Αιρετική
συνταγή η σημερινή. Θα κάνουμε μια φάβα
που δεν έχει λάκκο!! Για όσους δεν ξέρουν
το παραμύθι λέγεται ότι η παροιμία
“Κάποιο λάκκο έχει η φάβα”
βγήκε από τη λακκουβίτσα που συνήθιζαν να κάνουν οι νοικοκυρές στο κέντρο της φάβας για να βάλουν το λάδι. Λαίμαργη η φάβα για ελαιόλαδο, εξαφανιζόταν το λάδι γρήγορα σαν να συνέβαινε κάτι περίεργο ή πονηρό. Έτσι βγήκε και η σχετική παροιμία...
βγήκε από τη λακκουβίτσα που συνήθιζαν να κάνουν οι νοικοκυρές στο κέντρο της φάβας για να βάλουν το λάδι. Λαίμαργη η φάβα για ελαιόλαδο, εξαφανιζόταν το λάδι γρήγορα σαν να συνέβαινε κάτι περίεργο ή πονηρό. Έτσι βγήκε και η σχετική παροιμία...
Σήμερα
όμως θα ανατρέψουμε τα πράγματα. Θα
κάνουμε μια φάβα χωρίς ελαιόλαδο. Λάκκο
όμως θα κάνουμε, για να τον γεμίσουμε
με μια ωραία σάλτσα που αντικαθιστά
επάξια το αγαπημένο (και σχεδόν
αναντικατάστατο για το συγκεκριμένο
όσπριο) ελαιόλαδο.
Τολμήστε
το! Το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει!
Θα
χρειαστούμε
2
κούπες φάβα
3
μέτρια ξερά κρεμμύδια
1
μεγάλο καρότο
Μερικά
ντοματίνια
1/2
κ.γλ. κόκκινο πιπέρι
1/2
κ.γλ. κύμινο
1/4
κ.γλ. ρίγανη (προαιρετικά)
1
κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουερ
Χυμό
λεμόνι
Αλάτι
πιπέρι
Πλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε με 4 κούπες νερό, το ένα ξερό κρεμμύδι και το καρότο κομμένα σε χοντρά κομμάτια, αλάτι και πιπέρι να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα και να μην έχει μείνει καθόλου υγρό. Πιθανότατα θα χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό στη διάρκεια του βρασίματος. Ακριβή ποσότητα νερού δεν είναι δυνατόν να σας πω διότι εξαρτάται από τον τύπο της φάβας που έχετε.
Μόλις η φάβα μαλακώσει πολύ καλά και έχει αρχίσει να λιώνει, πολτοποιούμε είτε με το μούλτι είτε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει ένας λείος πολτός και να μη φαίνεται ούτε το κρεμμύδι ούτε το καρότο. Αν είναι πολύ υδαρής (νερουλή) συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε λίγο ακόμη μέχρι να πιει όλα τα υγρά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και μετά με το καπάκι και αφήνουμε τη φάβα στην άκρη για λίγη ώρα, για να σταθεροποιηθεί λίγο.
Στο
μεταξύ σ΄ένα τηγάνι που καίει καλά
βάζουμε τα ντοματίνια και τα στριφογυρνάμε
για 1’-2’, ίσα-ίσα να μαυρίσουν ελάχιστα
απ΄έξω. Δεν θέλουμε να σκάσουν. Βγάζουμε
το ντοματίνια από το τηγάνι και
βάζουμε τα άλλα δύο ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνουν διάφανα. Δε θα πάρει πάνω από 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε σ΄ένα πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα μπαχαρικά και τη ρίγανη να ζεσταθούν. Ρίχνουμε μια κούπα ζεστό νερό και αλάτι. Βράζουμε 1’-2’.
Διαλύουμε το νισεστέ σε λίγο κρύο νερό και τον προσθέτουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Βάζουμε σε βαθύ πιάτο μερικές κουταλιές φάβα, κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση (να, ο λάκκος της παροιμίας!) και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και αλατίζουμε ελαφρά. Σερβίρουμε!
Βεβαίως στη σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε (ή να αφαιρέσουμε) όποιο άλλο υλικό μας αρέσει. Στη φάβα ταιριάζει πολύ η κάπαρη αλλά και φετούλες ελιάς. Επίσης μαζί με το κρεμμύδι μπορούμε να αχνίσουμε μπαστουνάκια κόκκινης πιπεριάς, αλλά στην περίπτωση αυτή θα είναι καλύτερο να αφαιρέσουμε τα ντοματάκια.
Για περισσότερες άλαδες συνταγές, κάντε κλικ στα παρακάτω:
Άλαδη σαλάτα ρεβιθιών με άλαδη μαγιονέζα
Αν
σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε
να με ακολουθήσετε στο Google,
εφόσον
έχετε λογαριασμό στο Google
ή
γράψετε
το e-mail
σας
στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε
“Submit”
ή να ακολουθήσετε τη σελίδα μου στο
Facebook "Κολατσιό
από σπίτι"
Έτσι
θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια
συνταγή. Κι
αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση
πατήστε ένα από τα κουμπάκια κάτω
αριστερά ώστε να κοινοποιηθεί αμέσως
όπου θέλετε! Σας
ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου