Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Θρεπτική τονοσαλάτα!

Θρεπτική τονοσαλάτα



Έρχονται στιγμές που όσο οργανωμένη και να είναι η κουζίνα μας, δεν υπάρχει κάτι έτοιμο για να γευματίσουμε ελαφρά. Κι όμως! Θέλουμε να φάμε κάτι χορταστικό και θρεπτικό που ετοιμάζεται σε λίγη ώρα. Μια καλή λύση είναι η τονοσαλάτα που, εκτός από 2-3 απαραίτητα υλικά, εκτός βεβαίως από τον ίδιο τον τόνο, μπορεί να γίνει με αυτοσχεδιασμούς και με ότι έχει το ψυγείο μας.


Τονοσαλάτα τρώνε πολλές φορές τα παιδιά μου. Προσωπικά το βρίσκω σαν ευκαιρία για να καταναλώσουν ωμά λαχανικά διότι, όπως όλοι σχεδόν οι έφηβοι, με τη σαλάτα έχουν μια σχέση μίσους και μακρινής αγάπης!! Μάλιστα με την προσθήκη κριθαροκουλούρας, θα δούμε πώς, και αυγού γίνεται πλήρες γεύμα, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και το μεσημέρι. Ειδικά δε το καλοκαίρι, αν η ζέστη σας απωθεί από τις κατσαρόλες σας, προτιμήστε την.

Τα κύρια υλικά που θα χρειαστούμε είναι
  • Μια κονσέρβα τόνου, οπωσδήποτε σε νερό, θα δούμε το λόγο
  • Μια μικρή κριθαροκουλούρα
  • Ένα βραστό αυγό (έχω πάντα βρασμένα και καθαρισμένα στο ψυγείο μου)

Και για το ντρέσινγκ
  • Ελαιόλαδο
  • Μουστάρδα απαλή
  • Ξύδι
  • Μέλι
  • Αλάτι

Πέραν αυτών μπορούμε να προσθέσουμε
  • Ντομάτα
  • Αγγούρι
  • Ωμό κολοκυθάκι
  • Γαλλική σαλάτα
  • Μαρούλι
  • Ωμά τρυφερά αντίδια ψιλοκομμένα (του πάει πολύ)
  • Πιπεριά Φλωρίνης ωμή
  • Κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένα
  • Ότι άλλο λαχανικό διαθέτει το ψυγείο και η φαντασία μας

Αλλά και (ένα από όλα αυτά καλύτερα!)





  • Ψιλοκομμένες ελιές
  • Ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί
  • Ψιλοκομμένη κάπαρη
  • Ψιλοκομμένη ανστούγια





Παλαιότερα, όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου στις Βρυξέλλες, προσέθετα και άλλα συστατικά που έβρισκα στο Σ/Μ όπως:
  • Φύτρες φασολιών
  • Καρδιές από φοίνικα (αυτά ήταν κονσέρβα)

Αρχίζουμε με την ετοιμασία του ντρέσινγκ: ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Η δοσολογία ποικίλει ανάλογα με τα γούστα μας. Μια μέση δοσολογία είναι ένα φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, μια κ.γλ. μουστάρδα, μια κ.γλ μέλι, 2 κ.σ. ξύδι και αλάτι. Βεβαίως ακολουθούμε το αλάνθαστο σύστημα δοκιμάζω-διορθώνω. Για πρακτικούς λόγους και για να έχω πάντα έτοιμο ντρέσινγκ, αφού το συγκεκριμένο είναι πλέον κλασσικό και ταιριάζει σε κάθε σαλάτα σχεδόν, έχω ένα πλαστικό μπουκάλι σαν αυτά που χρησιμοποιούν στα γυράδικα για να βάζουν το κέτσαπ και τη μουστάρδα, όπου ρίχνω όλα τα υλικά και απλώς το ανακινώ. Φυσικά πάντα κάνω περισσότερη ποσότητα από αυτή που χρειάζομαι.

Στη συνέχεια διαδικασία είναι απλή:



Μέσα σ΄ ένα μπολ τρίβουμε σε μικρές μπουκίτσες την κριθαροκουλούρα.












Ανοίγουμε την κονσέρβα του τόνου και μ’ ένα πηρούνι το διαλύουμε ώστε να γίνει σαν ψίχουλα.






Ρίχνουμε τον τόνο πάνω στην κριθαροκουλούρα, προσθέτουμε αν θέλουμε το κρεμμύδι, περιχύνουμε με ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Η κριθαροκουλούρα, μαλακωμένη και μουσκεμένη από το νερό του τόνου θα πάρει τη γεύση του και κυριολεκτικά δεν θα καταλαβαίνετε αν τρώτε τόνο ή κριθαροκουλούρα! Επιπλέον θα νοστιμίσει από το ντρέσινγκ.

Προσθέτουμε ότι λαχανικό θέλουμε κομμένο σε μπουκίτσες και τελευταίο βάζουμε το αυγό ψιλοκομμένο. Το αυγό με το ανακάτεμα θα χαθεί, αλλά τα δώσει ταυτόχρονα “σώμα” στη σαλάτα. Πραγματικά είναι ένα από τα τρία απαραίτητα υλικά. Μην το αντικαταστήσετε με μαγιονέζα. Δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε. Πιθανότατα θα χρειαστεί επιπλέον ντρέσινγκ και σίγουρα αλάτι.

Σερβίρουμε και πίνουμε με παγωμένη μπύρα!

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Google, εφόσον έχετε λογαριασμό στο Google ή γράψετε το e-mail σας στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε “Submit” ή να ακολουθήσετε τη σελίδα μου στο Facebook "Κολατσιό από σπίτι" Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση πατήστε ένα από τα κουμπάκια κάτω αριστερά ώστε να κοινοποιηθεί αμέσως όπου θέλετε! Σας ευχαριστώ!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου