Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Ένας σπιτικός κύβος από το τίποτα!

Ένας σπιτικός “κύβος” από το τίποτε!

Βάλατε να ψήσετε μπιφτέκια στο φούρνο; και στο ταψί έμεινε αυτή η καφετιά μαλακή μάζα γύρω-γύρω από κάθε μπιφτέκι; ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΕΤΑΤΕ!


Μετά από μια μικρή έρευνα διαπίστωσα ότι το κρέας όταν ψήνεται χάνει ένα μέρος από το νερό που περιέχει παρασύροντας μια σημαντική ουσία, τη μυοσφαιρίνη. Είναι ο γνωστός αφρός που βγαίνει όταν βράζουμε το κρέας και τον οποίο (κακώς) ξαφρίζουμε. Η μυοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο και σε αυτή οφείλεται το κόκκινο αίμα του κρέατος. Η δουλειά της είναι να μεταφέρει οξυγόνο στους μύες. Γι΄αυτό και οι μύες που δουλεύουν περισσότερο έχουν κόκκινο χρώμα ενώ οι “τεμπέληδες” είναι πιο ασπριδεροί. Χαρακτηριστική είναι η διαφορά χρώματος στα μπούτια του κοτόπουλου που δουλεύουν πολύ περισσότερο από το τεμπέλικο στήθος του κοτόπουλου. Επομένως δεν είναι “βρωμιά” όπως νομίζουμε και την πετάμε. Αντίθετα φαίνεται να παρασύρει και πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο κρέας. Σκεφθείτε εξάλλου ότι δεν ξαφρίζουμε όταν βάζουμε ένα κομμάτι κρέας να ψηθεί κλεισμένο στην λαδόκολλα. Το ξάφρισμα γίνεται μάλλον μόνον για λόγους αισθητικής.

Αυτό τον πολτό λοιπόν που βλέπουμε γύρω-γύρω από τα μπιφτέκια, που περιέχει στερεοποιημένη μυοσφαιρίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά του κρέατος αλλά που αν τον δοκιμάσετε θα διαπιστώσετε ότι έχει νοστιμίσει από τα καρυκεύματα που προσθέσαμε στον κιμά και είναι πιο νόστιμος ακόμη και από τα ίδια τα μπιφτέκια, τον μαζεύουμε σ΄ένα βάζο και τον ανακατεύουμε καλά για να ομοιογενοποιηθεί. Τον διατηρούμε στο ψυγείο και ρίχνουμε στο φαγητό μας 1-2 κουταλίτσες για να το νοστιμίσουμε!


Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!

Αλέκα Νικολαΐδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου