Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Τσιζκέικ, το ελληνικό!!


Τσιζκέικ στο φούρνο



Το μαλακό φρέσκο τυρί συνδυασμένο με μέλι φαίνεται να είναι τόσο παλιό όσο και το τυρί. Οι πρώτες περιγραφές για τσιζκέικ έρχονται από την αρχαία Ελλάδα: ο Καλλίμαχος (Έλληνας ποιητής, κριτικός και μελετητής στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που γεννήθηκε τον 4ο αι. π.Χ. στην Κυρήνη της Λιβύης)
μας ιστορεί ότι ο ιατρός Αίγιμος που έζησε τον 5ο αι. π.Χ. έγραψε το πλακουντοποϊικόν σύγγραμμα”, το οποίο περιέγραφε την τέχνη των πλακούντων, που ήταν οι πίτες της αρχαιότητος. Κάποιοι πλακούντες περιείχαν τυρί και μέλι.

Εργαστήριο πλακουντοποιίας στην Αρχαία Ελλάδα

Αργότερα όταν η Ελλάδα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το αλμυρόγλυκο αυτό παρασκεύασμα πέρασε στους Ρωμαίους και ήταν για θρησκευτική χρήση. Ο Κάτων ο πρεσβύτερος μας παραδίδει τη συνταγή: επρόκειτο για στρώσεις ζύμης και μείγματος τυριού και μελιού αρωματισμένα με δαφνόφυλλα.

Μέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το γλυκό αυτό εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και συνεχίζει το ταξίδι του μέχρι και σήμερα!

Στις μέρες υπάρχουν δύο είδη τσιζκέικ: τα ψημένα και τα άψητα. Διάσημος αντιπρόσωπος του πρώτου το νεοϋορκέζικο τσιζκέικ που παρασκευάζεται από μπισκότα, βούτυρο, τυρί Φιλαδέλφεια και αυγά και δεν καλύπτεται από σιρόπια, μαρμελάδες ή ο,τιδήποτε άλλο, αλλά συνοδεύεται από αυτά.

Σήμερα θα δοκιμάσουμε ένα ελληνικό τσιζκέικ, που όπως το νεοϋορκέζικο θα ψηθεί στο φούρνο. Ας δούμε πώς θα το φτιάξουμε:

Τα υλικά είναι για μια φόρμα με σούστα διαμέτρου .....

Για το μπισκότο θα χρειαστούμε:

  • 2 κούπες σκληρό αλεύρι, μπορείτε να βάλετε και αυτό που είναι για τσουρέκι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι
  • Μια βανίλια
  • 2 κρόκους αυγού
  • 220 γρ. βούτυρο μαλακό
Για την κρέμα θα χρειαστούμε:
  • 600 γρ. τυρί ανθότυρο
  • 70 γρ. μέλι
  • 4 αυγά
  • Μια βανίλια
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι




Ξεκινάμε με το μπισκότο: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ








και με τα χέρια μας ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν και να έχουμε μια μαλακή ομοιογενή ζύμη.



Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Μπορούμε να την αφήνουμε και ολόκληρη μέρα, αλλά στην περίπτωση αυτή πρέπει να την αφήσουμε λίγο έξω από το ψυγείο για να μπορέσουμε να ανοίξουμε φύλλο. Επίσης μπορούμε να καταψύξουμε την ζύμη, αρκεί να την έχουμε πολύ καλά τυλιγμένη σε μεμβράνη για να μην πάρει υγρασία και μυρωδιές.

Κόβουμε μια λαδόκολλα σε κύκλο, ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας.


Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού. Όπως ήδη είδαμε στα Φουγάρα του Δράκουλα, συνήθως κρατώ τις πλαστικές μεμβράνες που είναι τυλιγμένα τα αγοραστά φύλλα κρούστας και τις χρησιμοποιώ για το άνοιγμα των φύλλων. Βολεύουν πολύ και το μέγεθός τους βοηθάει σαν οδηγός. Αυτά είναι τα γαλάζια φύλλα που βλέπουμε στις φωτογραφίες.




Βάζουμε τον πάτο της φόρμας πάνω στο φύλλο που ανοίξαμε και χαράζουμε την περίμετρό του στη ζύμη.










Αφαιρούμε ότι περισσεύει, βάζουμε την κυκλική λαδόκολλα πάνω στη βάση της φόρμας











και μεταφέρουμε το φύλο πάνω στη βάση. Βάζουμε το στεφάνι της φόρμας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 25’ με 30’ μέχρι να ξανθύνει η ζύμη.









Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά,




φροντίζοντας να διαλυθεί τελείως το αθνότυρο. Αν το ανθότυρο δεν έχει πολύ υγρασία ίσως χρειασθεί να προσθέσουμε μια-δυο κουταλίτσες νερό για να μπορέσουμε να το διαλύσουμε.


Όταν ψηθεί το μπισκότο και το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει η φόρμα. Στο μεταξύ με τη ζύμη που περίσσεψε από τη βάση (αυτά που κόψαμε από γύρω-γύρω) κάνουμε κάνουμε κορδόνι πλάτους όσο το ύψος της φόρμας και το κολλάμε γύρω-γύρω ώστε να κάνουμε τα τοιχώματα του τσιζκέικ. (Αυτό λέει η θεωρία! Διότι μεταξύ μας, επειδή τα χέρια μου δεν πιάνουν και τόσο σε τέτοιες δουλειές, παίρνω κομματάκια από τη ζύμη και τα πιέζω στα πλαϊνά της φόρμας. Κομματάκι-κομματάκι κάνω όλη τη στεφάνη...)


Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στο μπισκότο και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180ο C για 40’ με 45’. Όταν το βγάλουμε θα πρέπει η κρέμα να έχει ελαφρώς κίτρινο χρώμα και οι άκρες της να είναι λίγο φουσκωτές. Αφήνουμε το τσιζκέικ να κρύωσει και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.




Για τη διακόσμηση χρησιμοποίησα τη σκόνη από φλούδια βύσσινου που κάναμε στην αρχή του καλοκαιριού όταν κάναμε Σπιτικό σιρόπι βυσσινάδας και δεν πετάξαμε τίποτε!









Σερβίρισμα: επειδή υπάρχουν και κάποιοι, όπως εγώ!, που τους αρέσουν τα άγλυκα-γλυκά προτιμώ να μη βαραίνω τσιζκέικ με μαρμελάδες, σιρόπια, μέλια, σοκολάτες ή κουλί. Απλώς στο σερβίρισμα βάζω σε όποιον θέλει μια κουταλιά απ΄ότι επιθυμεί.


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Google, εφόσον έχετε λογαριασμό στο Google ή γράψετε το e-mail σας στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε “Submit” ή να ακολουθήσετε τη σελίδα μου στο Facebook "Κολατσιό από σπίτι" Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση πατήστε ένα από τα κουμπάκια κάτω αριστερά ώστε να κοινοποιηθεί αμέσως όπου θέλετε! Σας ευχαριστώ!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου