Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Γλώσσα μοσχαρίσια: Μια νοστιμιά στα σχολικά σάντουιτς!

Γλώσσα μοσχαρίσια
Μια νοστιμιά στα σχολικά σάντουιτς!


Η μοσχαρίσια γλώσσα είναι ένα μάλλον παρεξηγημένο κομμάτι κρέατος που όμως μπορεί να μας δώσει νοστιμότατα φαγάκια αν μαγειρευτεί και σερβιριστεί σωστά. Για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω συγκαταλέγεται στα υποπροϊόντα του κρέατος. Κι όμως είναι σαρκώδης, τρυφερή, εύγευστη, με αρκετή όμως περιεκτικότητα σε λίπος, πρέπει να ομολογήσουμε. Πιάτα με μοσχαρίσια γλώσσα υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις κουζίνες του κόσμου.
Στην Ελλάδα τη συναντάμε συνήθως (όταν τη συναντάμε...) βραστή με ελαιόλαδο, λεμόνι και ρίγανη. Είναι ίσως η πιο λιτή εκδοχή της μοσχαρίσιας γλώσσας, η οποία κατά τη γνώμη μου αναδεικνύει τη γεύση της και το ντελικάτο χαρακτήρα της, ισορροπώντας ταυτόχρονα με τη λιτότητα των υλικών την περίσσεια του λίπους που περιέχει.

Σκοπός μας όμως δεν είναι να μάθουμε πώς θα κάνουμε γλώσσα λαδορίγανη, συνδυασμό (ελαιολάδο+ρίγανη) για τον οποίο κάποιες στιγμές έχω την εντύπωση ότι όλοι οι Έλληνες γεννηθήκαμε με τη συνταγή στο χέρι!!! Σκοπός μας είναι να μάθουμε πως μπορούμε να βράσουμε σωστά μια μοσχαρίσια γλώσσα για να τη χρησιμοποιήσουμε αντί για αλλαντικό στα σχολικά σάντουιτς.

Μια μοσχαρίσια γλώσσα
1 πράσο
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
2 φύλλα δάφνης
1 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο
1-2 κλαδάκια εστραγκόν ή 1 κ.γλ. ξερό
Μερικά σπυριά πιπέρι

Ξεκινάμε με την προετοιμασία της γλώσσας: την πλένουμε καλά και τη βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ με κρύο νερό για 4-5 ώρες αλλάζοντας το νερό κάθε μία ώρα.

Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία τη βάζουμε σε κατσαρόλα που να τη χωρά άνετα και τη ζεματάμε σε μπόλικο νερό για 10’. Αλλάζουμε το νερό, προσθέτουμε τα αρωματικά και τη βάζουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 3 ώρες περίπου. Αν βγάλει αφρούς, ξαφρίζουμε.

Μόλις βράσει, τη βγάζουμε από την κατσαρόλα, την αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να βγάλουμε την χοντρή πέτσα που τη περιβάλλει. Η πέτσα βγαίνει πολύ εύκολα με τα χέρια. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ένα λεπτό μαχαιράκι για να βγάλουμε την πέτσα από την πίσω πλευρά που είναι πιο λεπτή.

Αφήνουμε τη γλώσσα να κρυώσει πολύ καλά και είναι έτοιμη να τη βάλουμε στα σάντουιτς. Κόβουμε λεπτές φέτες, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις βάζουμε σε ψωμάκια για σάντουιτς που έχουμε εσωτερικά αλείψει με λίγο ελαιόλαδο και μουστάρδα, μαζί με μια φέτα κίτρινο τυρί και ένα φύλλο μαρούλι. Μια άλλη εκδοχή είναι να νοστιμίσουμε ένα τυρί κρέμα με λίγο αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένη κάπαρη, μαϊντανό, εστραγκόν ή ότι άλλο σκεφθεί η φαντασία μας και τρώει το παιδί μας. Ιδανικό είναι να βάλουμε και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, αλλά σκεφθείτε ότι πρόκειται για σάντουιτς που θα μείνει λίγη ώρα μέσα στην σχολική τσάντα...


Ενημέρωση 14 Νοεμβρίου 2017: Το ζούμε καθημερινά: οι καλύτεροι και αυστηρότεροι κριτές είναι τα παιδιά μας και στη δική μου περίπτωση και οι καλύτεροι δοκιμαστές μου. Έτσι ενώ εδώ και χρόνια τους βάζω γλώσσα στο σάντουιτς με τον τρόπο που σας περιέγραψα, φέτος για πρώτη φορά μου είπαν ότι η γλώσσα είναι μεν νόστιμη αλλά παραείναι υγρή και θα να προσθέσω κάτι για γίνει πιο δυνατή η γεύση, παρ΄όλο που πάντοτε τους έβαζα μουστάρδα ή κάποια άλλη σάλτσα. Γι΄αυτό λοιπόν κι εγώ την έψησα στο σχαροτήγανο και τη νοστίμισα με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Είχαν δίκαιο για την υγρασία διότι όταν την έψησα έβγαλε αρκετά υγρά και όταν την δοκίμασα ήταν ακόμη πιο νόστιμη αφού μύρισε ψητό και ρίγανη!

Και μερικά μυστικά:

1. Το νερό που βράσαμε τη γλώσσα δεν το πετάμε. Έχει στο μεταξύ γίνει ένας ωραιότατος ζωμός που μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμέψουμε κάποιο άλλο φαγητό μας.

2. Όταν αγοράζουμε πράσα, αντί να πετάξουμε το πράσινο μέρος που είναι σκληρό και δεν τρώγεται, το πλένουμε, το στεγνώνουμε και το τοποθετούμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Έτσι έχουμε έτοιμο ανά πάσα στιγμή για να το χρησιμοποιήσουμε στους ζωμού μας. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τις φλούδες των καρότων.

Έτοιμα τα σακουλάκια για το σχολικό κολατσιό!

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Google, εφόσον έχετε λογαριασμό στο Google ή γράψετε το e-mail σας στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε “Submit” ή να ακολουθήσετε την ομάδα μου στο Facebook "Κολατσιό!!" Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!
Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου