Το
παστίτσιο ως finger food!
ή
αλλιώς ένα κολατσιό-έκπληξη για το
σχολείο!
Υπάρχει
άραγε παιδί που δεν του αρέσει το
παστίτσιο; Εγώ πάντως δεν ξέρω κανένα.
Ειδικά ένας γιος μου μπορεί να τρώει
παστίτσιο για πρωινό, μεσημεριανό και
βραδινό! Μπορεί να το παίρνει και για
κολατσιό στο σχολείο. Τουλάχιστον αυτό
μου είπε μια μέρα, όταν είχε μπροστά του
ένα ολόκληρο πυρέξ και έτρωγε με
ενθουσιασμό! (Όχι, όχι! δεν το έφαγε
ολόκληρο το πυρέξ, αλλά αφού συνήθως
κάνω δυο, του έβαλα το ένα μπροστά του
ολόκληρο για να χορτάσει το μάτι του!!!)
“Θα
σου κάνω!”, του είπα κι εγώ και την
επομένη στρώθηκα στη δουλειά. Φυσικά η
επιχείρηση “παστίτσιο στο σχολείο”
θα ήταν απλή εάν τα παιδιά μου έπαιρναν
στο σχολείο ταπεράκι. Αλλά αυτή η εποχή
έχει περάσει προ πολλού. Έπρεπε να
μετατρέψω το παστίτσιο σε finger
food, για να τρώγεται με το χέρι στην
αυλή του σχολείου. Αυτό σημαίνει ότι
έπρεπε να είναι κάτι σταθερό και σχετικά
στεγνό.
Όσο κι αν η πρώτη σκέψη για παστίτσιο στο σχολείο είναι ίσως αποτρεπτική σκεφθείτε: τι διαφορά έχει, ως προς τις πρώτες ύλες, με το ψωμάκι, το ζαμπόν και το τυρί;
Πριν
μπούμε στις λεπτομέρειες θα σας πω μόνον
ότι δε χρησιμοποίησα τα κλασσικά χοντρά
μακαρόνια για το παστίτσιο αλλά για
λόγους σταθερότητας της “κατασκευής”
το μικρό κοφτό μακαρονάκι που από μερικές
εταιρείες αποκαλείται “κοφτάκι’.
Αλλά
ας σταματήσω να πολυλογώ. Ας δούμε πως
γίνεται η μεταμόρφωση του παστίτσιου
σε finger food!
Υλικά
για 18 κομμάτια
-
Μισό πακέτο ζυμαρικό “κοφτάκι”
-
1/2 κ.σ. βούτυρο
-
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-
200 γρ. κρεμμύδια ξερά, κατά προτίμηση κόκκινα, ψιλοκομμένα
-
1 μικρό καρότο τριμμένο
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1/2 κ.γλ κόκκινο πιπέρι γλυκό
-
1/2 κ.γλ κουρκουμάς
-
1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
-
1 φύλλο δάφνης
-
1/2 κ.γλ. κανέλλα σκόνη (προτιμήστε Κεϋλάνης. Εκτός ότι είναι πιο υγιεινή (απ’ ότι λένε και μέχρι αποδείξεως του εναντίου, έχει λιγότερο “επιθετικό” άρωμα)
-
Ελαιόλαδο
-
Αλάτι – Πιπέρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1 κ.σ. βούτυρο
-
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
2 κούπες γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
-
1 κ.γλ. αλάτι
-
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
-
3 κ.σ. κίτρινο τυρί που λιώνει
Βάζουμε
τα ζυμαρικά να βράσουν σε μπόλικο βραστό
νερό. Τα βράζουμε 2’ πριν από το χρόνο
που λέει η συσκευασία, τα σουρώνουμε
και κρατάμε μια κούπα από το νερό που
έβρασαν. Τα γυρνάμε πίσω στην κατσαρόλα
και ρίχνουμε μισή κουταλιά της σούπας
βούτυρο. Για να μην κολλήσουν μέχρι να
έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσουμε τα
αφήνουμε στην κατσαρόλα με ανοιχτό το
καπάκι και ανακατεύουμε 2-3 φορές μέχρι
να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε
τον κιμά: βάζουμε μια κατσαρόλα να
ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο
και τον κιμά. Ανακατεύουμε με το φτερό
για να σπάσουμε τα μπαλάκια που
σχηματίζονται και τσιγαρίζουμε μέχρι
ο κιμάς να πάψει να βγάζει υγρά.
Προσθέτουμε
τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το καρότο
τριμμένο.
Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει
το κρεμμύδι, διαλύουμε τον πελτέ της
ντομάτας στο νερό που κρατήσαμε και το
προσθέτουμε.
Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά
και τη δάφνη, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε
τη θερμοκρασία αρκετά ώστε ίσα-ίσα ο
κιμάς να ψιλομαγειρεύεται, σκεπάζουμε
με το καπάκι και το αφήνουμε τουλάχιστον
45’ μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να
λιώσει το κρεμμύδι. Είναι σημαντικό να
πιει ο κιμάς τα υγρά για να μην είναι
υγρά τα παστιτσάκια μας.
Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατώνουμε.
Μόλις
ο κιμάς ετοιμαστεί, αφαιρούμε τη δάφνη,
τον ρίχνουμε στα ζυμαρικά και ανακατώνουμε.
Τ’ αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε
τη μπεσαμέλ.
Σ’
ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να
λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και
ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να
σκουρήνει ελαφρά το αλεύρι, περίπου 4’.
Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας
συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε
από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο
και το αλάτι.
Στο
μείγμα με τον κιμά προσθέτουμε τα 2/3 της
μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά. Στο
μεταξύ έχουμε λαδώσει ελαφρά και έχουμε
πασπαλίσει με καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι
18 φορμίτσες για καπ κέικς. Αν έχουμε
φορμίτσες σιλικόνης δεν λαδώνουμε ή
αλευρώνουμε. Μοιράζουμε το μείγμα στις
θήκες καθώς και την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο κίτρινο
τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 170ο για 20’. Αφήνουμε τα
παστιτσάκια μας να κρυώσουν τελείως
μέσα στις φορμίτσες πριν τα ξεφορμάρουμε.
Φυσικά,
για να γλυτώσουμε κόπο, μπορούμε να
κάνουμε τα παστιτσάκια όταν όταν κάνουμε
το κανονικό παστίτσιο, με τη συνταγή
που ακολουθεί ο καθένας μας, αρκεί να
βράσουμε ξεχωριστά τα κοφτάκια (ζυμαρικά)
και να βάλουμε τις έτοιμες φορμίτσες
με τα παστιστάκια στην κατάψυξη μέχρι
να τα χρειαστούμε.
Τα
παστιτσάκια μας εκτός από κολατσιό-έκπληξη
για το σχολείο είναι πολύ ωραία και για
τον μπουφέ, ειδικά στα παιδικά πάρτι.
Μπορούν επάξια ή και καλύτερα να
αντικαταστήσουν τα τόσο ανθυγιεινά
λουκανικοπιτάκια που όλοι μας συνηθίζουμε
στους παιδικούς μπουφέδες...
Αν
σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε
να με ακολουθήσετε στο Google,
εφόσον
έχετε λογαριασμό στο Google
ή
γράψετε
το e-mail
σας
στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε
“Submit”
ή να ακολουθήσετε την
ομάδα
μου στο Facebook "Κολατσιό!!"
Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε
καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι
αξίζουν μια κοινοποίηση, θα
χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε!
Σας ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου