Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Δροσερό γεμιστό αγγούρι!


Δροσερό γεμιστό αγγούρι!

Τα παλαιότερα χρόνια, όταν γυρίζαμε από το πρωινό μπάνιο, από τα χειρότερά μου ήταν ότι έπρεπε να μπω στην κουζίνα για να ετοιμάσω το φαγητό. Το πρόβλημα το έλυσα με δύο τρόπους. Τα τελευταία χρόνια πηγαίνω για μπάνιο σχεδόν 
αξημέρωτα και απολαμβάνω την ανατολή του ήλιου μέσα από τη θάλασσα και μετά μπορώ με την άνεσή μου να απολαύσω τον καφέ μου και να ...μεγαλουργήσω (χι-χι!!) στην κουζίνα μου. Ταυτόχρονα προσπάθησα να βρω μερικούς τρόπους ώστε να προετοιμάζω ότι μπορώ από νωρίς και να μην τρέχω την τελευταία στιγμή. Έτσι αλευρώνω τα κολοκυθάκια από πολύ πιο νωρίς (την είδατε τη συνταγή μου για τηγανητά κολοκυθάκια; Όχι; Κάντε κλικ εδώ!), πανάρω τις γεμιστές πιπεριές, προτηγανίζω τις πατάτες.

Και με τις σαλάτες τι γίνεται; Αυτές πρέπει να κοπούν και να σερβιριστούν την τελευταία στιγμή. Εκτός ... από το γεμιστό αγγουράκι που πρέπει να προετοιμαστεί αρκετά πριν (ακόμη και από την προηγούμενη) για να παγώσει στο ψυγείο και όταν είναι να σερβιριστεί απλώς πρέπει να το κόψουμε σε φέτες. Είναι πολύ όμορφο για να παρουσιαστεί σ΄ έναν μπουφέ ή να νοστιμίσει τα πικ-νικ!

Το ταπεινό αγγούρι επιπλέον είναι ένας ακόμη διατροφικός θησαυρός αφού ενυδατώνει το σώμα, καταπολεμά την ζέστη μέσα και έξω, αποβάλλει τις τοξίνες, αναπληρώνει τις καθημερινές βιταμίνες, ενισχύει τα μεταλλικά στοιχεία, βοηθάει στην πέψη και την απώλεια βάρους, ζωντανεύει τα μάτια,
έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καταπολεμά τον καρκίνο, θεραπεύει το διαβήτη, μειώνει τη χοληστερόλη, ελέγχει την πίεση του αίματος, χαρίζει φρεσκάδα στο στόμα, δυναμώνει τα μαλλιά και τα νύχια, ενισχύει υγεία των αρθρώσεων, ανακουφίζει από την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα, θεραπεύει το hangover, κρατά τα νεφρά σε φόρμα. (πηγή: http://beausillage.com) Εκπλαγήκατε; Το ίδιο και εγώ όταν τα διάβασα!Είναι καλύτερα να μην ξεφλουδίζουμε το αγγούρι αλλά να το πλένουμε πολύ καλά και να το σερβίρουμε με τη φλούδα που περιέχει αρκετή βιταμίνη C.
  • 1 αγγουράκι ίσιο και χοντρούλικο, πλυμένο καλά
  • Ένα κομματάτι φέτα, περίπου όσο μισή φέτα ψωμί του τόστ
  • Μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό
  • Λίγο δυόσμο, φρέσκο ή ξερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ξύδι (έβαλα μηλόξυδο με σκόρδο που έκανα μόνη μου)
  • Πιπέρι
Κόβουμε το αγγουράκι στη μέση. Με το εργαλείο που ξεκουκουτσώνουμε τα μήλα ή με το ξεφλουδιστήρι για τα κολοκυθάκια ή με ένα απλό πριονωτό μαχαίρι αδειάζουμε το αγγούρι από τους σπόρους όπως κάνουμε και για τα γεμιστά κολοκυθάκια.


Σ’ ένα μπολ λιώνουμε το τυρί με το πηρούνι,
βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Μ’ ένα κουτάλι γεμίζουμε τα δυο κομμάτια του αγγουριού, σπρώχνοντας με την πίσω μεριά αν χρειαστεί για να γεμίσει μέχrι το βάθος.
Καλύπτουμε την κομμένη πλευρά με μεμβράνη για να μην μαραθεί και το βάζουμε στο ψυγείο. Όταν έρθρει η ώρα να σερβίρουμε απλώς κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. περίπου.


Φυσικά μπορούμε να γεμίσουμε τα αγγουράκια με ότι άλλο τραβά η ψυχή μας όπως μόνον με στραγγιστό γιαούρτι, με ανθότυρο, να στολίσουμε τη γέμιση με λίγο τριμμένο καρότο ή μικρούτσικα κυβάκια κόκκινης πιπεριάς, να αρωματίσουμε με άνηθο, μάραθο, μαντζουράνα.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να με γίνεται μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!


Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου