Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Βραστή ταραμοσαλάτα: μυρωδάτη αλλά με πολύ λιγώτερες θερμίδες!!

Βραστή ταραμοσαλάτα


Λατρεύω την ταραμοσαλάτα! Αυτή την υπέροχη αλοιφή με το ελαφρύ άρωμα ψαριού, αλμυρούτσικη, ξυνούτσικη και δυστυχώς φορτωμένη με θερμίδες και αντιφάσεις: αν βάλουμε περισσότερο ταραμά ή λιγότερη πατάτα ή ψωμί θα γίνει πιο ταραμένια αλλά και πιο αλμυρή, αν βάλουμε περισσότερο ελαιόλαδο θα γίνει πιο αφράτη και πιο θερμιδοφόρα. Ακόμη ένας γαστρονομικός γόρδιος δεσμός για να επιλύσουμε! Ας προσπαθήσουμε!
Το αρχικό μου σκεπτικό για να δοκιμάσω τη βραστή ταραμοσαλάτα ήταν η εικόνα της μητέρας μου να χτυπά τον ταραμά με ψωμί στο γουδί και να προσθέτει λίγο ζεστό νερό. Δεν ήταν όμως μόνον το ζεστό νερό που έπαιζε ρόλο αλλά και το χτύπημα στο γουδί που ανέπτυσσε ή έστω διατηρούσε τη κάποια θερμοκρασία. Εκείνη η ταραμοσαλάτα μοσχοβολούσε ταραμά! Σκέφθηκα λοιπόν πως πιθανότατα η θέρμανση των υλικών έπαιζε κάποιο ρόλο και μετά από σχετικές δοκιμές, δικαιώθηκα! Το βράσιμο του ταραμά μας δίδει πολύ ωραίο άρωμα, παρά το γεγονός ότι το γουδί αντικαταστάθηκε πλέον από το μπλέντερ.

Η επιλογή του ταραμά είναι εύκολη υπόθεση: στην αγορά κυκλοφορούν δύο είδη ταραμά, ο λευκός και ο κόκκινος, με τον πρώτο να είναι λίγο πιο ακριβός. Η τιμή όμως δεν έχει μεγάλη σημασία αφού η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι πολύ λίγη. Γι’ αυτό ας προτιμήσουμε το λευκό ταραμά που δεν έχει πρόσθετες χρωστικές ή άλλες προσμίξεις.

Το επόμενο μεγάλο ερώτημα για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας είναι: ψωμί ή πατάτα; Αυτό βεβαίως εξαρτάται από τα γούστα μας. Προτιμώ την πατάτα διότι μας δίνει πιο βελούδινο αποτέλεσμα. Μάλιστα ενώ η βραστή πατάτα αποκτά ελαστική υφή όταν δουλευτεί με μπλέντερ, στην περίπτωση του ταραμά - προφανώς επειδή προστίθενται και άλλα υλικά - το τελικό αποτέλεσμα παραμένει βελούδινο.

Η προσθήκη κρεμμυδιού διαδόθηκε ευρέως τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα οι γιαγιάδες μας, απ΄όσο γνωρίζω, δεν προσέθεταν κρεμμύδι. Κι εγώ όταν κάνω την παραδοσιακή συνταγή, προτιμώ να μη βάλω κρεμμύδι διότι θεωρώ ότι “καπελώνει” το άρωμα του ταραμά. Στη σημερινή συνταγή όμως θα προσθέσουμε ένα ολόκληρο κρεμμύδι, που θα το βράσουμε κι αυτό. Γλυκαίνει έτσι η ταραμοσαλάτα μας και ταυτόχρονα αποκτά πιο λεία υφή.

Τέλος, μικρή αλλά ευχάριστη έκπληξη είναι η προσθήκη ελάχιστου καπνιστού κόκκινου πιπεριού. Είναι τόσο λίγο που η “καπνίλα” του δεν είναι σαφής αλλά σχεδόν ανεπαίσθητη και προσδίδει κάτι τις σχεδόν μυστηριακό.

Το ελαιόλαδο παραμένει απαραίτητη προσθήκη όχι μόνον για να βελτιώσει την υφή αλλά και να προσθέσει με το λαδένιο άρωμά του. Το βράσιμο όμως των υλικών και κυρίως του κρεμμυδιού μας δίδει τη δυνατότητα να προσθέσουμε πολύ λιγότερο ελαιόλαδο, το οποίο πέφτοντας στο ζεστό μείγμα “ανθίζει” απολαυστικά! Αυτό αυτόματα σημαίνει πολύ λιγότερες θερμίδες αν σκεφτούμε ότι μια μόνον κουταλιά της σούπας έχει 150 θερμίδες! Σταματάς μετά από μια-δυο κουταλιές ταραμοσαλάτα; Δε σταματάς!

Υλικά για δύο κούπες ταραμοσαλάτα

  • 100 γρ. λευκό ταραμά
  • 4 μέτριες πατάτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • Το χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 πρέζες κόκκινο καπνιστό πιπέρι

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε και το κρεμμύδι. Τα βάζουμε σ΄ένα κατσαρολάκι που να τα χωρά ίσα-ίσα, ώστε να μη χρειαστεί να βάλουμε πολύ νερό. Σε λίγο νερό διαλύουμε τον ταραμά και περιχύνουμε τις πατάτες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση των πατατών. Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει ανακατεύοντας πού και πού. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά οι πατάτες και το κρεμμύδι.



Όταν γίνουν, αφήνουμε να χλιαρύνουν και πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή το μούλτι μαζί με το νερό που έβρασαν.


Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Έτοιμη!

Σερβίρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και αν θέλουμε για λόγους καθαρά διακοσμητικούς πασπαλίζουμε με λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου