Γαύρος
παστός
Ένα
ανοιξιάτικο πρωινό πριν μερικά χρόνια
περπατούσα βιαστικά στην παραλία της
Καβάλας. Το μάτι μου πήρε ένα ψαρά που
έβγαλε από τη βάρκα του ένα καφάσι με
γαύρο. Κάθισε στην προκυμαία πήρε μπροστά
του ένα τενεκέ και μια σακούλα αλάτι.
Έριξε άτακτα το γαύρο και το αλάτι μέσα
στον τενεκέ. Μου έκανε εντύπωση. Εγώ
γιατί τις στρώνω μία-μία σαν να κάνουν
παρέλαση στη λεωφόρο; Τον πλησίασα και
τον ρώτησα. Χαμογέλασε. “Άκου να
μαθαίνεις”, μου είπε.
“Αν
θέλεις να κάνεις καλό παστό γαύρο θα
πάρεις το σωστό αλάτι. Αυτό που είναι
για πάστωμα. Φροντίζεις ο γαύρος να
είναι φρέσκος, πολύ φρέσκος. Πλένεις το
γαύρο για να φύγουν τα χορταράκια, αν
έχει. Μετά ρίχνεις το γαύρο σ΄ένα δοχείο
χωρίς να τον τακτοποιήσεις. Ρίχνεις
στρώσεις γαύρου – αλατιού. Δε χρειάζεται
πολύ αλάτι. Σκεπάζεις το δοχείο και
τ΄αφήνεις σε δροσερό μέρος για μια μέρα.
Την επομένη όταν ανοίξεις το δοχείο θα
δεις ότι ο γαύρος έχει βγάλει αρκετά
υγρά. Πετάς τα υγρά και το αλάτι, ξεπλένεις
λίγο το γαύρο και τον βάζεις σ΄ένα
τρυπητό για λίγη ώρα να φύγουν τα πολλά
νερά. Μετά αρχίζεις να τον στρώνεις στο
δοχείο που θα τον συντηρήσεις. Πρώτα
μια καλή στρώση αλάτι, μετά γαύρο
τακτοποιημένο το έναν δίπλα στον άλλο.
Συνεχίζεις αλάτι-γαύρο-αλάτι-γαύρο και
φροντίζεις το αλάτι να τον σκεπάζει
καλά. Βάλε το δοχείο σε δροσερό μέρος
για καμιά βδομάδα. Μετά είναι έτοιμος.
Βγάζεις όσα ψαράκια χρειάζεσαι, τα
πλένεις να φύγει το αλάτι, κόβεις το
κεφάλι, βγάζεις και τα εντόσθια. Αν
θέλεις βγάλε και το κόκκαλο, όπως
συνηθίζεται εσείς οι νέες! (=φιλετάρισμα).
Αν θέλεις μπορείς να καθαρίσεις
περισσότερα και να τα φυλάξεις μέσα σε
λάδι και ξύδι. Δε χρειάζεται να τα βάλεις
στο ψυγείο αλλά το λάδι πρέπει να τα
καλύπτει καλά. Άντε, να τον κάνεις, να
πίνεις κανένα ούζο με το άντρα σου και
να με θυμάσαι!”
Από
τότε ακολουθώ τη συνταγή του γερο-ψαρά
και φυσικά πίνω ένα ουζάκι στην υγειά
του σε κάθε ευκαιρία. Η μόνη διαφοροποίηση
είναι ότι, μάλλον από ανασφάλεια, διατηρώ
το γαύρο στο ψυγείο είτε στο αλάτι είτε
στο λάδι. Για λάδι χρησιμοποιώ ελαιόλαδο,
το οποίο βέβαια παγώνει στο ψυγείο. Αν
το βγάλουμε όμως 10’ πριν ξεπαγώνει
αμέσως.
Κι
αν το κάνετε κι εσείς, σηκώστε το ποτήρι
με το ουζάκι σας στην υγειά του γερο-ψαρά!
Ας είναι καλά, όπου κι αν είναι...
Καβάλα (φωτο από "Καθημερινή") |
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου