Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Πόλβορον: βουτυρένια μπισκότα χωρίς ψήσιμο με τέσσερα μόνον υλικά!!

Πόλβορον: βουτυρένια μπισκότα
χωρίς ψήσιμο με τέσσερα μόνον υλικά


Για ένα εύκολο μπισκοτάκι χωρίς ψήσιμο στο φούρνο θα πούμε σήμερα. Μια λιχουδιά που ετοιμάζεται σε 10’ και γίνεται ανάρπαστη από μικρούς και μεγάλους.
Ένα μπισκότο που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για βάση στα τσιζκέικς και να αποφύγουμε τα έτοιμα μπισκότα που συνήθως προτείνονται και είναι επιβαρυμένα με όλα τα χημικά πρόσθετα και συντηρητικά. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζονται μόνον τέσσερα απλά και καθημερινά υλικά υλικά.

Τα μπισκοτάκια αυτά, που θυμίζουν στη γεύση το δικό μας κουραμπιέ, λέγονται πόλβορον και είναι παραδοσιακά μπισκότα της Ισπανίας που όμως με τον ισπανικό αποικισμό διαδόθηκαν ευρύτατα και φυσικά παρασκευάζονται πλέον σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Η πιο απλή και κλασσική συνταγή είναι η σημερινή. Αργότερα θα κάνουμε και διάφορες παραλλαγές μεθυστικά αρωματισμένες!

Για το σχέδιο των μπισκότων χρησιμοποίησα δυο ξύλινες φόρμες για κινέζικα μουνκέικς, αγαπημένο απόκτημα από παλαιότερες περιπλανήσεις. Εσείς, αν δεν έχετε τέτοιες φορμίστες, μην στεναχωριέστε. Υπάρχουν πολλές λύσεις μέσα στην κουζίνα μας. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δοσομετρητή για το καφέ, που συνήθως έχει στις καφετιέρες, οι μικρομαμάδες το δοσομετρητή από το σκονόγαλα των παιδιών (κρατείστε μερικούς, όταν αργότερα θα τους χρειαστείτε θα μετανιώσετε που τους πετάξατε...) και γενικά ο,τιδήποτε είναι ένα εκατοστό περίπου βαθουλό, είναι λείο εσωτερικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φόρμα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και φορμίτσες για καπ-κέικς. Ακόμη και φορμάκια κουπ-πατ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα, αν κάνετε τα πόλβορον σε εορταστικά σχήματα και μετά τα βάλετε ένα-ένα σε ζελατίνες, όπως συνηθίζεται, μπορούν να γίνουν υπέροχα γλυκά δωράκια για τους ανθρώπου που αγαπάτε!

Ιδού και τα τέσσερα υλικά που χρειαζόμαστε:

  • 1,5 κούπες γάλα σε σκόνη
  • 2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1 κούπα βούτυρο αγελάδος


Σ’ ένα πλατύ σκεύος ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσει απαλό καφετί χρώμα ή εναλλακτικά ψήνουμε το αλεύρι στο φούρνο. Είναι η ίδια διαδικασία που κάνουμε με το αλεύρι για τα κόλλυβα. Αφήνουμε το αλεύρι στην άκρη να κρυώσει. Λυώνουμε και το βούτυρο.

Στο μεταξύ βάζουμε το γάλα στο μούλτι και το τρίβουμε να γίνει τελείως σκόνη. Το κοσκινίζουμε σ΄ένα μπολ μαζί με την άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατώνουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να υγρανθεί με το βούτυρο όλο το αλεύρι και να μην υπάρχουν καθόλου σβολάκια.

Παίρνουμε τη φορμίτσα που αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε, τη γεμίζουμε με το μείγμα και πατάμε για να συμπιεστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Γυρνάμε ανάποδα τη φορμίτσα και τη χτυπάμε με μια κίνηση πάνω σε μια πιατέλα, στο σημείο που θέλουμε να βάλουμε το πόλβορον. Δε χρειάζεται ούτε δυνατό χτύπημα, ούτε να είναι από ψηλά. Ένα απότομο “τακ” από χαμηλά αρκεί. Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα κάπ-κέικ βάζουμε λίγο μείγμα, το πιέζουμε πολύ καλά φροντιζοντας να έχει πάχος περίπου ένα εκατοστό και το αναποδογυρίζουμε.

Μόλις φορμάρουμε όλη τη ζύμη, βάζουμε τα πόλβορον στο ψυγείο για 15’ να σταθεροποιηθούν. Τα τυλίγουμε ένα-ένα σε χρωματιστά σελοφάν και έτοιμα! Είναι πολύ όμορφα για να στολίσουμε μια χριστουγεννιάτικη πιατέλα με γλυκίσματα ή να τα προσφέρουμε με καφέ!

Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα για βάση στο τσιζκέικ βάζοντας λίγο περισσότερο βούτυρο για να σταθεροποιηθεί τελείως.


Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου