Καλαμαράκια
τουρσί
Να
κάνουμε έναν νηστίσιμο, νόστιμο και
εύκολο ουζομεζέ που θα τον έχουμε στο
ψυγείο μας έτοιμο προς κατανάλωση ανά
πάσα στιγμή; Ας κάνουμε καλαμαράκια
τουρσί! Θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό καλαμαράκια ή θράψαλα
- 1/2 κ.γλ. διάφορα πιπέρια
- 2 κ.γλ. σπόρους κόλιαντρο
- 1 κ.γλ. ρίγανη ξερή
- 2 + 4 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γλ μπούκοβο καφτερό (προαιρετικά)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- Λευκό ξύδι
- Ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε
πολύ καλά τα καλαμαράκια και βράζουμε
τις εξωτερικές μεμβράνες. Ένας εύκολος
τρόπος για να βγάλουμε τις μεμβράνες,
ειδικά αν είναι πολύ λεπτές, είναι να
απλώσουμε το καλαμαράκι στον πάγκο (αν
το έχουμε ανοίξει τελείως είναι πολύ
εύκολο) και να το ξύσουμε μ΄ένα λεπτό
μαχαίρι. Κόβουμε τα καλαμαράκια σε
ροδέλες ή λωρίδες και τα πλοκάμια
ένα-ένα. Αν τυχόν βρείτε πολύ μικρά
καλαμαράκια, καθαρίστε καλά το εσωτερικό
και μην τα κόβετε καθόλου.
Βάζουμε
σε μια μεγάλη κατσαρόλα μπόλικο νερό
να βράσει μαζί με 4 δαφνόφυλλα και το
αλάτι.
Μόλις
αρχίσει να βράζει πολύ έντονα ρίχνουμε
τα καλαμαράκια. Μη τσιγκουνευτείτε το
νερό. Πρέπει να είναι πολύ για να μην
πέσει η θερμοκρασία του μόλις ρίξουμε
τα καλαμαράκια, όπως δηλαδή κάνουμε και
με τα μακαρόνια.
Βράζουμε
για καλαμαράκια για 5’ - 6’, όχι περισσότερο
και αμέσως τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε
να χλιαρύνουν.
Σ΄ένα
μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα μυρωδικά,
ρίχνουμε τα καλαμαράκια και τα ανακατεύουμε
πολύ καλά με τα μυρωδικά.
Βάζουμε
τα καλαμαράκια και δύο δαφνόφυλλα σ΄ένα
αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
(Για την αποστείρωση δείτε εδώ.) Τα πατάμε
πολύ καλά, ο πάτος ενός ποτηριού θα μας
βοηθήσει σε αυτό.
Γεμίζουμε
το βάζο με ξύδι, ώστε να καλύπτει όλα τα
καλαμαράκια και “σφραγίσουμε” με λίγο
ελαιόλαδο. Αν τυχόν επιπλέουν, βάζουμε
επάνω ένα βάρος για να τα κρατά όλα μέσα
στο ξύδι.
Βάζουμε
το βάζο στο ψυγείο για μια εβδομάδα.
Όταν θέλουμε, βγάζουμε από το βάζο όσα
πρόκειται να καταναλώσουμε και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Κλείνουμε
το βάζο με τον ίδιο τρόπο και το διατηρούμε
στο ψυγείο.
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου