Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Μια πρωτότυπη μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα!

Μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα



Κι εκεί που στα μέσα του καλοκαιριού είπα ότι έκανα την τελευταία μαρμελάδα της χρονιάς, σήμερα το πρωί στη λαϊκή μια όμορφη κολοκύθα μου έκλεισε το μάτι. Την κοίταξα, με κοίταξε ε! ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.
“Σε θέλω”, της ψιθύρισα. “Μη μ΄αφήνεις”, με παρακάλεσε. Τι να έκανα; Την πήρα στο σπίτι και το ψιλοσυζητήσαμε για το μέλλον της. Μου είπε ότι ονειρευόταν η ζωή της να μην είναι και τόσο εφήμερη, ότι ήθελε να εξελιχθεί, να κάνει καριέρα. Ήθελε να δει το χειμώνα να έρχεται... Κι εγώ δεν της χάλασα το χατίρι. Της πρότεινα να την γλυκάνω, να την αρωματίσω, να τη στολίσω. Συμφώνησε. Συνεργαστήκαμε όμορφα, την κανάκεψα κι αυτή μοσχοβολούσε από ευχαρίστηση. Και τώρα γλυκασμένη, αρωματισμένη και στολισμένη περιμένει να συντροφέψει τις χειμωνιάτικες δημιουργίες μου!

Μια μικρή κίτρινη κολοκύθα
Ζάχαρη κατά προτίμηση λευκή αλλά μπορείτε να βάλετε και καστανή
Μισή κούπα κορινθιακή σταφίδα
Μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού
Μια πρέζα αλάτι
Μια βανίλια
1 κ.γλ.κανέλα
Χυμό από μισό λεμόνι
Μια κ.σ. αγελαδινό βούτυρο (προαιρετικά)




Κόβουμε την κολοκύθα εγκάρσια και μ’ ένα κουτάλι αφαιρούμε τα σποράκια και τις ίνες.





Είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε καλά τις ίνες διότι δεν διαλύονται σχεδόν καθόλου. Πολύ βοηθητικό είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κοχυλάκια βουτύρου (Μεταξύ μας το έχω αγοράσει εδώ και χρόνια και μπορεί να το έχω χρησιμοποιήσει με χίλιους δυο τρόπους, αλλά κοχυλάκια βουτύρου δεν έκανα ποτέ!)

Βάζουμε σ’ ένα ταψί μια λαδόκολλα και τοποθετούμε την κολοκύθα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Αυτό το κάνουμε για να μη μαυρίσει η κολοκύθα καθώς ψήνεται και σκουρήνει η μαρμελάδα μας.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 175ο C για 40’ περίπου. Ο φούρνος δεν χρειάζεται να είναι προθερμασμένος και καλύτερα να ψήσουμε στις αντιστάσεις διότι το ψήσιμο στον αέρα είναι αρκετά “επιθετικό”.




Όσο η κολοκύθα ψήνεται, βάζουμε τις σταφίδες να φουσκώσουν μέσα στον χυμό του πορτοκαλιού.





Δοκιμάζουμε εάν έχει ψηθεί η κολοκύθα μπήγοντας ένα καλαμάκι στη σάρκα της. Πρέπει να είναι πολύ μαλακή.



Μόλις γίνει, τη βγάζουμε από το φούρνο και μ’ ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα.




Μετράμε πόσες κούπες είναι, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα σε ζάχαρη. Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καστανή ζάχαρη αλλά φυσικά το αποτέλεσμα θα είναι πιο σκούρο. Για να διατηρηθεί το χρυσαφένιο χρώμα της κολοκύθας είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε λευκή ζάχαρη. Προσθέτουμε την κανέλα, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατώνουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

Λιώνουμε τη μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ. Αν θέλουμε πολύ λείο αποτέλεσμα, μπορούμε να περάσουμε τον πολτό από σίτα ή από σινουά. Αν δεν έχουμε ραδβομπλέντερ συνεχίζουμε να ανακατώνουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι ενωθούν τα υλικά και να πάρει η μαρμελάδα δυο-τρεις βράσεις.









Προς το τέλος προσθέτουμε, αν θέλουμε, το βούτυρο. Το βούτυρο θα δώσει υπέροχο άρωμα (σκεφθείτε ότι συνήθως τρώμε μαρμελάδα με βούτυρο και ψωμί!) αλλά και υπέροχη γυαλάδα στη μαρμελάδα μας.


Η μαρμελάδα δεν αργεί να πήξει διότι η κολοκύθα δεν έχει πάρα πολύ υγρασία εξ αιτίας του περάσματός της από το φούρνο και η κύρια υγρασία είναι από τη ζάχαρη που προσθέσαμε. Γι’ αυτό το λόγο δεν έκανα και τη γνωστή δοκιμή με το πιατάκι. Εσείς βεβαίως αν θέλετε μπορείτε να την κάνετε.

Όταν είναι έτοιμη, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.

Αν δεν έχουμε προσθέσει βούτυρο, μπορούμε να την βάλουμε σε βάζα και να την κονσερβοποιήσουμε. Αλλιώς την διατηρούμε στο ψυγείο.

Η μαρμελάδα αυτή, εκτός από την προφανή της χρήση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνουμε πολλές νάλλες παρασκευές όπως γλυκιά κολοκυθόπιτα. Ειδικά αν έχουμε έτοιμη κονσερβαρισμένη σε βάζα, η παρασκευή της γλυκιάς κολοκυθόπιτας είναι παιχνιδάκι. Αρκεί να προσθέσουμε ψιλό σιμιγδάλι, αυγό και επιπλέον κανέλα. Επίσης γίνεται και πολύ ωραίο κολοκυθομπούρεκο (κατά το γαλακτομπούρεκο). Αλλά αυτά στα προσεχώς! Στο μεταξύ αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τα κρουασανάκια της Λέλας αντικαθιστώντας τη μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό με τη μαρμελάδα από κίτρινη κολοκύθα!

Αφού τη γλύκανα λοιπόν την κολοκύθα μου, την αρωμάτισα και τη στόλισα, κάθισε με μεγαλοπρέπεια στο πιο ψηλό ράφι του ντουλαπιού, περιμένοντας να δει το χειμώνα του θα έρθει....

Κι έτσι πέρασα εγώ καλά κι αυτή καλύτερα....

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Google, εφόσον έχετε λογαριασμό στο Google ή γράψετε το e-mail σας στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε “Submit” ή να ακολουθήσετε τη σελίδα μου στο Facebook "Κολατσιό από σπίτι" Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση πατήστε ένα από τα κουμπάκια κάτω αριστερά ώστε να κοινοποιηθεί αμέσως όπου θέλετε! Σας ευχαριστώ!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου