Τσουρέκι στα γρήγορα!!
Επιστροφή
στα θρανία σε λίγες μέρες!!! Ξεσκονίζουμε
τσάντες, ξεσκονίζουμε βιβλία, τακτοποιούμε
συρτάρια (ή αλλιώς όνειρα φθινοπωρινής
νυκτός της μαμάς που δεν σταματά να
ελπίζει...), φτιάχνουμε προγράμματα...
Ξεσκονίζουμε
και τις συνταγές για το κολατσιό στο
σχολείο! Αρχικός και από τους κυριότερους
σκοπούς εξάλλου αυτού του ιστοτόπου
ήταν και είναι να διευκολύνει τους
γονείς στο καθημερινό ερώτημα: “Τι θα
δώσω στα παιδιά στο σχολείο;”. Παρ΄όλο
που έχω πια συμπληρώσει σχεδόν 5.000 (ναι!
πέντε χιλιάδες) φορές που γέμισα τα
σακουλάκια για να τα πάρουν τα παιδιά
στο σχολείο και στα παιδιά μου οι
συμμαθητές τους ρωτούν αν έχω φούρνο,
κάθε χρόνο τέτοια εποχή προσπαθώ να
κάνω έναν κατάλογο με υγιεινά κολατσιά
που κατά πρώτο λόγο πρέπει να είναι
αποδεκτά από τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα
να είναι εύκολα και γρήγορα. Σαν γόρδιος
δεσμός ακούγεται, αλλά πιστέψτε με, δε
θέλει σπαθί. Οργάνωση θέλει και μεράκι!
Το
τσουρέκι είναι ένα εύγευστο κολατσιό
που όμως χρειάζεται τη διαδικασία του
για να γίνει. Ας θυμηθούμε τι είπαμε για
τα κορδωνάτα τσουρέκια:
“όταν αποφασίσουμε να τα κάνουμε,
αποφασίζουμε ταυτόχρονα ότι θα μείνουμε
στο σπίτι”. Με άλλα λόγια τα κανονικά
τσουρέκια χρειάζονται το χρόνο τους.
Αν όμως, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία
κάναμε ένα τσουρέκι στα γρήγορα και
χωρίς καθόλου κόπο;
Πολλά
νοικοκυριά σήμερα διαθέτουν
αρτοπαρασκευαστή. Ένα θαυματουργό
μηχάνημα που μας λύνει τα χέρια και
μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε όχι
μόνο για ψωμί αλλά και για αρκετές άλλες
παρασκευές. Έτσι σήμερα με τον
αρτοπαρασκευαστή θα κάνουμε μια πολύ
εύκολη και γρήγορη συνταγή: ένα γλυκό
ψωμί μπριός στο οποίο προσθέτουμε
κακουλέ και μαχλέπι και αποκτά άρωμα
τσουρεκιού! Μια εύκολη και
γρήγορη λύση με λίγα υλικά που συνήθως
έχουμε στο σπίτι. Η συνταγή βεβαίως
γίνεται και στο φούρνο, αλλά τότε χάνεται
το πλεονέκτημα του γρήγορου και παραμένει
μόνον αυτό του εύκολου.
Θα
χρειαστούμε:
-
150 γρ. γάλα χλιαρό
-
2 μεγάλα αυγά και έναν κρόκο
-
450 γρ. αλεύρι τσουρεκιού ή γ.ο.χ.
-
80 γρ. αγελαδινό βούτυρο πολύ μαλακό
-
140 γρ. ζάχαρη
-
1 πρέζα αλάτι
-
1/2 κ.γλ. μαχλέπι
-
1/2 κ. γλ. κακουλέ
-
2 κ.γλ. μαγιά σε σκόνη
Αν
χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες της
χρήσεις θα έχετε ένα αέρινο, μυρωδάτο
ψωμί ενώ αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για
τσουρέκι θα έχετε πιο “λαστιχωτό”
αποτέλεσμα. Και στις δυο περιπτώσεις
πάντως να είστε σίγουροι ότι δεν θα
μείνει ούτε ψίχουλο...
Η
διαδικασία απλή: βάζουμε τα υλικά με τη
σειρά που αναφέρονται στον αρτοπαρασκευαστή
και ξεκινούμε το πρόγραμμα. Θα επιλέξουμε
το πρόγραμμα για το ψήσιμο γλυκών με
διάρκεια 3 ώρες και 25’ περίπου.
Συμβουλευτείτε, αν έχετε, το βιβλίο
συνταγών του αρτοπαρασκευαστή και
επιλέξτε το πρόγραμμα για μπριος για
την αντίστοιχη ποσότητα αλευριού.
Μόλις
ψηθεί, βγάλτε το από τη φόρμα και βάλτε
το πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει.
Αντισταθείτε να το φάτε ζεστό με μυρωδάτο
κασέρι! Αντισταθείτε να τα φάτε ζεστό
με σοκολάτα ή αλειμμένο με πραλίνα.
Αντισταθείτε να το φάτε σκέτο! Εγώ πάντως
δεν αντιστέκομαι!!
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”! Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου