυρίζουμε όταν έχουν ψηθεί επαρκώς από τη μια μεριά για να μη διαλυθούν. Τα βγάζουμε και το τηγάνι και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.

Και μια μικρή συμβουλή για την κατάψυξη: Όταν καταχύψουμε εύπλαστα υλικά, όπως είναι ο κιμάς ή στην περίπτωσή μας το μείγμα για τους ρεβιθοκεφτέδες, χρησιμοποιούμε σακούλες για την κατάψυξη που δεν έχουν πτυχώσεις στις άκρες, βάζουμε μέσα ότι θέλουμε να καταψύξουμε και το πατάμε, ακόμη και με τη βοήθεια του πλάστη, ώστε να γίνει μια όσο το δυνατόν λεπτότερη πλάκα. Σφραγίζουμε και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Ίσως χρειαστούμε τη βοήθεια ενός δίσκου για να το μεταφέρουμε. Έτσι όταν θελήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε αρκεί να το βγάλουμε λίγα λεπτά πριν από την κατάψυξη. Ξεπαγώνει αμέσως!

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!

Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου