Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Άλαδος χαλβάς αμυγδάλου



Άλαδος χαλβάς αμυγδάλου



Συνταγών Σαρακοστής συνέχεια σήμερα... με μια μικρή επιμονή ως προς τα άλαδα εδέσματα, αν και η Σαρακοστή των Χριστουγέννων είναι εύκολη αφού καταλύεται το λάδι εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής, και τούτο διότι τα άλαδα φαγητά είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Κακά τα ψέμματα: το ευλογημένο λαδάκι και ακόμη περισσότερο το ελαιόλαδο εμπλουτίζει κάθε φαγητό και γλυκό, όπου το προσθέτουμε. Γι΄αυτό να κάνουμε οποιοδήποτε έδεσμα χωρίς λάδι είναι και μια πραγματική πρόκληση και ως προς τη νοστιμιά του και ως προς αίσθημα πληρότητας που μπορεί να μας προσδώσει. Σύμμαχός μας σε αυτό είναι, ανάμεσα σε άλλα, οι ξηροί καρποί που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες αλλά και λίπος που μας δίδουν τη αίσθηση του κορεσμού. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα άλαδο γλυκάκι βασισμένο κυρίως στα αμύγδαλα;

Για ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέστρου 22 εκ. θα χρειαστούμε:

  • 200 γρ. αμύγδαλα
  • 150 γρ. ζάχαρη της αρεσκείας σας (έβαλα demerara)
  • 100 ml νερό
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. λικέρ πικραμύγδαλο ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας
  • Τη φλούδα από ένα βιολογικό πορτοκάλι
  • Αρκετή άχνη ζάχαρη



Τρίβουμε τα αμύγδαλα σε σκόνη (ο μύλος των μπαχαρικών ή του καφέ κάνει πολύ καλή δουλειά σ΄αυτό).






Σ’ ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο βάζουμε να βράσει το νερό, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το λικέρ και τη φλούδα του πορτοκαλιού.






Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το αμύγδαλο





και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμισθεί το νερό και να γίνει ένας αρκετά πηχτός χυλός.





Πασπαλίζουμε ένα ταψάκι με λίγη άχνη ζάχαρη και ρίχνουμε επάνω το μείγμα. Μ΄ την ανάποδη ενός βρεγμένου κουταλιού ή μιας σπάτουλας απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.


Από πάνω πασπαλίζουμε ένα λεπτό στρώμα άχνης ζάχαρης και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά.

Όταν κρυώσει. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε το γλυκό μας λευκό ρίχνουμε πάνω στα αμύγδαλα καυτό νερό και τα αφήνουμε λίγη ώρα. Μόλις μαλακώσει η φλούδα τους την αφαιρούμε.


Επίσης αν μας αρέσει το άρωμα του καβουρντισμένου αμυγδάλου, μπορούμε να καβουρντίσουμε τα αμύγδαλα, είτε με τη φλούδα είτε χωρίς, αλλά στην περίπτωση αυτή καλύτερα να παραλείψουμε τα υπόλοιπα αρώματα του πορτοκαλιού και του αμυγδάλου.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου