Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Νηστίσιμοι εργολάβοι με ινδοκάρυδο!


Νηστίσιμοι εργολάβοι με ινδοκάρυδο






Καθώς συνεχίζεται η νηστεία των Αγίων Αποστόλων όλο και κάποια λιγουρίτσα αισθανόμαστε για ένα γλυκάκι. Τι θα λέγατε για ένα μυρωδάτο εργολάβο με ινδοκάρυδο;

Ναι, εκείνον που τον φτιάχνουμε με μαρέγκα από ασπράδια αυγών. Δεν είναι νηστίσιμα τα αυγά; Φυσικά δεν είναι. Γι’ αυτό κι εγώ προγραμμάτισα να φτιάξω ρεβίθια για μεσημεριανό. Όχι, όχι δεν τα έχασα από τη ζέστη. Καλά διαβάσατε! Έφτιαξα μια δροσερή σαλάτα με ρεβίθια με μαγιονέζα και για γλυκάκι εργολάβους με ινδοκάρυδο. Όλα νηστίσιμα. Τα ρεβίθια με κανονικότατη νηστίσιμη μαγιονέζα και τους εργολάβους με κανονικότατη νηστίσιμη μαρέγκα!!

Λοιπόν για να μη σας κρατώ με την απορία: τόσο για τη μαγιονέζα όσο και για τους εργολάβους χρησιμοποίησα το θαυματουργό ζουμάκι που έβρασαν τα ρεβίθια. Όσοι έχετε περιδιαβεί ήδη στη σελίδα μου ξέρετε μάλλον για την νηστίσιμη μαγιονέζα που φτιάχνω με το ζουμάκι που έβρασαν τα ρεβίθια. Αν όχι κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη συνταγή. Κι αν τυχόν θέλετε να φτιάξετε άλαδη σαλάτα με τα ρεβίθια κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς μπορούμε να κάνουμε άλαδη “μαγιονέζα”.

Με το ζουμάκι λοιπόν που έβρασαν τα ρεβίθια και 2-3 ακόμη απλά υλικά θα κάνουμε τους εργολάβους μας. Για τη χρήση του ρεβιθόζουμου στα γλυκά μιλήσαμε ήδη όταν κάναμε την νηστίσιμη, άλαδη μουςσοκολάτας με δύο μόνον υλικά. Για να τη δείτε κάντε κλικ εδώ. Αφού λοιπόν ετοιμάσουμε το ρεβιθόζουμο όπως πρέπει, ας πάμε να φτιάξουμε τους εργολάβους! Θα χρειαστούμε:

  • Μισή κούπα + 2 κ.σ. ρεβιθόζουμο συμπυκωνμένο όπως αναφέρουμε στη συνταγή για τη μους σοκολάτας
  • 1 βανίλια
  • 3/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
  • 3 κούπες ινδοκάρυδο
  • Μια πρέζα αλάτι

Βάζουμε το ρεβιθόζουμο με τη βανίλια σ΄ ένα στενό μπολ και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει, όπως ακριβώς κάνουμε με τη μαρέγκα. Στο βιντεάκι που ακολουθεί βλέπετε πόσο αφράτη γίνεται. Είχα κάνει αρκετά περισσότερη ποσότητα μαρέγκας διότι ήθελα να κάνω μια νηστίσιμη πάβλοβα (ναι! γίνεται και αυτή!) αλλά κάτι στραβό έκανα και οι μαρέγκες δεν πέτυχαν. Επιφυλάσσομαι.

Σ΄ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε με μαλακές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πρέπει να είναι αρκετά υγρό αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πλάθεται. Με ένα κουτάλι φαγητού ή με ένα μηχανικό κουτάλι παγωτού αραδιάζουμε μπαλάκια από τη ζύμη σ΄ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αυτή τη φορά δοκίμασα να τα φορμάρω με το λεμονοστίφτη, απέκτησαν ωραίο σχήμα, αλλά δεν έγιναν τόσο αφράτα. Καλύτερα λοιπόν να χρησιμοποιήσετε κουτάλι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165ο C στις αντιστάσεις για 20’. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το ταψί για 10’ - 15’ ακόμη μέχρι να ξανθύνουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τους δοκιμάσουμε.

Και ένα τελευταίο κολπάκι: αν θέλετε οι εργολάβοι να γίνουν ακόμη πιο μυρωδάτοι, απλώστε το ινδοκάρυδο σ’ ένα ταψί και ψήστε το για λίγο στους 180ο C μέχρι να ξανθύνει. Αφήστε το να κρυώσει και μετά κάντε τους εργολάβους όπως είπαμε αλλά μην τους αφήσετε μέσα στο φούρνο αφού τον κλείσετε.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να με γίνεται μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου