English version follows
Ταχίνι με πορτοκάλι
Το
ταχίνι είναι μια από τις μοδάτες σούπερ
τροφές, και όχι άδικα. Όμως δεν είναι
και πολύ εύκολο να καταναλωθεί όντας
συνηθισμένοι όλοι στις μέρες μας σε
γεύσεις “ανάλαφρες” με “απαλές υφές”.
Αυτή η συνταγή μετατρέπει το ταχίνι σ΄
ένα ευχάριστο άλειμμα για ψωμί. Ταχίνι
με πορτοκάλι κυκλοφορεί και τυποποιημένο.
Όταν το πρωτοείδα το θεώρησα μια
εξαιρετικά υγιεινή ιδέα μέχρι που
διάβασα τα πρόσθετα που περιείχε! Γι΄αυτό
αποφάσισα να κάνω το δικό μου
που επιπλέον είναι αρκετά οικονομικό διότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού που συνήθως πετάμε. Βεβαίως στο σημείο αυτό χρειάζεται προσοχή αφού όλα σχεδόν τα εσπεριδοειδή είναι είτε κερωμένα είτε έχουν επικάλυψη με διάφορα συντηρητικά που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με το πλύσιμο ή το βρασμό. Μάλιστα τα εσπεριδοειδή που είναι σε δίχτυ αναγράφουν στην ετικέτα ότι η φλούδα είναι “μη βρώσιμη”. Γι΄αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βιολογικά πορτοκάλια ή πορτοκάλια από τον κήπο μας ή τον κήπο ...του γείτονα, αφού τον ρωτήσουμε πρώτα (Ξέρεις εσύ, για σένα λέω που ξέρω ότι με διαβάζεις...)
που επιπλέον είναι αρκετά οικονομικό διότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού που συνήθως πετάμε. Βεβαίως στο σημείο αυτό χρειάζεται προσοχή αφού όλα σχεδόν τα εσπεριδοειδή είναι είτε κερωμένα είτε έχουν επικάλυψη με διάφορα συντηρητικά που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με το πλύσιμο ή το βρασμό. Μάλιστα τα εσπεριδοειδή που είναι σε δίχτυ αναγράφουν στην ετικέτα ότι η φλούδα είναι “μη βρώσιμη”. Γι΄αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βιολογικά πορτοκάλια ή πορτοκάλια από τον κήπο μας ή τον κήπο ...του γείτονα, αφού τον ρωτήσουμε πρώτα (Ξέρεις εσύ, για σένα λέω που ξέρω ότι με διαβάζεις...)
Τα
υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
Φλούδες
από πορτοκάλια
Μέλι
της αρεσκείας μας
Ταχίνι,
λευκό ή ολικής αλέσεως, ότι μας αρέσει
Για
ένα βάζο των 800 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
περίπου θα χρειαστούμε τις φλούδες 5
πορτοκαλιών περίπου. Έτσι, αν δεν
καταναλώσουμε τη σάρκα τους την ίδια
μέρα, καλύτερα αντί να καθαρίσουμε τα
πορτοκάλια και να μείνουν χωρίς τη
φλούδα, αφού έτσι μαραίνονται, τρώμε
όσα πορτοκάλια θέλουμε και συγκεντρώνουμε
τις φλούδες σ΄ένα ταπεράκι στο ψυγείο.
Όταν συγκεντρωθεί η ποσότητα που θέλουμε,
μπορούμε να κάνουμε τον πολτό που θα
αρωματίσει το ταχίνι μας! Βεβαίως πρέπει
πριν καθαρίσουμε το πορτοκάλι, να το
πλύνουμε καλά.
Ξεκινάμε
με την προετοιμασία της φλούδας: μ΄ένα
λεπτό μαχαιράκι αφαιρούμε όσο περισσότερο
μπορούμε από το άσπρο εσωτερικό της, αν
είναι δυνατόν μέχρι να φανούν οι πόροι
της φλούδας από την εσωτερική πλευρά.
Είναι η ίδια διαδικασία που κάναμε για
την λεμονάδα από λεμόνια. Και στην
περίπτωση αυτή το κάνουμε για ξεπικρίσουν
όσο το δυνατόν λιγότερο και να μην
χάσουμε καθόλου από το υπέροχο άρωμα
του πορτοκαλιού που βρίσκεται στη
φλούδα.
Σ’
ένα κατταρολάκι βάζουμε τις φλούδες
και νερί ίσα-ίσα να τις σκεπάζει. Βράζουμε
για 10’ σε μέτρια φωτιά. Στο σημείο αυτό
δοκιμάζουμε το νερό: αν είναι πικρό, το
πετάμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Τώρα το νερό δεν πρέπει να είναι καθόλου
πικρό ή να έχει μια ελαφρά πικρίλα.
Γι΄αυτό δε χρειάζεται να το πετάξουμε.
Η λίγη πικρίλα που ίσως γευόμαστε δε θα
φαίνεται καθόλου όταν ο πολτός του
πορτοκαλιού αναμειχθεί με το ταχίνι.
Ελέγχουμε εάν οι φλούδες έχουν μαλακώσει
καλά. Αν όχι βράζουμε λίγο ακόμη.
Χρησιμοποιώντας
το νερό στο οποίο έβρασαν, πολτοποιούμε
τις φλούδες στο μπλέντερ. Επειδή στο
σημείο αυτό θέλουμε ένα μάλλον σφιχτό
πολτό, καλόν είμαστε να είμαστε φιεδωλοί
με το νερό και να προσθέτουμε λίγο-λίγο
Μην ανησυχείτε εάν το μείγμα δεν γίνεται
λείο και μη προσθέτετε επιπλέον νερό.
Μόλις
πολτοποιηθούν κάπως προσθέτουμε το
μέλι. Η αναλογία μελιού-πολτού που σας
προτείνω είναι δύο γεμάτες κουταλιές
της σούπας μέλι για κάθε κούπα πολτού,
αλλά αυτό εξαρτάται από τα γούστα σας.
Συνεχίσουμε την πολτοποίηση στο μπλέντερ
μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το
μέλι θα βοηθήσει να πολτοποιηθούν οι
φλούδες ακόμη καλύτερα. Στο τέλος ο
πολτός πιθανότατα δεν θα έχει βελούδινη
υφή. Θα υπάρχουν μικρούτσικα
κομματάκια από τις φλούδες. Αν μας
ενοχλούν περνάμε τον πολτό από λεπτή
σίτα, αν και κατά τη γνώμη μου είναι
καλύτερα να τα αφήσουμε σα μικρές
εκπλήξεις στο ταχίνι μας!
Ανακατεύουμε
καλά ίση ποσότητα πολτού πορτοκαλιού
με ταχίνι και το ταχίνι με πορτοκάλι
είναι έτοιμο! Αν θέλετε να προσθέσετε
περισσότερο πολτό πορτοκαλιού για
περισσότερο άρωμα, να έχετε υπ’ όψιν
ότι το ταχίνι σφίγγει, όπως συμβαίνει
όταν το ανακατεύουμε με μέλι, γι΄αυτό
καλύτερα να προσθέσετε σιγά-σιγά.
Επειδή
το ταχίνι με το πορτοκάλι δεν έχει
καθόλου συντηρητικά και με την προσθήκη
του πολτού προσθέτουμε υγρασία, είναι
καλύτερα να φτιάχνουμε μικρές ποσότητες
και να το διατηρούμε στο ψυγείο, ειδικά
το καλοκαίρι για να μη μουχλιάσει.
Σε
περίπτωση που έχετε πολλές φλούδες από
πορτοκάλια και θέλετε να φτιάξετε
μεγαλύτερη ποσότητα πολτού από αυτή
που χρειάζεστε, μπορείτε να τα κάνετε
και να κοσνερβοποιήσετε τα βαζάκια.
Τότε όμως προτείνω να χρησιμοποιήσετε
ζάχαρη αντί για μέλι, να προσθέσετε λίγο
χυμό λεμονιού και να βράσετε το πολτό
όταν προσθέσετε τη ζάχαρη, όπως δηλαδή
κάνουμε στις μαρμελάδες. Ο λόγος που
σας προτείνω ζάχαρη και όχι μέλι είναι
διότι πρέπει οπωσδήποτε να βράσουμε το
μείγμα για να το κονσερβοποιήσουμε.
Επειδή όμως το μέλι εάν θερμανθεί πάνω
από τους 45ο C χάνει
μεγάλο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά
του, δεν υπάρχει λόγος κατά τη γνώμη μου
να χρησιμοποιήσουμε μέλι.
Το
ταχίνι με πορτοκάλι είναι υπέροχο
άλειμμα για το ψωμί ειδικά για τις μέρες
νηστείας που έρχονται. Αλλά μπορούμε
άνετα να το δώσουμε και για κολατσιό
στο σχολείο αν το αλείψουμε μέσα σ΄ένα
ψωμάκι για σάντουιτς!
Και
λίγα λόγια για το ταχίνι: είναι καλύτερα
να αγοράζουμε χύμα ταχίνι ή έστω ένα
βάζο κάθε φορά, διότι αν μείνει αρκετό
καιρό στο βάζο, η μάζα του ταχινιού
κατακάθεται και το λάδι που περιέχει
ανεβαίνει στην επιφάνεια. Στην περίπτωση
αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο έως σχεδόν
αδύνατον να το ανακατέψουμε σωστά.
Αν
σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε
να με ακολουθήσετε στο Google,
εφόσον
έχετε λογαριασμό στο Google
ή
γράψετε
το e-mail
σας
στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε
“Submit”
ή να ακολουθήσετε την
ομάδα
μου στο Facebook "Κολατσιό!!"
Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε
καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι
αξίζουν μια κοινοποίηση, θα
χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε!
Σας ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Once
we have the pulp we
add the honey. The honey-pulp ratio I suggest is two tablespoons of
honey for each cup of pulp, but this depends on your taste. Continue
pulping in the blender until the mixture is homogenized. Honey will
help to make the pulp smoother.
In the end the pulp will probably not have a velvety texture. Perhaps
there are very
small pieces of peel. Thus
we pass the pulp through
a
fine colander,
although in my opinion it is best to leave
them as small surprises in our tahini!
Since
tahini with orange has no preservatives and moisture is
added with the pulp, it is better to make
small quantities and keep it in the refrigerator, especially in the
summer, so it does not moisten.
Orange
tahini spread
Tahini
is not unfairly one of the fashionable super foods. However it is not
very easy to consume as nowadays we are
used to "light" flavors and
"soft textures". This recipe turns the tahini into a
pleasant bread spread. It is also quite cheap
because we can use the orange peels we usually throw. Of course at
this point attention is needed since almost all citrus fruits are
either waxed or coated with various preservatives that can not be
removed by washing or boiling. Therefore
their peels are not eatable. This
is the reason we must organic oranges only.
-
Peels of oranges
- Honey of our liking
- White or whole grain tahini
To
make a jar of 800 gr. tahini with orange we
need about 5 orange’ s peels.
If we do not
consume their
flesh the same day, we can collect
the peels and keep them
in the refrigerator. When the amount of
peels needed is collected, we can make the
pulp that will flavor our tahini! Of course we need to wash the
orangres thoroughly before we peel
them.
We
start with the preparation of the peels: with a thin knife we remove
as much as possible from the white interior of the peels, if possible
until the peel pores appear.
In
a small pot, we
put the peels and some water to cover them.
Boil for 10’ on medium heat. At this point we test the water: if it
is bitter, we throw it away and repeat the process. Now the water
should not be bitter or have a light
bitterness. We do not have to throw it away. The little bitterness we
may taste will not be tasted
at all when the orange pulp is blended with tahini. We check if the
peels are soft.
If not boil a bit more.
We
pulp the peels using a
blender. At this point we want a rather
tight pulp. Add some
of the water the peels boiled in to help
with the pulping. Do not worry if the
mixture is not very smooth.
We
wix well an equal amount of orange pulp and
tahini and the orange tahini spread is
ready! If you want to add more orange juice for more flavor, keep in
mind that tahini is tightening when you add
the pulp.
And
a few words about tahini: it is better to buy small quantities of
tahini because if it stays long enough in the jar, tahini mass goes
at the bottom and the oil it contains rises to the surface. In this
case it is extremely difficult or almost impossible to mix it
correctly.
If
you like my recipes you can follow me on Google or write your e-mail
in the box at the top right and click on "Submit" or follow
my Facebook page "kolatsioapospiti”.
I promise to try hard so that every recipe
is translated in English. And if you think
they deserve a notification press one of the buttons down left so
that ths recipe is notified immediately
wherever you want!
Be
well and have
delicious
cookings!
Aleka
Nikolaidou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου