Σπιτικό
ζαμπόν γαλοπούλας
Τα
τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν οι
δημοσιεύσεις σχετικά με τα διάφορα
πρόσθετα στα αλλαντικά που μπορεί μεν
να τα κάνουν εύγευστα ή να βοηθούν στη
συντήρησή τους, είναι όμως εξαιρετικά
βλαβερά. Μάθαμε τα νιτρικά και τα νιτρώδη
και όλα τα άλλα πρόσθετα που βελτιώνουν
τη γεύση, την όψη, την οσμή, την υφή αλλά
όχι την υγεία μας.
Έτσι
όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν
τα αλλαντικά, όσο αυτό είναι δυνατόν.
Όμως τα αλλαντικά είναι μια πολύ εύκολη
και εύγευστη λύση. Υπάρχουν στη διατροφή
των ανθρώπων πολύ πριν ανακαλυφθούν
όλα αυτά τα φοβερά, τρομερά και αόρατα
που προστίθενται για να τα “βελτιώσουν”!
Η ίδια η λέξη “αλλαντικό” προέρχεται
από το αρχαίο ουσιαστικό “ὁ
ἀλλᾶς,
τοῦ
ἀλλᾶντος” που
δεν είναι άλλο από το γνωστό μας
λουκάνικο:῾Ο
δ' υἱός, ὃν ᾿Αθηναῖον ἐπεποήμεθα, /
ἤρα φαγεῖν ἀλλᾶντας
ἐξ ᾿Απατουρίων, / καὶ τὸν πατέρ'
ἠντεβόλει βοηθεῖν τῇ πάτρᾳ.
(Αριστοφάνης,
Ἀχαρνῆς,
146)
Πώς
τα έφτιαχναν στην αρχαιότητα χωρίς
πρόσθετα; Ε! Αφού γίνεται, ας τα κάνουμε
κι εμείς. Ήδη εξάλλου κάναμε σπιτικό χοιρινό ζαμπόν και πατέ από συκωτάκια πουλιών. Ας κάνουμε και ζαμπόν από
γαλοπούλα! Χρειάζεται
μόνον 10’ για να κάνουμε την προετοιμασία
και μετά το ξεχνάμε στο ψυγείο για
αρκετές μέρες μέχρι να έρθει η στιγμή
που θα το ψήσουμε. Κι αν η διαδικασία
μαριναρίσματος στο ψυγείο μας φαίνεται
πολύ μεγάλη, μπορούμε να προετοιμάσουμε
περισσότερα κομμάτια, να τα αφήσουμε
να μαριναριστούν και να τα βάλουμε στην
κατάψυξη μέχρι να τα ψήσουμε!
-
1 κιλό φιλέτο γαλοπούλας
- 2 κ.γλ. μέλι
- 2 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι ψιλό
- 1 ½ κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ. γλ. πάπρικα καπνιστή
- 2/3 κ.γλ. σκόνη κιτρινόριζας (κουρκουμά)
Σκουπίζουμε
καλά με χαρτί κουζίνας τη γαλοπούλα.
Ανακατεύουμε
όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι και το μέλι
μέχρι να ενωθούν όλα και να γίνει μια
ομοιογενής πάστα που θυμίζει μαλακή
καραμέλα. (Σημ. για κυρίες και δεσποινίδες:
σαν χαλάουα γίνεται!!)
Απλώνουμε
ένα κομμάτι μεμβράνης τροφίμων χωρίς
να την κόψουμε, τοποθετούμε επάνω τη
γαλοπούλα. Παίρνουμε τη μισή ποσότητα
από το μείγμα μπαχαρικών, τη δουλεύουμε
λίγο στα χέρια μας για να ζεσταθεί και
να γίνει πιο μαλακή και αρχίζουμε να
κάνουμε μασάζ τη γαλοπούλα από την πάνω
μεριά. Σιγά-σιγά η πάστα ζεσταίνεται
και υγραίνεται και γίνεται εύκολο να
την απλώσουμε. Μόλις καλυφθεί από τη
μια μεριά και όσο γίνεται από τα πλαϊνά,
γυρνάμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία
από την άλλη, φροντίζοντας να καλυφθεί
παντού.
Τυλίγουμε
πολύ καλά τη γαλοπούλα με τη μεμβράνη.
Την τοποθετούμε σ΄ένα ταψάκι ή μια
πιατελίτσα και την ξεχνάμε στο ψυγείο
για 4 μέρες. Την 4η μέρα αναποδογυρίζουμε
το φιλέτο, χωρίς να το βγάλουμε από τη
μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο
ακόμα 3 μέρες. Μην φοβάστε, δεν θα μυρίσει
το κρέας, αφού το αλάτι και το μέλι δρουν
ως συντηρητικά.
Στο
τέλος της εβδομάδας μπορούμε, αν δεν
θέλουμε να το καταναλώσουμε, να το
τοποθετήσουμε στην κατάψυξη χωρίς
βεβαίως να βγάλουμε τη μεμβράνη. Όταν
θέλουμε να το ψήσουμε, το βάζουμε στην
ψύξη να ξεπαγώσει τελείως και το ψήνουμε.
Συνήθως, όταν βρίσκω στην αγορά γαλοπούλα
σε καλή τιμή, αγοράζω περισσότερη και
τοποθετώ τα κομμάτια, αφού κάνω τη
διαδικασία με τα μπαχαρικά και
το επταήμερο μαρινάρισμα, στην
κατάψυξη ώστε όταν θελήσω το μόνο που
έχω να κάνω είναι να το αποψύξω και να
το ψήσω.
Για
το ψήσιμο αφαιρούμε τη μεμβράνη,
τοποθετούμε το φιλέτο σε σχάρα και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
175ο C στον
αέρα, για 25’. Αναποδογυρίζουμε το φιλέτο
στη σχάρα και ψήνουμε για αλλά 20’.
Αφού
κρυώσει καλά, κόβουμε λεπτές φέτες.
Διατηρούμε
το ζαμπόν μας στο ψυγείο, τυλιγμένο σε
μεμβράνη μέχρι 7 ημέρες.
Ενημέρωση 27 Σεπτεμβρίου 2018
Δεν είχα μέλι και χρησιμοποίησα την ίδια ποσότητα καστανής ζάχαρης. Έγινε το ίδιο ωραίο!
Ενημέρωση 27 Σεπτεμβρίου 2018
Δεν είχα μέλι και χρησιμοποίησα την ίδια ποσότητα καστανής ζάχαρης. Έγινε το ίδιο ωραίο!
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Κάπου έχω μπερδευτεί, το βάζετε στην ψύξη ή στην κατάψυξη αυτές τις 7 μέρες; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις πρώτες 7 ημέρες στη ψύξη. Μετά εάν δεν το ψήσουμε αμέσως μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη για να έχουμε έτοιμο όταν το χρειαστούμε.
ΔιαγραφήΟ αερας δεν στεγνώνει το κρέας? 🤔🤓
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε στεγνώνει. Δεν είναι πολύς ο χρόνος.
Διαγραφή