Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Το μυστικό για τις απόλυτα τραγανές κροκέτες πατάτας

Τραγανές, τραγανότερες, τραγανότατες πατατοκροκέτες!



Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα παγκοσμίως λατρεμένο φαγητό και η επίτευξη της απολύτως τραγανής πατάτας είναι επιστήμη ολόκληρη που έχει να κάνει με το κόψιμο της πατάτας, το είδος της λιπαρής ουσίας που θα χρησιμοποιήσουμε, τη θερμοκρασία που θα τις τηγανίσουμε μία ή δύο φορές αλλά και το είδος της πατάτας και πότε θα σερβιριστούν. Για να φτάσουν οι πατάτες σωστές στο τραπέζι
πρέπει να είναι ζεστές και να μην έχουν παραμείνει αρκετή ώρα στην πιατέλα. Έτσι όταν έχουμε να τηγανίσουμε αρκετές πατάτες για το οικογενειακό τραπέζι θα πρέπει ή εμείς να τηγανίζουμε και οι υπόλοιποι να τρώνε ή να συμβιβαστούμε με πατάτες διαφορετικών θερμοκρασιών και τραγανότητας.

Επιπλέον οι τηγανητές πατάτες κατηγορούνται και όχι άδικα, για τον υπερβολικό αριθμό θερμίδων αλλά και την ανθυγιεινότητα λόγω του τηγανίσματος. Κι αν βρίσκαμε ένα τρόπο να της μαγειρέψουμε ώστε να μη χρειαστεί να τηγανίζουμε μέχρι τελευταία στιγμή, να είναι τραγανές όταν φθάσουν στο τραπέζι, να μην έχουν απορροφήσει υπερβολική ποσότητα λαδιού και να είναι εξίσου νόστιμες;

Πατατογαριδάκια !!
Η λύση είναι εξαιρετικά εύκολη: θα κάνουμε πατατοκροκέτες με ένα απλό υλικό, πέραν της πατάτας. Είναι μια ζύμη που μπορούμε να προετοιμάζουμε ακόμη και από την προηγούμενη. Το τηγάνισμα γίνεται εξαιρετικά γρήγορα και οι κροκέτες μας είναι τραγανές για αρκετή ώρα μετά το τηγάνισμα. Δεν απορροφούν πολύ λάδι, μπορούμε να τις νοστιμίσουμε με ότι θέλουμε! Είναι πολύ ωραίο έδεσμα για το μπουφέ μας στο πάρτι. Σήμερα θα δούμε την απλή εκδοχή τους, χωρίς κανένα επιπλέον αρωματικό καθώς και ένα δεύτερο τρόπο τηγανίσματος που θα μας δώσει τραγανά πατατογαριδάκια που μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν τα αγοραστά πατατάκια!. Ας δούμε πως:

  • Πατάτες
  • Ρυζάλευρο
  • Αλάτι
  • Λάδι της αρεσκείας μας για το τηγάνισμα, ας προτιμήσουμε το υγιεινότατο ελαιόλαδο.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό τόσο ώστε να μαλακώσουν πολύ καλά.

Μόλις βράσουν τις στραγγίζουμε πολύ καλά και ενόσω είναι ακόμη ζεστές τις πολτοποιούμε, επειδή όταν είναι ζεστές πολτοποιούνται καλύτερα. Τις πολτοποιούμε με όποιο τρόπο μας βολεύει. Είναι η μοναδική περίπτωση, απ’ όσο γνωρίζω, που μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ ή στην κουζινομηχανή χωρίς να φοβόμαστε ότι ο πολτός θα γίνει σα λάστιχο. Θα γίνει αλλά δεν μας ενοχλεί. Εγώ, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, αυτή τη φορά τις πολτοποίησα στο σινουά με το γουδοχέρι!

Προσθέτουμε στον πουρέ το ρυζάλευρο. Είναι δύσκολο να πούμε πόσο ρυζάλευρο θα χρειαστεί διότι εξαρτάται από την υγρασία που θα έχουν οι πατάτες. Σε γενικές γραμμές χρειάζεται 1 κούπα ρυζάλευρο για κάθε κιλό πατάτες, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Πρέπει στο τέλος να έχουμε μια ζύμη αφράτη μεν αλλά να μπορεί να πλάθεται. Γι΄αυτό προσθέτουμε το ριζάλευρο σταδιακά. Προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε- ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν θέλουμε προσθέτουμε και κάποια αρωματικά μπαχαρικά ή βότανα. (Σχετικές προτάσεις στο τέλος της ανάρτησης)

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουρασθεί. Αν τυχόν το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη το σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και το βάζουμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να τηγανίσουμε το βγάζουμε αρκετή ώρα πριν για να μην είναι παγωμένο όταν μπει στο λάδι και κατεβεί απότομα η θερμοκρασία του λαδιού. Καλόν είναι να το ξαναζυμώσουμε λίγο.

Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί πολύ. Με την πατατοζύμη μας φτιάχνουμε μπαλάκια σε μέγεθος μπουκιάς. Επειδή η ζύμη κολλά στα χέρια μας, καλόν είναι να τα λαδώσουμε λίγο πριν αρχίσουμε το πλάσιμο. Ρίχνουμε τα μπαλάκια στο λάδι, έχοντας πάντα τη θερμοκρασία στο ανώτατο. Τηγανίζουμε 2’ - 3’ μέχρι να ροδίσουν και βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Ένας άλλος, όχι και τόσο υγιεινός τρόπος τηγανίσματος αλλά νόστιμος και παιχνιδιάρικος, είναι να κάνουμε πατατογαριδάκια. Αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε κορνέ ζύμης είτε σακούλα είτε για μπισκότα. Βάζουμε την πατατοζύμη μας στο κορνέ με το εξάρτημα που βγάζει κορδόνια μεσαίου μεγέθους και με αυτό ρίχνουμε ζύμη απ΄ ευθείας στο ζεστό λάδι προσέχοντας η ζύμη να πέφτει σε μία σειρά. Τηγανίζουμε 2’ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Μπορούμε, αν θέλουμε, να αρωματίσουμε τη ζύμη μας με σκόνη κρεμμυδιού ή σκόρδου, γλυκιάς, καυτερής ή καπνιστής πάπρικας, σκόνη κάρυ, κύμινου, μοσχοκάρυδου. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ρίγανη, μαϊντανό, εστραγκόν, φρέσκο κρεμμυδάκι και ότι άλλο φανταστούμε και μας αρέσει. Αποφύγετε να προσθέσετε λιπαρά συστατικά όπως τυρί ή μπέικον, διότι βαραίνουν πολύ τις κροκέτες μας και χάνουμε το πλεονέκτημα της τραγανότητας όσο περνά η ώρα. Μπορούμε όμως να τις συνοδεύουμε με κάποιες νόστιμες σπιτικές σαλτσούλες όπως σάλτσα ντομάτας, πάπρικας, φέτας, μουστάρδας, ροκφόρ, μαγιονέζας χωρίς αυγό και ροζ σάλτσας.

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Google, εφόσον έχετε λογαριασμό στο Google ή γράψετε το e-mail σας στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε “Submit” ή να ακολουθήσετε την ομάδα μου στο Facebook "Κολατσιό!!" Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!


Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου