Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Συκωτάκια κοτόπουλου: και για το μεσημεριανό και για το σάντουιτς στο σχολείο!

Συκωτάκια κοτόπουλου
...και για το μεσημερινό και για το σάντουιτς στο σχολείο!


Είναι μια ξεχασμένη λιχουδιά, που έρχεται από τα Σαββατοκύριακα και τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων στο χωριό, όταν γιαγιά έσφαζε τον κόκορα ή κάποια κότα. Η μικρούλα εκείνη λιχουδιά, που επειδή δεν έφτανε να χορτάσει κανέναν, προοριζόταν για την αδελφή μου και εμένα. Ίσως μαντέψατε τι εννοώ: το συκώτι του κοτόπουλου και τον ...μπόμπρικα (κουΐζ: ποιος ξέρει τι είναι
αυτό;). Έπαιρνε η γιαγιά το συκωτάκι, το τηγάνιζε στα γρήγορα με αρκετό λαδάκι για να φτουρήσει, το μοίραζε στα δύο (τι είναι το συκωτάκι, τι το ζουμί του!!) και μας το έδινε να το φάμε με μια φέτα ψωμί. Τρώγαμε την μπουκίτσα του συκωτιού και με το ψωμί σκουπίζαμε το λάδι που είχε νοστιμίσει από το λεμόνι, το αλάτι και τη ρίγανη...

Ίσως επειδή συνήθως καταναλώναμε δικές μας κότες από το χωριό, στο σπίτι ποτέ δεν αγοράζαμε συκωτάκια κοτόπουλου, δεν ξέρω καν αν πωλούνταν. Αργότερα, στα φοιτητικά μου χρόνια, τα ανακάλυψα και πότε-πότε τα μαγείρευα όπως η γιαγιά (ή περίπου) για να τα απολαύσω σε κανονική μερίδα πια.

Μετά τα συκωτάκια ξεχάστηκαν! Και νομίζω όχι μόνον από εμένα. Δε θυμάμαι να έχω ακούσει κάποια νοικοκυρά να λέει ότι μαγείρεψε συκωτάκια κοτόπουλου. Τα τελευταία χρόνια όμως, θες οι μαγειρικές μου αναζητήσεις, θες η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πολύ προσιτή τιμή τους, τα συκωτάκια κοτόπουλου πήραν ξανά τη θέση τους στο μεσημεριανό μας τραπέζι. Και όχι μόνον! Έγιναν συστατικά για τα σάντουϊτς που παίρνουν οι γιοί μου στο σχολείο είτε με τη μορφή πατέ (αν θέλετε να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ) είτε ολόκληρα. Στο τέλος της ανάρτησης θα πούμε πώς.

Η διατροφική αξία των συκωτακίων είναι πολύ μεγάλη αφού περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, C και Ε. Βεβαίως περιέχουν αρκετή χοληστερόλη, αλλά όπως όλα αν καταναλώνεται σωστά και με μέτρο ωφελεί παρά βλάπτει.

Σημαντικό για το τελευταίο είναι και ο τρόπος που τα μαγειρεύουμε. Η νοστιμότερη εκδοχή τους είναι τηγανητά, οπότε καλόν θα ήταν να αποφύγουμε διάφορα επιβαρυντικά πρόσθετα, όπως π.χ. το αγελαδινό βούτυρο που πολλοί από εμάς προσθέτουν για να νοστιμίσουν τη σαλτσούλα τους. Το υγιεινότατο ελαιόλαδο, κάνει πολύ καλά τη δουλειά του αν του προσθέσουμε λεμονάκι και κάποιο μυρωδικό.

Συνηθίζεται να αλευρώνουν τα συκωτάκια πριν τα τηγανίσουν. Προφανώς το κάνουν διότι είναι τρυφερά και ευαίσθητα και το αλεύρι τα βοηθά “να κρατηθούν”. Αυτό είναι ένα στάδιο που εγώ προσωπικά το προσπερνώ διότι κατά τη γνώμη μου το αλεύρι, όσο σωστά κι αν τα τηγανίσουμε, περισσότερο βαραίνει χωρίς να προσθέτει τίποτε σε γευστικό επίπεδο, παρά βοηθάει. Και τα συκωτάκια είναι ήδη ένα σχετικά βαρύ φαγητό.

Όμως για να βοηθήσουμε τη σάλτσα να πήξει θα χρησιμοποιήσουμε ένα κρεμμύδι το οποίο οπωσδήποτε θα βράσουμε πριν. Έτσι θα δώσει μόνον τη γλύκα του και θα βοηθήσει τη σάλτσα να πήξει.

Για τον ίδιο λόγο, για να μη βαρύνει το φαγητό μας, αποφεύγω την προσθήκη λευκού κρασιού το οποίο, κατά τη γνώμη μου πάντα, αλλοιώνει το υπέροχο συκωτένιο άρωμα που είναι το ζητούμενο.

Διάφορα μυρωδικά χρησιμοποιούνται στα τηγανητά συκωτάκια: λουϊζα, φασκόμηλο (το οποίο δοκιμάσαμε πρόσφατα στις φακές του Διογένη με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα), εστραγκόν...... Η γιαγιά έβαζε την απλή κλασσική ρίγανη και αυτή συνεχίζω να βάζω. Εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε και να χρησιμοποιήσετε ότι σας αρέσει!

Αν θέλετε να μαγειρέψετε αρκετή ποσότητα από συκωτάκια, όπως συμβαίνει στο σπίτι μου, αφού συνήθως κρατώ μερικά για τα σάντουιτς στο σχολείο την επόμενη μέρα, πρέπει να τα τηγανίσετε λίγα-λίγα και να τα ενώσετε στο τέλος προκειμένου να προσθέσετε και τα υπόλοιπα υλικά. Γι’ αυτό φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο τηγάνι ή έστω μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα.

  • 1 κιλό συκωτάκια κοτόπουλου
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι βρασμένο
  • Το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι, που βοηθά και στην απορρόφηση του σιδήρου
  • Ελαιόλαδο
  • Ρίγανη ξερή
  • Αλάτι και πιπέρι.

Τα συκωτάκια δεν έχουν επιφανειακό λίπος αλλά στο σημείο που ενώνονται με την καρδούλα υπάρχει λίπος και οι αρτηρίες της καρδιάς. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι τα αφαιρούμε και κόβουμε την καρδούλα στα δύο, για να μπορέσει να μαγειρευτεί ταυτόχρονα με τα συκωτάκια. Αν είναι πολύ υγρά τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν όσο είναι δυνατόν.



Ψιλοκόβουμε το βρασμένο κρεμμύδι.



Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά ελαιόλαδο (χωρίς να το τσιγκουνευτούμε) και ρίχνουμε τα συκωτάκια λίγα-λίγα και σε μία σειρά για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία και αρχίζουν να βράζουν. Κρατάμε τη φωτιά μέτρια προς υψηλή (στην κουζίνα μου στο 7 με διαβάθμιση μέχρι το 9). Αν χρειαστεί ανεβοκατεβάζουμε λίγο τη θερμότητα. Πρέπει να συκωτάκια να τηγανίζονται και να μην βράζουν, αλλά όχι τόσο δυνατά ώστε να μην προλάβουν να ψηθούν και από μέσα. Προσέχουμε μην τα παραψήσουμε γιατί θα σκληρύνουν και θα χάσουν την τρυφερότητά τους. Μόλις τα δούμε να κάνουν το γκρί-καφετί δαχτυλίδι γύρω-γύρω, τα γυρνάμε και τηγανίζουμε ακόμη 4’. Βεβαίως αν είστε από αυτούς που τα προτιμούν μισοψημένα (medium στη διεθνή μαγειρική ορολογία!) θα πρέπει να μειώσετε το χρόνο ανάλογα με τα γούστα σας. Μόλις γίνουν τα βγάζουμε σ΄ένα μπολ, τα κρατάμε ζεστά και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

Μόλις τελειώσουμε με όλα τα συκωτάκια, βάζουμε στο τηγάνι το βρασμένο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε λίγο να σωταριστεί.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα συκωτάκια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (ή ότι άλλο επιλέξουμε), σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο φαγητό μας σε δυνατή φωτιά για 2’ και αποσύρουμε για να ξεκουραστεί για 5’ πριν σερβίρουμε.

Μπορούμε να συνοδέψουμε τα συκωτάκια μας με ρύζι, πλιγούρι, τηγανιτές πατάτες ή τις τραγανές πατατοκροκέτες που κάναμε πρόσφατα.

Αν θέλουμε να κάνουμε σάντουιτς με συκωτάκια για το σχολικό κολατσιό των παιδιών μας, κρατούμε ενάμισι με δύο συκωτάκια για κάθε σάντουιτς και τα βάζουμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν. Χαράζουμε τα ψωμάκια, τα ραντίζουμε εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε μια λεπτή φέτα κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας και ένα φύλλο μαρούλι. Μ΄ένα πλατύ μαχαίρι πατάμε ελαφρά τα συκωτάκια για να πλατύνουν και βάζουμε ενάμισυ με δύο συκωτάκια στο σάντουιτς, ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού. Βάζουμε στο σακουλάκι και έτοιμο το κολατσιό από σπίτι για το σχολείο!

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου