Αλμυρά
μάφινς με κιμά και γραβιέρα
Σε δεύτερο πλάνο έτοιμα τα σακουλάκια
για να τα πάρουν τα παιδιά στο σχολείο!
|
Πολλές
συνταγές κυκλοφορούν στις μέρες μας
για τα μάφινς όπως επίσης και πολλές
για καπ-κέικς. Ποια είναι όμως η διαφορά
αυτών των δύο;
Τηγάνι για muffins |
Τα
κάπ κέικς παίρνουν την ονομασία τους
αποκλειστικά από το σχήμα τους
(cup=φλυζτάνι, κύπελο, κούπα) ενώ τα μάφινς
διατηρούν την πραγματική τους σημασία
αφού muffin δεν σημαίνει
τίποτε άλλο παρά τηγανίτα. Μάλιστα
παλαιότερα που το ψήσιμο στη φωτιά ήταν
το σύνηθες υπήρχαν, υπάρχουν ακόμη και
σήμερα, ειδικά τηγάνια με υποδοχές όπου
ψηνόταν τα μάφινς. Με τα χρόνια τα μάφινς
άρχισαν να ψήνονται στο φούρνο, γι΄αυτό
και μερικές φορές συγχέονται με τα κάπ
κέικς, ειδικά πριν τα τελευταία πάρουν τη
σημερινή τους μορφή, δηλαδή ένα κεκάκι
με κάποια εντυπωσιακή χρωματιστή
επικάλυψη.
Εκτός
από το σχήμα και την παρουσίαση, τα δύο
αυτά αρτοπαρασκευάσματα διαφέρουν ως
προς υφή με τα μάφφινς να διατηρούν την
υγρασία τους, ως προς τη γεύση αφού τα
καπ κέικς είναι γλυκά, ενώ τα μάφφινς
γίνονται και αλμυρά και γλυκά, αλλά όχι
τόσο γλυκά όσο τα πρώτα. Συνήθως τα κάπ
κέικς είναι αρκετά πιο αφράτα και
φουσκωτά απ΄ότι τα μάφφινς.
Οι
ομοιότητές τους είναι ότι περιέχουν
και τα δύο αλεύρι, μπέικν πάουντερ ή/και
σόδα, γάλα ή γιαούρτι και αυγά.
Κι
αφού πλουτίσαμε τις γνώσεις μας, πάμε
να φτιάξουμε αλμυρά μάφφινς με κιμά και
γραβιέρα. Θα χρειαστούμε:
-
350 γρ. κιμά
-
1 μέτριο κρεμμύδι
-
150 γρ. γραβιέρα
-
2 μεγάλα αυγά
-
2 φέτες ψωμί
-
1/2 κούπα γάλα
-
1/2 κούπα μαϊντανό
-
1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ. περίπου
-
1/2 κ. γλ.μπέικιν πάουντερ
-
Δυο πρέζες μοσχοκάρυδο
-
Λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα του κιμά
-
Αλάτι και πιπέρι
-
Λίγο βούτυρο αγελαδινό
Τρίβουμε
τη γραβιέρα στο χοντρό τρίφτη και κόβουμε
το κρεμμύδι σε λεπτά μισοφέγγαρα.
Βάζουμε
το ψωμί με το γάλα σ΄ένα μπολ για να
μαλακώσει. Συνήθως όλες οι
συνταγές σε αυτή την περίπτωση συμβουλεύουν
να βάλουμε μόνον την ψίχα του ψωμιού,
αλλά, επειδή δεν μου αρέσει να πετώ
τίποτε, βάζω και την κόρα. Όταν μαλακώσει
καλά με το γάλα, το ζυμώνω λίγο για να
διαλυθεί και είναι μια χαρά!
Βάζουμε
μια καταρολίτσα να κάψει καλά, ρίχνουμε
δυο κουταλιές ελαιόλαδο και βάζουμε
τον κιμά. Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε
καλά να σπάσουν οι σβώλοι. Ρίχνουμε το
κρεμμύδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα
μέχρι να καβουρντιστεί ο κιμάς. Χαμηλώνουμε
τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και
αφήνουμε το μείγμα να σιγομαγειρευτεί
μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να
απορροφηθούν όλα τα υγρά. Ίσως χρειαστεί
να προσθέσουμε και λίγο ζεστό νεράκι.
Όταν γίνει τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε
μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός
από το αλεύρι και ανακατώνουμε. Δοκιμάζουμε
και αλατίζουμε αναλόγως, προσθέτουμε
τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το
αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μέχρι
να έχουμε ένα μείγμα με υφή λίγο πιο
σφιχτή από αυτή του κέικ.
Γεμίζουμε
με το μείγμα φορμίτσες για μάφινς που
τις έχουμε ελαφρά λαδώσει και αλευρώσει.
Αν οι φόρμες μας είναι σιλικόνης δεν
χρειάζεται. Επειδή το μείγμα έχει
ελάχιστο αλεύρι, δεν θα φουσκώσει πολύ,
οπότε τα γεμίζουμε σχεδόν μέχρι επάνω.
Βάζουμε σε κάθε φορμίτσα μια σταλίτσα
βούτυρο. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο
C για 20’ -25’. Όταν ψηθούν,
τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε
να κρυώσουν μέσα στις θήκες.
Επειδή
είναι πιθανόν, λόγω της λιπαρότητας του
τυριού, τα μάφιν μας να είναι λίγο λιπαρά, στρώνουμε τον πάτο
του σκεύους που θα τα αποθηκεύσουμε με
απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το επιπλέον λίπος.
Τα
αλμυρά μας μάφινς τρώγονται χλιαρά αλλά
είναι πολύ πιο απολαυστικά όταν είναι
κρύα. Γι΄ αυτό είναι ένα υπέροχο κολατσιό
για το σχολείο!
Αν
σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε
να με ακολουθήσετε στο Google,
εφόσον
έχετε λογαριασμό στο Google
ή
γράψετε
το e-mail
σας
στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε
“Submit”
ή να ακολουθήσετε την
ομάδα
μου στο Facebook "Κολατσιό!!"
Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε
καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι
αξίζουν μια κοινοποίηση, θα
χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε!
Σας ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου