Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Πατάτες γιαχνί σε τέσσερις εκδοχές: Κοκκινιστές με βούτυρο, Λευκές με μπλε τυρί, Λαδερές, Άλαδες


Πατάτες γιαχνί σε τέσσερις εκδοχές

Κοκκινιστές, Λευκές με μπλε τυρί, Λαδερές, Άλαδες


Στην κουζίνα μου οι πατάτες γιαχνί είναι το φαγητό αλεξίπτωτο! Είναι αυτό στο οποίο καταφεύγω όταν ο γρίφος “Τι μαγειρεύουμε σήμερα” δεν έχει άλλη απάντηση. Τα υλικά είναι πολύ εύκολα, είναι από αυτά που έχουμε πάντα στην κουζίνα μας, δεν είναι χρονοβόρο και έχει σίγουρη επιτυχία. Επιπλέον γίνεται αρτύσιμο, λαδερό ή ακόμη και άλαδο!
Μπορούμε να το νοστιμίσουμε κατά τα γούστα μας, να αυτοσχεδιάσουμε, να το συνοδεύσουμε με ότι τραβά η ψυχή μας κι αν τυχόν δεν φαγωθεί όλο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε κάτι άλλο, όπως π.χ. γέμιση σε πιροσκί αλλά και να χρησιμοποιήσουμε υλικά που έχουν περισσέψει από άλλες συνταγές, όπως π.χ. τη σάλτσα από ένα κοκκινιστό ή από μια μακαρονάδα!

Στη σημερινή ανάρτηση, μια και αύριο αρχίζει η Σαρακοστή των Χριστουγέννων, θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τις πατάτες γιαχνί σε τέσσερις εκδοχές: Κοκκινιστές με βούτυρο, άσπρες με μπλε τυρί, νηστίσιμες λαδερές και άλαδες.

Ας πάμε να τις φτιάξουμε!

Πατάτες γιαχνί κοκκινιστές με βούτυρο

8 μέτριες πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1-2 δαφνόφυλλα
8-10 κόκκους μπαχάρι
1 κ.γλ. κάπαρη
1 κ.σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
1/2 κ.σ. καπνιστό πιπέρι
1/4 κ. γλ. κουρκουμά
1 κ.σ. πελτέ
1/2 της κούπας ψιλοκομμένη ντομάτα ή έτοιμη σάλτσα από κάποιο άλλο φαγητό
1 ζελεδάκι ζωμού της αρεσκείας ή αν έχουμε πολτό από μπιφτέκια -δείτε εδώ
Ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
                                                                        Αλάτι – πιπέρι

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις βάζουμε για μια ώρα σε κρύο νερό να φύγει το πολύ άμυλο. Μετά τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε τρυπητό για να στραγγίσουν.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ψιλοκόβουμε επίσης και την κάπαρη.


Ζεσταίνουμε καλά μια πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, καλόν είναι οι πατάτες να είναι σε μια σειρά όσο αυτό είναι δυνατόν. Βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σωτάρουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν καλά.


Βγάζουμε τις πατάτες προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι. Το σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε την κάπαρη, το σκόρδο και τα μπαχαρικά.





Τα φέρνουμε 2-3 βόλτες και προσθέτουμε τον πελτέ και λίγο μετά τη σάλτσα ντομάτα.


Στο σημείο αυτό προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά της σάλτσας και βάζουμε το ζελεδάκι ή τον πολτό. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.


Περιχύνουμε τις πατάτες με ζεστό νερό ίσα-ίσα να τις σκεπάζει. Πρέπει το νερό να σκεπάζει τις πατάτες για να βράσουν καλά. Αν τυχόν οι πατάτες δεν βράσουν καλά, μόλις κρυώσουν θα στεγνώσουν και δεν θα έχουν καμιά νοστιμιά. Μόλις αρχίσει να βράζει δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του. Επειδή το πόσο ακριβώς νερό χρειάζεται εξαρτάται από την περιεκτικότητα της πατάτες σε νερό, αν δούμε ότι η σάλτσα είναι ακόμη υδαρής, ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μέγιστο και βράζουμε 2’-3’ μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αν δεν σας αρέσει η καπνιστή πάπρικα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μισό κουταλάκι κανέλα ή ένα μέτριο ξυλάκι κανέλας.

Αν δεν σερβίρουμε αμέσως το φαγητό, το καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και μετά το σκεπάζουμε με το καπάκι. Η πετσέτα θα απορροφήσει τους υδρατμούς, που δεν θα επιστρέψουν έτσι στην κατσαρόλα και δεν θα νερουλιάσει η σάλτσα.

Ο ιδανικός κατά την άποψή μου τρόπος σερβιρίσματος, αν και όχι ορθός στυλιστικά..., είναι να τρίψουμε μια μαλακή φέτα στον πάτο ενός βαθιού πιάτου και να σερβίρουμε από πάνω τις πατάτες καυτές. Η φέτα θα λιώσει από τη θερμότητα και το φαγητό μας θα γίνει μούρλια!!!




Πατάτες γιανχνί με μπλε τυρί τύπου ροκφόρ

(Επιφυλάσσομαι για φωτογραφίες. Είμαι η μόνη στο σπίτι που της αρέσει το ροκφόρ γι’ αυτό το μαγειρεύω σπάνια μόνον για μένα!!)

  • 8 μεγαλούτσικες πατάτες
  • 250 γρ. μπλε τυρί τύπου ροκφόρ
  • 1 σφηνάκι μπράντι
  • 500 ml περίπου γάλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • Πιπέρι
  • Άνηθο

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις βάζουμε για μια ώρα σε κρύο νερό να φύγει το πολύ άμυλο. Μετά τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε τρυπητό για να στραγγίσουν.

Ζεσταίνουμε καλά μια πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, καλόν είναι οι πατάτες να είναι σε μια σειρά, όσο αυτό είναι δυνατόν. Βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σωτάρουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν καλά. Προς το τέλος προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τρίβουμε πιπέρι και σβήνουμε με το μπράντι. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ (δείτε εδώ προς το μέσον της ανάρητσης πώς τα το καταλάβουμε), σκεπάζουμε τις πατάτες με το γάλα. Προσθέτουμε το μπλε τυρί σε κομματάκια και μόλις να αρχίσει να βράζει και ανακατεύουμε λίγο για να λιώσει το τυρί και να πάει παντού. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για να μη φουσκώσει το γάλα. Πού και πού μετακινούμε ελαφρά τις πατάτες με μια σπάτουλα ξύνοντας ταυτόχρονα και τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το γάλα. Στην αρχή, πριν μαλακώσουν οι πατάτες μπορούμε να ανακατέψουμε πιο έντονα, αλλά από τη στιγμή που θα μαλακώσουν πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά για να μην σπάσουν. Όταν απορροφηθεί το γάλα και το φαγητό μείνει μόνον με τη σάλτσα του, προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε.

Αν δεν σερβίρουμε αμέσως το φαγητό, το καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και μετά το σκεπάζουμε με το καπάκι. Η πετσέτα θα απορροφήσει τους υδρατμούς, που δεν θα επιστρέψουν έτσι στην κατσαρόλα και δεν θα νερουλιάσει η σάλτσα.

Πατάτες γιαχνί κοκκινιστές νηστίσιμες

Κάνουμε την ίδια συνταγή όπως με τις Πατάτες κοκκινιστές με βούτυρο, παραλείποντας το βούτυρο και το ζελεδάκι ή χρησιμοποιούμε ζελεδάκι λαχανικών.

Πατάτες γιαχνί κοκκινιστές άλαδες

Χρησιμοποιούμε και πάλι τα ίδια υλικά με τις Πατάτες γιαχνί κοκκινιστές νηστίσιμες παραλείποντας το ελαιόλαδο. Επειδή χωρίς ελαιόλαδο δεν μπορούμε να σωτάρουμε, αν θέλουμε χρησιμοποιούμε για ένα ελαφρύ σωτάρισμα 1 κ.σ. λάδι από την επιφάνεια του ταχινιού. Αλλιώς μαραίνουμε απλώς το κρεμμύδι στη κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Όταν βράσουν οι πατάτες και έχουν μείνει με ελάχιστο νερό, διαλύουμε σε λίγο νερό 1 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουερ, περιχύνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1’ - 2’.

Αν δεν θέλουμε να σερβίρουμε το φαγητό μας αμέσως, αφήνουμε το τελευταίο στάδιο για την ώρα που το σερβίρουμε. Τότε ζεσταίνουμε το φαγητό και προσθέτουμε το νισεστέ ή το κορν φλάουερ. Γενικά τα άλαδα φαγητά είναι καλό να τα σερβίρουμε μόλις μαγειρευτούν.

Για περισσότερες άλαδες συνταγές, δείτε:
'Αλαδος μπακλαβάς
Άλαδη ρεβιθοσαλάτα με άλαδη "μαγιονέζα"
Άλαδη φάβα
Άλαδα φρέσκα φασολάκια

Να είστε όλοι καλά και Σαρακοστή!
Αλέκα Νικολαΐδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου