Φρέσκα
φασολάκια άλαδα
1η
Αυγούστου σήμερα. Κι αν για πολλούς αυτό
σημαίνει απλώς ότι αρχίζει ο μήνας των
διακοπών για κάποιους άλλους είναι
πρώτη από τις 14 πρώτες μέρες του μήνα
που θα μας οδηγήσουν στη μεγάλη γιορτή
του καλοκαιριού όταν στις 15 Αυγούστου
θα γιορτάσουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Αρχίζει σήμερα μια σχετικά σύντομη
περίοδος νηστείας, όπου εκτός από το
Σαββατοκύριακο που καταλύεται το λάδι
και επομένως τρώμε και θαλασσινά, στις
6 Αυγούστου, του Σωτήρος, καταλύεται το
ψάρι. Όλες τις άλλες ημέρες όμως το
φαγάκι θα είναι άλαδο, φτιαγμένο με τα
φρέσκα λαχανικά του καλοκαιριού,
αρωματισμένο με κάποιο μπαχαρικά άντε
και με λίγο ταχίνι, που δεν αρέσει και
σε όλους.
Δύσκολη
υπόθεση τα άλαδα. Όταν
έρχεσαι η ώρα να τα μαγειρέψεις και
κυρίως να ικανοποιήσεις την πείνα σου
με αυτά, αναζητάς το ταπεινό χρυσαφένιο
λαδάκι. Είναι η ώρα να εκτιμήσεις και
την πιο απλή τροφή, είναι
η ώρα να πεις “ευχαριστώ”
για την τροφή που μπαίνει καθημερινά
στο τραπέζι σου. Διότι η νηστεία δεν
είναι μόνον εγκράτεια,
άσκηση και κάθαρση, Είναι και μάθημα,
είναι και διδασκαλία!
Τέτοια
ταπεινά άλαδα φαγάκια θα προσπαθήσουμε
να κάνουμε τις επόμενες μέρες. Χωρίς
εξεζητημένα, ξενόφερτα υλικά, χωρίς
απομιμήσεις (ζητώ συγνώμη από όσους το
τρώνε, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα τι νόημα
έχει να νηστεύεις και να αναζητάς
νηστίσιμο τυρί!)
Πρώτη
μέρα σήμερα και κάναμε άλαδα φασολάκια.
Ας δούμε πώς:
-
1 κιλό φρέσκα φασολάκια της αρεσκείας μας (πλατιά, αμπελοφάσουλα, μπαρμπούνια, καναρίνια)
-
1 κ. γλ. λάδι από το ταχίνι (προαιρετικά)
-
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή ολόκληρο, όπως μας αρέσει.
-
2 ώριμες ντομάτες λιωμένες στο μούλτι
-
1 κ.σ. πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
-
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
-
1/2 κ.γλ. πάρπικα καπνιστή
-
1 κ.γλ. αποξηραμένα λαχανικά ή 1 ζελεδάκι λαχανικών
-
2 πρέζες μπαχάρι
-
Μαϊντανό και δυόσμο κατά το γούστο μας
-
1 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουερ
-
Μερικά ντοματίνια
-
Αλάτι και πιπέρι
Καθαρίζουμε
τα φασολάκια. Αν χρειαστεί βγάζουμε το
νεύρο (ή την κλωστή) από τα πλάγια. Αν
θέλουμε το κόβουμε με κομμάτια 5-6
εκατοστών. Κατά τη γνώμη μου έτσι
μαγειρεύονται ευκολότερα και
καλύτερα.
Βάζουμε
την κατσαρόλα να κάψει και ψιλοκόβουμε
το κρεμμύδι. Αν χρησιμοποιούμε ταχίνι
βάζουμε μια κουταλιά της σούπας στην
κατσαρόλα και αμέσως ρίχνουμε το
κρεμμύδι. Σωτάρουμε ελαφρά. Αν δεν
χρησιμοποιούμε ταχίνι, ρίχνουμε το
κρεμμύδι στη ζεστή κατσαρόλα, το φέρνουμε
2-3 βόλτες και αμέσως ρίχνουμε τα φασολάκια
και το σκόρδο.
Στα
γρήγορα προσθέτουμε τα μπαχαρικά,
το ζελέ λαχανικών, αλάτι και πιπέρι.
Συνεχίζουμε
με τη ντομάτα, που την περνάμε από σίτα
κατ΄ευθείαν πάνω στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε και τον πελτέ.
Στο
σημείο αυτό ίσως πρέπει να προσθέσουμε
και λίγο νερό ανάλογα με το πώς μας
αρέσουν τα φασολάκια. Είμαι από αυτούς
που τρώνε τα φασολάκια καλομαγειρεμένα
και μου σηκώνεται η τρίχα όταν ακούω
τους διάφορους σεφ να λένε ότι τα
φασολάκια θέλουν 5’
βράσιμο και πρέπει να είναι τραγανά!
Οπότε προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται
ώστε τα φασολάκια να γίνουν κατά τα
γούστα μας. Το μόνο που μπορώ να σας πω
είναι ότι αν τα θέλετε μαλακά και
καλοβρασμένα, προσθέστε τόσο νερό όσο
ίσα-ίσα να σκεπαστούν και μαγειρέψτε
σε μέτρια φωτιά. Στο
τέλος πρέπει να
μείνει περίπου μια κούπα υγρό μέσα στην
κατσαρόλα. Προς το τέλος του μαγειρέματος
προσθέτουμε και τα μυρωδικά.
Μόλις
δούμε ότι το φαγάκι μας έχει γίνει,
διαλύουμε το νισεστέ σε λίγο νερό, τον
ρίχνουμε στην κατσαρόλα και με απαλές
κινήσεις ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Καταλαβαίνουμε ότι ο νισεστές έχει
μαγειρευτεί, αν δοκιμάζοντας το ζουμάκι
νιώσουμε τη σάλτσα λεία και απαλή, χωρίς
την αίσθηση κάτι ωμού στο στόμα μας.
Τότε
προσθέτουμε και τα ντοματίνια ολόκληρα
και με κυκλικές κινήσεις φέρνουμε 2-3
βόλτες την κατσαρόλα. Έτοιμο!
Και
ένα κολπάκι για το σερβίρισμα: τα
φασολάκια αγαπούν πολύ τη φέτα. Αν λοιπόν
είμαστε από αυτούς που έχουν επιλέξει
να μην καταναλώνουν νηστίσιμο άσπρο
τυρί, μπορούμε να κάνουμε το εξής:
παίρνουμε μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί, την
αλατίζουμε, τη βάζουμε στον πάτο του
πιάτου και από πάνω σερβίρουμε τα
φασολάκια. Το ψωμί θα παπαριάσει από
την ντοματένια σάλτσα. Για να φάμε
παίρνουμε ταυτόχρονα ψωμί και φασολάκια.
Όταν στη
γλώσσα
μας αγγίξει το ψωμί, τότε το επιπλέον
αλάτι μας δίδει εκείνη την υπέροχη
αίσθηση του βουτυράτου αλμυρού που
έχουμε όταν τρώμε τη φέτα!
Για περισσότερες άλαδες συνταγές, κάντε κλικ στα παρακάτω:
Καλή
Παναγιά!
Αν
σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε
να με ακολουθήσετε στο Google,
εφόσον
έχετε λογαριασμό στο Google
ή
γράψετε
το e-mail
σας
στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε
“Submit”
ή να ακολουθήσετε τη σελίδα μου στο
Facebook "Κολατσιό
από σπίτι"
Έτσι
θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια
συνταγή. Κι
αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση
πατήστε ένα από τα κουμπάκια κάτω
αριστερά ώστε να κοινοποιηθεί αμέσως
όπου θέλετε! Σας
ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου