Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες


Νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες

Άρχισε χθες η νηστεία των Αγίων Αποστόλων… Φέτος επειδή το Πάσχα ήταν νωρίς διαρκεί αρκετές ημέρες, 25 συνολικά. Βεβαίως είναι εύκολη αφού το λάδι και το ψάρι καταλύονται όλες τις μέρες της εβδομάδος εκτός Τετάρτης και Παρασκευής καθώς και κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου στις 24 Ιουνίου. 

Έτσι τώρα που το καλοκαίρι μπήκε πια για τα καλά και τα καλοκαιρινά λαχανικά είναι στο φόρτε τους τα πράγματα είναι εύκολα. Λατρεύω τα λαχανικά με αδυναμία στα κολοκυθάκια! Ίσως επειδή λόγω της ήπιας γεύσης τους τα αντιμετωπίζω σαν έναν λευκό καμβά πάνω στον οποίο μπορώ να ζωγραφίσω το θέμα που θέλω. Λατρεύω και κάθε είδους καλοκαιρινούς κεφτέδες! Μάλλον επειδή τους απολαμβάνω συνοδεία παγωμένης μπύρας που πίνω μόνον το καλοκαίρι. Οι διάφοροι κεφτέδες λαχανικών, έτσι όπως συνήθως τους φτιάχνουμε, έχουν κατά τη γνώμη μου ένα μειονέκτημα: απορροφούν πολύ λάδι και καταλήγουν να γίνονται μια λαδερή μάζα όπου οι γεύσεις και τα αρώματα ισοπεδώνονται. Το φετινό στοίχημα λοιπόν ήταν να φτιάξω κεφτέδες λαχανικών που θα είναι «στεγνοί» από λάδι και «θα ακούγονται» καθαρά τα αρώματά τους. Σήμερα θα κάνουμε κολοκυθοκεφτέδες!

Από παλαιότερες δοκιμές που έκανα για να καταφέρω να κάνω ρεβιθοκεφτέδες (αν θέλετε να δείτε τη συνταγή μου για νηστίσιμους ρεβιθοκεφτέδες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ) είχα παρατηρήσει ότι όσο περισσότερο αλεύρι περιέχουν τόσο περισσότερο λάδι απορροφούν. Στους μεν ρεβιθκεφτέδες μείωσα την ποσότητα του αλευριού στο ελάχιστο και τα κατάφερα. Τα κολοκύθια όμως περιέχουν νερό κατά ποσοστό 95% και όσο και αν το στραγγίσουμε, χρειάζεται αρκετή ποσότητα από κάποιο υλικό για να απορροφήσει τα υγρά.  Σκέφτηκα λοιπόν να αντικαταστήσω το σταρένιο αλεύρι με ρυζάλευρο που από την εμπειρία μου ειδικά στις πατατοκροκέτες (για να τις δείτε κάνετε κλικ εδώ) δεν απορροφά καθόλου λάδι. Το πείραμα πέτυχε! Χρειάστηκε όμως να προσθέσω και λίγο ψιλό σιμιγδάλι, περισσότερο για να αποκτήσουν «σώμα» οι κολοκυθοκεφτέδες παρά για να απορροφήσουν υγρά.

Το δεύτερο αίνιγμα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω ήταν η έλλειψη του αυγού. Αποτελεί βασικό συστατικό για να δέσουν τα υλικά αλλά ήθελα να τους κάνω νηστίσιμους, μέρες πού ‘ναι.. Κατέφυγα γι΄αυτό στο θαυματουργό μου πινακάκι μετις αντικαταστάσεις του αυγού (για να το δείτε κάνετε κλικ εδώ) και τα πειράματά μου μού έδειξαν ότι ο λιναρόσπορος λειτουργεί καλύτερα από όλα. Μάλιστα για να αποφύγω την προσθήκη επιπλέον υγρών δεν χρησιμοποίησα το ζελέ που βγάζει όταν τον μουσκέψουμε στο νερό αλλά τριμμένο λιναρόσπορο που απλώς προσέθεσα στο μείγμα ώστε το ζελέ να σχηματισθεί με τα υγρά των κολοκυθιών. Τριμμένο λιναρόσπορο είναι εύκολο να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα υγιεινών τροφών ή απλά  να τρίψετε μόνοι σας. Εγώ χρησιμοποιώ για τη δουλειά αυτή τον ηλεκτρικό μύλο του καφέ.

Οι κλασσικοί κολοκυθοκεφτέδες περιέχουν επίσης φέτα που τους προσδίδει μια ιδιαίτερη πικάντικη νοστιμιά. Έπρεπε κι αυτή να παραλειφθεί για να γίνουν νηστίσιμοι. Χωρίς τη φέτα όμως γινόταν απλοί χορτοκεφτέδες. Δοκίμασα τη διατροφική μαγιά που οι χορτοφάγοι χρησιμοποιούν αντί για τυρί αλλά δεν με εντυπωσίασε. Αντίθετα λίγα ψιλοκομμένα κουμπάκια κάπαρης δίνουν τον ιδιαίτερο τόνο που ψάχνουμε.

Τέλος στον κατάλογο των υλικών θα δείτε ότι περιλαμβάνεται και ξύσμα από ένα βιολογικό λεμόνι. Αυτή τη φορά το παρέλειψα επειδή δεν είχα βιολογικά λεμόνια. Αν θέλετε να δείτε γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε ξύσμα μόνο από βιολογικά λεμόνια, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες λοιπόν και πάμε να τους φτιάξουμε!


½ του κιλού κολοκυθάκια
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
Το ξύσμα ενός βιολογικού λεμονιού
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο ή ½ κ.γλ. ξερό
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. κάπαρη, πλυμένη καλά και ψιλοκομμένη
Μισή πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ζαράκια
1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
1 φλ. του καφέ περίπου ρυζάλευρο
1 φλ. του καφέ περίπου ψιλό σιμιγδάλι
½ κ.γλ μπέικινγκ πάουντερ
Πιπέρι
Αλεύρι για να τα αλευρώσουμε
Λάδι της επιλογής σας για το τηγάνισμα ή ελαιόλαδο αν τους ψήσετε στο φούρνο

Αρχίζουμε τρίβοντας τα κολοκυθάκια στο χοντρό τρίφτη. Είναι προτιμότερο να τα τρίψουμε χοντρά επειδή αφαιρώντας το νερό θα μειωθεί ο όγκος τους. Αν τα τρίψουμε λεπτά σχεδόν θα εξαφανισθούν όταν τα τηγανίσουμε ή τα ψήσουμε. Ρίχνουμε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι, ανακατεύουμε να πάει παντού και τα αφήνουμε στην άκρη για να βγάλουν το νερό τους. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα αρωματικά.

Μεταφέρουμε τα κολοκυθάκια σε μια πετσέτα και στίβουμε πολύ καλά για αν φύγει όσο περισσότερο υγρό γίνεται.

Σ’ ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι και το λάδι φυσικά) και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουρασθεί για 30’ τουλάχιστον και να απορροφηθεί το νερό από το ρυζάλευρο, τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το σιμιγδάλι. Έτσι το μείγμα θα γίνει κολλώδες και θα μπορέσουμε να το πλάσουμε.

Πλάθουμε πρώτα όλα τα κεφτεδάκια και μετά τα αλευρώνουμε. Μην το κάνετε ταυτόχρονα διότι το μείγμα είναι αρκετά κολλώδες και θα γίνεται χάλια.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά (στην κουζίνα μου αρχικά στα 9/9 και όταν βάζω μέσα τα κεφτεδάκια στα 6/9), βάζουμε μέσα τους κολοκυθοκεφτέδες και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δυο πλευρές. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για να προλάβουν να ψηθούν καλά μέχρι το εσωτερικό. Τα βάζουμε σε
απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε είτε σκέτα είτε με κρύα σάλτσα ντομάτας. Φυσικά αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να τα σερβίρουμε με τζατζίκι που τους ταιριάζει τέλεια.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα μπορούμε να ψήσουμε του κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο, αρκεί να τους λαδώσουμε καλά με ελαιόλαδο. Πλάθονται πιο εύκολα και λαδώνονται αν λαδώσουμε τα χέρια μας την ώρα που τους πλάθουμε. Τους βάζουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος και τους ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν στους 160ο C στις αντιστάσεις για 40’. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους.

Χρησιμοποιώντας για μετρίδι το αγαπημένο μου μικρό μηχανικό κουτάλι του παγωτού, με τις ποσότητες αυτές έγιναν 16 κεφτεδάκια. Μην τα κάνετε μεγαλύτερα για να μπορέσουν να ψηθούν και εσωτερικά χωρίς να χρειαστεί να τα παρατηγανίσουμε.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να με γίνεται μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου