Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Γεμιστές τηγανητές πιπεριές


Γεμιστές τηγανητές πιπεριές
Το καλοκαίρι στην κουζίνα μου σηματοδοτείται από 2-3 τρία φαγητά. Τον κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα τηγανητά κολοκυθάκια για τα οποία μιλήσαμε ήδη από πέρυσι.

Αν θέλετε να δείτε τον ευκολότερο, νοστιμότερο και τραγανότερο τρόπο για να κάνετε τηγανητά κολοκυθάκια με το ...αυτόματο κουρκούτι, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.  Σήμερα λοιπόν σχεδόν αξημέρωτα στη βόλτα στη λαϊκή  έκανα το χατίρι στον άντρα μου που τα λιγουρεύτηκε μόλις τα είδε να ξαπλώνουν νωχελικά πάνω στον πάγκο. Κατάλαβα αμέσως τι σκέφτηκε: παγωμένη μπύρα και κολοκυθάκια να τηγανίζονται και να τρώγονται επιτόπου καθώς ετοιμάζονται τα υπόλοιπα του μεσημεριανού τραπεζιού. Και κάπου εκεί εγώ να ετοιμάζω διάφορα, να πίνω μπύρα, να τσιμπώ κολοκυθάκια και να του λέω να σταματήσει για να φτάσει και κανένα κολοκυθάκι στο τραπέζι! 

Το δεύτερο φαγητό είναι οι πιπεριές σε διάφορες παραλλαγές: τηγανητές, γεμιστές, ωμές, φουρνιστές… Πιπεριές τηγανητές έκανα και σήμερα αλλά γεμιστές με τυρί και παναρισμένες. Μ΄αυτά τα δυο φαγητά καλωσόρισα το καλοκαίρι στην κουζίνα μου!

Οι πιπεριές αυτές είναι ένα πολύ νόστιμο μεζεδάκι που όπως και τα κολοκυθάκια μπορεί να προετοιμαστεί από πριν και να τηγανιστεί λίγο πριν έρθει η ώρα να φτάσει στο τραπέζι. Προσωπικά τέτοιες συνταγές με βολεύουν πολύ επειδή συνήθως ετοιμάζω και δύο και τρία και τέσσερα και πέντε …. μεζεδάκια ταυτόχρονα.  Όταν μπορώ να κάνω την προετοιμασία από πριν και στο τέλος έχω να παλέψω μόνον με τα τηγάνια και τις κατσαρόλες μου και να δεν παλεύω με αλευρωμένους πάγκους. Έτσι ετοίμασα αρκετά πριν τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, προτηγάνισα τις πατάτες για τα παιδιά, έστρωσα το τραπέζι, έκοψα τις σαλάτες και τις έβαλα στο ψυγείο για να είναι δροσερές, έβαλα τις πανσέτες στο φούρνο να ψήνονται , έβαλα τα τηγάνια στη φωτιά και άρχισα να τηγανίζω αρχικά τα κολοκυθάκια, μετά τις πατάτες που χρειάζονται μόνον 5’ και τέλος τις γεμιστές πιπεριές. Ταυτόχρονα ο άντρας μου σέρβιρε τις μπύρες και στρώθηκε στο τραπέζι περιμένοντας την πρώτη φουρνιά κολοκυθακίων!

Αλλά ας πάμε να φτιάξουμε τις τηγανητές γεμιστές πιπεριές. Οι αναλογίες που θα σας δώσω είναι για πέντε τηγανητές πιπεριές επειδή συνήθως κάνω μόνον τόσες, μια για τον καθένα μας δηλαδή.  Θα χρειαστούμε:

5 πιπεριές κέρατα. Προτιμήστε λεπτές διότι τηγανίζονται ελάχιστα.
Για τη γέμιση
100 γρ φέτα μαλακή
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
4-5 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
4-5 κ.σ. ψιλοκομμένο άθηθο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Πιπέρι
Για το πανάρισμα
1 αυγό
Λίγο γάλα
Αλεύρι
Τριμμένη φρυγανιά

Λάδι της αρεσκείας σας για το τηγάνισμα

Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πιπεριές. Με ένα μαχαίρι τις χαράσσουμε κατά μήκος και αφαιρούμε τους σπόρους. Ένα πολύ μικρό κουταλάκι θα μας βοηθήσει σε αυτό.

Με τα χέρια λιώνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης . 
Γεμίζουμε με το μείγμα τις πιπεριές φροντίζοντας η γέμιση να μην ξεχειλίζει. Τις σφίγγουμε και λίγο για να κλείσουν καλά.
Σ’ ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα, σ’ ένα άλλο βάζουμε το αλεύρι και σ΄ένα τρίτο τη φρυγανιά. Χρησιμοποιώντας μόνο το αριστερό χέρι βουτάμε την γεμισμένη πιπεριά στο αυγό, τη μεταφέρουμε στο μπολ με το αλεύρι και χρησιμοποιώντας το δεξί την αλευρώνουμε.

Με το δεξί χέρι μεταφέρουμε την πιπεριά και πάλι στο αυγό και με το αριστερό φροντίζουμε να μουσκέψει όλο το αλεύρι που κόλλησε πάνω. Πάλι  με το αριστερό τη μεταφέρουμε στη φρυγανιά και με το δεξί την καλύπτουμε καλά. Τη μεταφέρουμε (και πάλι με το δεξί) σε πιατέλα και συνεχίζουμε  με τις υπόλοιπες πιπεριές.

Επειδή φαίνεται πολύ πολύπλοκο αλλά δεν είναι, ας το πούμε απλά: για τα στεγνά υλικά χρησιμοποιούμε μόνον το δεξί χέρι και για το υγρό μόνον τα αριστερό. Έτσι τα χέρια μας θα μείνουν καθαρά και δεν θα καταλήξουν φορτωμένα ζυμαράκια.


Ζεσταίνουμε καλά αρκετό λάδι και ρίχνουμε μέσα 2-3 πιπεριές. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά, βγάζουμε και βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Οι πιπεριές τηγανίζονται πολύ γρήγορα και προφυλαγμένες από το πανάρισμα μένουν τραγανές.

Μην περιμένετε να θυμίζουν τις γνωστές τηγανιτές πιπεριές που γίνονται μαλακές.  Έχουν το πολύ τραγανό του παναρίσματος, το ελαφρά τραγανό και δροσερό της πιπεριάς και το κρεμώδες αλμυρούτσικο της μυρωδάτης φέτας.

- Ε!, άσε και κανένα κολοκυθάκι να φτάσει στο τραπέζι!!!
- Στην υγειά σας!!!!

Αν σας αρ έσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να με γίνεται μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου