Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Με τα κοτσάνια και το ζουμί των παντζαριών ...

Κοτσανάκια παντζαριών = κοτσανοτουρσάκι!!


Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα σελίδα στο ιστολόγιο: “Τα χρήσιμα άχρηστα” όπου θα μαθαίνουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά όπως κοτσάνια, φλούδες, νερό στο οποίο βράσαμε κάτι. Τα υλικά αυτά τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα σκουπίδια μας ή στο νεροχύτη, παρ΄ όλο που θα μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να τα καταναλώσουμε ή να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε κάτι πραγματικά εύγευστο.

Για αρχή θα δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κοτσάνια απ΄τα παντζάρια. Όταν ήμουν παιδί, η μητέρα μου τα έβραζε μαζί με τα παντζάρια και τα έβαζε κι αυτά στο πιάτο με ελαιόλαδο και ξύδι. Μου ήταν εξαιρετικά άνοστα! Αργότερα προσπαθούσα να βρω και να αγοράσω μόνον βολβούς παντζαριών. Αυτοί οι βολβοί βεβαίως δεν είναι και τόσο φρέσκοι και γι’ αυτό το λόγο οι μανάβηδες κόβουν τα φύλλα και τα κοτσάνια. Τώρα πια που αγοράζω λαχανικά μόνον εποχής από έναν πάγκο με βιολογικά προϊόντα στη λαϊκή αγορά της πόλης μου, έχουν και τα φύλλα τους και τα κοτσάνια τους. Από τα φύλλα, που δεν είναι κι αυτά ιδιαίτερα νόστιμα, διαλέγω τα πιο τρυφερά και τα βάζω στη σαλάτα μαζί με τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Με τα κοτσάνια, που κι αυτά είναι άνοστα, και το νερό που έβρασαν κάνω κάτι σαν ελαφρύ βρασμένο τουρσάκι που, Ω! του θαύματος, είναι νόστιμο και ομορφαίνει τις χειμωνιάτικες σαλάτες. Επίσης χρησιμοποιώ το υγρό από το τουρσάκι για να δώσω στα ντρέσινγκ από βαθύ κόκκινο έως ελαφρά ροζ χρώμα, ανάλογα με τη διάθεσή μου. Ας δούμε πώς:

Κοτσάνια από παντζάρια
Το νερό που έβρασαν οι βολβοί των παντζαριών
Ξύδι της επιλογής μας
Μέλι ή ζάχαρη
Αλάτι

Πλένουμε πολύ καλά τους βολβούς και τα κοτσάνια των παντζαριών και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό για να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλετε στο βράσιμο προσθέστε μια σκελίδα σκόρδο. Φροντίζουμε τα κοτσάνια να είναι όλα μαζί σε μια δέσμη στην κατσαρόλα, θα μας διευκολύνει για μετά.



Μόλις βράσουν τα παντζάρια, στο μεταξύ έχουν γίνει και τα κοτσάνια, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζουμί για να φύγουν τυχόν σκουπιδάκια που έπεσαν από τους βολβούς (γι΄αυτό πρέπει να τους πλύνουμε πολύ καλά) και το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.

Κόβουμε τα κοτσάνια σε κομματάκια και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Αν το ζουμί είναι αρκετό βράζουμε λίγο για να μειωθεί. Υπολογίστε ότι χρειαζόμαστε τόσο ζουμί ώστε τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια μας να σκεπάζονται όταν θα είναι μέσα στο βάζο.

Προσθέτουμε μέλι ή ζάχαρη (προτιμώ την demerara αλλά όλες οι ζάχαρες κάνουν), ξύδι και μια πρέζα αλάτι. Αναλογίες σαφείς δεν μπορούμε να πούμε διότι εξαρτάται από την ποσότητα του υγρού και τα γούστα μας. Μια ενδεικτική αναλογία είναι μια κουταλιά της σούπας μέλι και τρεις κουταλιές της σούπας ξύδι ανά κούπα υγρού. Βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και δοκιμάζουμε εάν θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον μέλι ή ξύδι.

Μεταφέρουμε σε καθαρό βάζο, το κλείνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρούμε στο ψυγείο. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κονσερβοποίηση όπως αυτή που κάνουμε για τις μαρμελάδες διότι περιέχει το μέλι και το ξύδι. Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό διάστημα. Ένα βάζο που είχε ξεχαστεί στο βάθος του ψυγείου μου και ανοίχτηκε μετά από τρεις μήνες περίπου δεν είχε πάθει τίποτε!


Όταν κάνουμε σαλάτα, ρίχνουμε μέσα και λίγα κοτσανάκια που στο μεταξύ έχουν νοστιμίσει από το μέλι και το ξύδι. Ταιριάζουν πολύ στις χειμωνιάτικες μαρουλοσαλάτες. Τις νοστιμίζουν τη σαλάτα και τις ομορφαίνουν!






Το ζουμάκι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε ντρέσινγκ: χτυπάμε ζουμάκι με ελαιόλαδο και αν θέλουμε λίγη μαγιονέζα και είναι έτοιμο. Έχει υπέροχο κατακόκκινο χρώμα! Με μερικές σταγόνες στη μαγιονέζα μπορούμε να την χρωματίσουμε και να εντυπωσιάσουμε!

Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε εύκολα, γρήγορα και υγιεινά οτιδήποτε λαχανικό θέλουμε. Στη φωτογραφία βλέπουμε τι όμορφες έγιναν οι φέτες των ξερών κρεμμυδιών που χρησιμοποιήθηκαν για να στολίσουν τη σαλάτα.

Επειδή με το ζουμάκι αυτό επιτυγχάνουμε διαυγές κόκκινο χρώμα, είναι πολύ ωραίο να το χρησιμοποιήσουμε για χρωματίσουμε κόκκινα διάφορα λαχανικά και να στολίσουμε τις δημιουργίες μας για τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν. Φανταστείτε τη σαλάτα από ρέβες σαν μια κόκκινη ανθοδέσμη!

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Google, εφόσον έχετε λογαριασμό στο Google ή γράψετε το e-mail σας στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε “Submit” ή να ακολουθήσετε την ομάδα μου στο Facebook "Κολατσιό!!" Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου