Φάβα
με μελιτζάνες και κρεμμύδια
Με
τι παντρεύεται η φάβα; Με κρεμμύδια! Κι
αν καλέσουμε και τον κουμπάρο και πάμε
όλοι μαζί στην εκκλησία για να γίνει η
τελετή; Φάβα με κρεμμύδια και μελιτζάνες
σήμερα! Ή μελιτζάνες με φάβα και κρεμμύδια;
Όπως και να το πούμε και οι δύο λατρεύουν
το λάδι, τα κρεμμύδια και τη ντομάτα! Θα
κάνουμε λοιπόν ένα φαγάκι όπου τα υλικά
δεν αντιμάχονται το ένα το άλλο, αντίθετα
αλληλοσυμπληρώνονται και ισορροπούν
και η ιδανική θερμοκρασία για να
καταναλωθεί είναι θερμοκρασία δωματίου.
Ένα ιδανικό φαγητό για ζεστές μέρες
λοιπόν, ένα σχεδόν comfort food!
Παρ’
όλο που και η φάβα και οι μελιτζάνες
λατρεύουν το λάδι είναι καλύτερα να
κάνουμε “οικονομία” για να μην μας
βγει βαρύ το φαγάκι μας. Αλλά δεν θα
καταφύγουμε σε λύσεις του τύπου “ψήνω
τις μελιτζάνες στο
φούρνο”. Ας το παραδεχτούμε: η νοστιμιά
στη μελιτζάνα βγαίνει όταν τηγανίζεται.
Κι είναι προτιμότερο να κόψουμε κάτι
άλλο, όπως ας πούμε το γλυκάκι στο τέλος
του φαγητού και να τηγανίσουμε τις
μελιτζανούλες μας για ν’ απολαύσουμε
τη γλύκα τους! Εξάλλου αν τις προετοιμάσουμε
και τις τηγανίσουμε σωστά
θα ρουφήξουν ελάχιστο λάδι το οποίο με
τη σειρά του θα απορροφηθεί από τη φάβα
που τόσο το λατρεύει! Αν
και δεν δίνουν τόσο καλό οπτικό
αποτέλεσμα στο φαγάκι
μας, προτίμησα τις φλάσκες
μελιτζάνες διότι είναι γλυκιές, όταν
μαγειρεύονται σωστά, έχουν λίγους
σπόρους και επειδή κόβονται σε μεγάλες
φέτες στο τέλος θα έχουμε λιγότερη
φλουδίτσα. Βεβαίως είναι
συνήθως λίγο πιο πικρές από τις υπόλοιπες
αλλά αν ξεπικριστούν σωστά, το τελικό
αποτέλεσμα έχει μια γλύκα που δεν
περιγράφεται. Περιττό το σχόλιο που
ακολουθεί, αλλά επιτρέψτε μου να
κομπορρημονήσω (=καυχηθώ) λιγάκι: ο ένας
από τους γιούς μου ισχυρίζεται ότι κάνω
τις καλύτερες τηγανητές μελιτζάνες
“ever” και
τις βουτά καυτές-καυτές ακόμη μόλις
βγουν από το τηγάνι!
Το
ιδεώδες είναι να το μαγειρέψουμε σε
ατομικά ταψάκια ή γιουβετσάκια για να
τα αναποδογυρίσουμε στο πιάτο. Για
6 ατομικές μερίδες θα χρειαστούμε:
6
μελιτζάνες φλάσκες
Ελαιόλαδο
για το τηγάνισμα
Για
τη σάλτσα κρεμμυδιών
6
μεγαλούτσικα κρεμμύδια, κίτρινα
κατά προτίμηση
1
κ.γλ. πάπρικα
1/2
κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1/4
κ.γλ. κύμινο
1
1/2
κούπα
χυμό ντομάτας
συμπυκνωμένο
Μισή
κούπα μαϊντανό
Ζάχαρη
(προαιρετικά)
Αλάτι
– Πιπέρι
Ελαιόλαδο
3/4
της κούπας
φάβα της αρεσκείας σας
1
κρεμμύδι
1
καρότο
2
φύλλο δάφνης
Αλάτι
-πιπέρι
2
μέτριες ντομάτες για τη διακόσμηση.
Ξεκινάμε
με
την προετοιμασία για τις μελιτζάνες:
τις πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι,
αφαιρούμε μόνον τις πλαϊνές πλευρές
από τη φλούδα ώστε η πρώτη και η τελευταία
φέτα να μην έχουν πολύ φλούδα. Τις κόβουμε
κατά μήκος σε
φέτες 0,8 – 1 εκ. και
τις βάζουμε μέσα σε αλατισμένο νερό που
τις σκεπάζει (υπολογίστε 2 κ.σ. χοντρό
αλάτι) και τις αφήνουμε να μουλιάσουν
τουλάχιστον 60’. Αυτή τη διαδικασία
μπορούμε να την κάνουμε από την προηγουμένη
και αφήσουμε τις μελιτζάνες με το νερό
(ιδανικά
στο
ψυγείο)
όλη τη νύχτα. Ειδικά αν υποψιαζόμαστε
ότι είναι πικρούτισκες, όση περισσότερη
ώρα τις αφήσουμε τόσο καλύτερα. Όταν
έρθει η ώρα, τις βγάζουμε από το νερό,
τις στύβουμε ελαφρά και τις απλώνουμε
πάνω σε μια πετσέτα για να απορροφηθούν
όσο το δυνατόν περισσότερα νερά.
Σε
μεγάλο, βαθύ τηγάνι (ή πλατιά ρηχή
κατσαρόλα) βάζουμε το λάδι να κάψει,
φοράμε την πανοπλία μας (=ποδιά) και
στρώνουμε ένα παλιό πανί στο πάτωμα
γύρω από την κουζίνα διότι πιτσιλάνε
σαν ψεκαστήρια και τηγανίζουμε σε μέτρια
φωτιά (στην
κουζίνα μου
με
διαβάθμιση από το 1 έως το 9, τη βράζω στο
7,
αλλά εξαρτάται πόσο δυνατή είναι η
κουζίνα σας)
μέχρι να χρυσίσουν και από τις δυο
πλευρές. Τις βγάζουμε σε τρυπητό για να
φύγει όσο λάδι γίνεται. (Με
τον ίδιο τρόπο κάνουμε γενικά τις
τηγανητές μελιτζάνες. Γίνονται
γλυκύτατες!)
Όσο
έχουμε τις μελιτζάνες στο νερό ετοιμάζουμε
τη φάβα:
αφού την πλύνουμε, τη βάζουμε σε κατσαρόλα
με
το κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα, το καρότο
σε χοντρές ροδέλες, τη δάφνη και
νερό.
Ακριβής αναλογία για το νερό δεν υπάρχει,
εξαρτάται από τη φάβα μας. Ως γενική
οδηγία θα πούμε ότι ξεκινάμε με αναλογία
1 προς 3 (1 όγκος φάβας 3 όγκοι νερού) και
έχουμε έτοιμο ζεστό νεράκι αν χρειαστεί
να προσθέσουμε. Μερικές
φάβες μπορούν να πιούν μέχρι το εξαπλάσιό
τους σε νερό!!!
Αν θυμηθούμε να τη βάλουμε να φουσκώσει,
βράζει ακόμη πιο γρήγορα. Επίσης δεν
χρειάζεται να ξαφρίσουμε. Ο αφρός δεν
είναι τίποτε παρά στερεοποιημένη
πρωτεΐνη,
περιέχει
πολλά μεταλλικά άλατα και βιταμίνες
γιατί να τα
πετάξουμε;
Έχουμε
όμως στο νου μας ότι η φάβα μας θα μπει
σε στρώσεις και
θα
γίνει
λίγο πιο ρευστή όταν απορροφήσει το
λάδι από τις μελιτζάνες. Γι΄ αυτό πρέπει
να στέκεται όταν είναι χλιαρή. Μόλις
αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά
(στην κουζίνα μου στο
4).
Θα πρέπει η φάβα να βράζει ελαφρά. Την
αφήνουμε να βράζει χωρίς καπάκι,
ανακατεύοντας που και που. Όταν
πιει όλο το νερό, αφαιρούμε τη δάφνη,
προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και
πολτοποιούμε.
Συνεχίζουμε
με τα κρεμμύδια: τα καθαρίζουμε, τα
κόβουμε στην μέση και μετά σε μισοφέγγαρα
2-3 χιλ. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και βάζουμε
τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο και τα
κόκκινα πιπέρια και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με
καπάκι και τα αφήνουμε 7’-8’ μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το
κύμινο, τη ντομάτα, αλάτι
και
πιπέρι. Δοκιμάζουμε
και αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι
και ζάχαρη.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά
μέχρι να πήξει η σάλτσα. Κλείνουμε τη
φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και
ανακατεύουμε.
Σε
ατομικά ταψάκια ή γιουβετσάκια ρίχνουμε
1-2 σταγόνες ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη ξερή
και λίγο αλάτι. Κόβουμε τις ντομάτες
σε λεπτές φέτες και στρώνουμε 2-3 στον
πάτο του ταψιού.
Καλύπτουμε με μελιτζάνες
τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού.
Βάζουμε
μια στρώση από τη σάλτσα των κρεμμυδιών
και μια στρώση φάβα. Γυρίζουμε προς τα
μέσα τυχόν άκρες της μελιτζάνας που
εξέχουν και κλείνουμε με μια ακόμη
μελιτζάνα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα
ταψάκια. Ψήνουμε στους
200ο C
στον αέρα για 30’.
Όταν
βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο είναι
σημαντικό να το αφήσουμε να έρθει σε
θερμοκρασία δωματίου. Τότε
αναποδογυρίζουμε τα ταψάκια στα πιάτα,
βάζουμε στο πλάι και λίγη σάλτσα
κρεμμυδιών αν έχει περισσέψει και
σερβίρουμε!
Αν
σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε
να με ακολουθήσετε στο Google,
εφόσον
έχετε λογαριασμό στο Google
ή
γράψετε
το e-mail
σας
στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε
“Submit”
ή να ακολουθήσετε την
ομάδα
μου στο Facebook "Κολατσιό!!"
Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε
καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι
αξίζουν μια κοινοποίηση, θα
χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε!
Σας ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου