Χρειαζόμουν
ρεβιθόζουμο για να φτιάξω την Κυριακή
που είναι του Σωτήρος αληθινή μαγιονέζα χωρίς αυγό και αναγκαστικά έβρασα
ρεβίθια. Άλλες φορές συντηρούσα τα
ρεβίθια 3-4 ημέρες στο ψυγείο, μέχρι να
τα χρησιμοποιήσω για κάτι άλλο. Αφού
όμως είχα ρεβίθια και ρεβιθόζουμο
σκέφθηκα για
μεσημεριανό να
κάνω μια άλαδη κρύα ρεβιθοσαλάτα που
θα τη νοστίμιζα με άλαδη μαγιονέζα.
Εντάξει,
ο όρος “μαγιονέζα” γι΄αυτή την παρασκευή
είναι λίγο παραπλανητικός αφού η
μαγιονέζα προϋποθέτει τη χρήση κάποιου
ελαίου, που στην προκειμένη περίπτωση
δεν υπάρχει. Η
υφή της όμως αλλά και η γεύση της είναι
τόσο κοντά σε αυτή μιας πραγματικής
μαγιονέζας, ώστε κατά τη γνώμη μου δεν
υπάρχει λέξη που να την περιγράφει
καλύτερα.
Μπορεί
να συνοδέψει κρύες σαλάτες και να
χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα πάνω στο ψωμί
και ω! τι έκπληξη
θα δοκιμάσουμε μια αναπάντεχη γεύση.
Αλλά αυτό, έτσι για σασπένς, θα σας το
πω το τέλος. Προς το παρόν ας δούμε πώς
θα φτιάξουμε τη σαλάτα μας.
Θα
χρειαστούμε (τα υλικά αυτά μας δίνουν
2-3 μερίδες):
-
Μια κούπα ρεβύθια
-
1 αβοκάντο ώριμο
-
2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
-
Χυμό από μισό λεμόνι
-
3 κ.γλ. ζάχαρη
-
2-3 κ.σ. λευκό ξύδι
-
Αλάτι και πιπέρι
-
Μερικά ντοματίνια
-
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
-
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Από
το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια
να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα τα
βράζουμε σε νερό, χωρίς να βάλουμε αλάτι
ή οτιδήποτε άλλο, μέχρι να μαλακώσουν.
Είναι καλύτερο να μη βάλουμε πολύ νερό
και να προσθέσουμε αν χρειασθεί καθώς
μαγειρεύονται επειδή στο τέλος θα πρέπει
να μείνει περίπου
μια κούπα νερό
στην κατσαρόλα.
Σουρώνουμε
τα ρεβίθια, φροντίζοντας να κρατήσουμε
το ρεβιθόζουμο. Αν τυχόν είναι περισσότερο
από μια κούπα μπορούμε να βράσουμε μέχρι
να μειωθεί. Η τελική υφή του ρεβιθόζουμου
είναι σαν ρευστό ζελέ. Αφήνουμε τα
ρεβίθια και το ρεβιθόζουμο να κρυώσουν.
Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και μ΄ένα κουταλάκι σκάβουμε και βγάζουμε τη σάρκα του. Κρατάμε τις άδειες κούπες για το σερβίρισμα.
Αν έχουμε ραβδομπλέντερ, ρίχνουμε κατ΄ευθείαν την σάρκα στο βάζο που θα διατηρήσουμε τη μαγιονέζα, αφού σιγουρευτούμε ότι χωρά σ’ αυτό το ραβδομπλέντερ. Αλλιώς τη βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, μισό φλυτζανάκι του καφέ ρεβιθόζουμο, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε. Ίσως χρειασθεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη ρεβιθόζουμο μέχρι να γίνει το μείγμα μας αφράτο και λείο σαν μαγιονέζα. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ξύδι αν χρειάζεται. ‘
'Ετοιμο!
Ας
φτιάξουμε τώρα τη σαλάτα μας: σ΄ένα μπολ
βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το κρεμμύδι,
το μαϊντανό
και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
Προσθέτουμε 4-5
κ.σ. ή και περισσότερη
άλαδη μαγιονέζα, αλάτι και ανακατεύουμε.
Αν θέλουμε σερβίρουμε μέσα στις άδειες
κούπες του αβοκάντο.
Μπορούμε επίσης να γευτούμε μια αναπάντεχη αλλά νοστιμότατη αλμυρή λιχουδιά με την άλαδη μαγιονέζα μας αν απλώσουμε λίγη σε μια φέτα φρέσκο ψωμί και ρίξουμε πάνω ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Η γεύση θυμίζει έντονα γύρο με πίτα που έχουμε βάλει μουστάρδα. Αν χρησιμοποιούμε κέτσαπ μπορούμε να κάνουμε γραμμές με αυτό πάνω στο ψωμί. Τότε η λιχουδιά μας και πιο εντυπωσιακή θα είναι και ακόμη πιο πολύ πίτα με γύρο θα θυμίζει!
Αν
τυχόν δεν θέλουμε χρησιμοποιήσουμε το
υπόλοιπο ρεβυθόζουμο (θυμηθείτε όμως
ότι μπορούμε να κάνουμε υπέροχη νηστίσιμη και άλαδη πραγματική μους σοκολάτας
και νηστίσιμη μαγιονέζα με λάδι) μπορούμε
να το διατηρήσουμε στο
ψυγείο για 2-3
ημέρες, αλλιώς μπορούμε να το διατηρήσουμε
στην κατάψυξη.
Άλαδος μπακλαβάς
Άλαδος μπακλαβάς
Αν
σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε
να με ακολουθήσετε στο Google,
εφόσον
έχετε λογαριασμό στο Google
ή
γράψετε
το e-mail
σας
στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε
“Submit”
ή να ακολουθήσετε τη σελίδα μου στο
Facebook "Κολατσιό
από σπίτι"
Έτσι
θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια
συνταγή. Κι
αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση
πατήστε ένα από τα κουμπάκια κάτω
αριστερά ώστε να κοινοποιηθεί αμέσως
όπου θέλετε! Σας
ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου