Μους
σοκολάτας χωρίς αυγά
Η
μους σοκολάτας είναι ένα υπέροχο
βελούδινο γλυκό που για την παρασκευή
του απαιτούνται ωμά αυγά. Γι΄ αυτό πολλοί
από εμάς την αποφεύγουμε είτε λόγω του
φόβου της σαλμονέλας, είτε λόγω αλλεργίας,
είτε λόγω τυχόν ελαφριάς έστω μυρωδιάς
αυγού. Κι όμως μπορούμε να παρασκευάσουμε
μια υπέροχη μους σοκολάτας πολύ πιο
ελαφριά, πολύ πιο υγιεινή και φθηνή.
Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση: πρέπει τη
μέρα που θα αποφασίσουμε ότι θέλουμε
μους σοκολάτας να μαγειρέψουμε ρεβύθια!
Ναι, ναι καλά διαβάσατε: ρεβύθια! Όχι,
δεν έχει μέσα ρεβύθια η μους. Έχει αυτό
που συνήθως καταλήγει ... στο νεροχύτη
της κουζίνας μας, το ρεβυθόζουμο. Έχουμε
ήδη φτιάξει μια υπέροχη νηστίσιμη,
αληθινή μαγιονέζα χωρίς αυγό
χρησιμοποιώντας ρεβυθόζουμο. Με το ίδιο
σκεπτικό σήμερα θα παρασκευάσουμε μους
σοκολάτας.
Όταν
βράζουμε ρεβύθια φροντίζουμε να
κρατήσουμε μια κούπα από το ζουμί που
έβρασαν. Προσοχή: δεν ξαφρίζουμε τα
ρεβύθια, ο αφρός είναι η πρωτεΐνη που
χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη μους.
Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε, κρατάμε
μία κούπα ζουμί και
τα μαγειρεύουμε όπως μας αρέσουν για
το μεσημεριανό μας φαγητό.
(Το υπόλοιπο ζουμί,
αν τυχόν αλλάζουμε το πρώτο νερό,
δεν το πετάμε. Το κρατάμε για να κάνουμε
μαγιονέζα
ή αν δεν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε
αμέσως το βάζουμε σε σακουλάκι στην
κατάψυξη).
Ενημέρωση 17.2.2018: Και επειδή την έπαθα έμαθα: αν τυχόν βάλετε αρκετό νερό στα ρεβύθια, όπως μου ξέφυγε εμένα σήμερα. το ρεβυθόζουμο θα είναι αραιό και δεν θα γίνεται μαρέγκα. Προσέξτε λοιπόν, για να μην τη πάθετε σαν κι εμένα. Το νερό πρέπει ίσα-ίσα να σκεπάζει τα ρεβύθια και όταν κρυώσει θα πρέπει να έχει την υφή ασπραδιού αυγού. Αλλά αν τύχει να σας ξεφύγει περισσότερο νερό, τότε αφού σουρώσετε τα ρεβύθια, βράστε το σε χαμηλή φωτιά για να μειωθεί και να πετύχετε τελικά την επιθυμητή υφή του ασπραδιού!
Ενημέρωση 17.2.2018: Και επειδή την έπαθα έμαθα: αν τυχόν βάλετε αρκετό νερό στα ρεβύθια, όπως μου ξέφυγε εμένα σήμερα. το ρεβυθόζουμο θα είναι αραιό και δεν θα γίνεται μαρέγκα. Προσέξτε λοιπόν, για να μην τη πάθετε σαν κι εμένα. Το νερό πρέπει ίσα-ίσα να σκεπάζει τα ρεβύθια και όταν κρυώσει θα πρέπει να έχει την υφή ασπραδιού αυγού. Αλλά αν τύχει να σας ξεφύγει περισσότερο νερό, τότε αφού σουρώσετε τα ρεβύθια, βράστε το σε χαμηλή φωτιά για να μειωθεί και να πετύχετε τελικά την επιθυμητή υφή του ασπραδιού!
Είναι
ένα γλυκάκι που κυριολεκτικά ετοιμάζεται
σε 10’ (+5’ για να πλύνουμε τα πιάτα, για
να μην ξεχνιόμαστε!!) διότι ακόμη και
εάν δεν έχουμε ή
δεν προλαβαίνουμε
να βράσουμε ρεβύθια, μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε το ζουμί από ρεβύθια
κονσέρβας, αρκεί βεβαίως να μην περιέχει
αλάτι.
Θα
χρειαστούμε:
240
γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1
κούπα ρεβυθόζουμο
Φράουλες
για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Τα ρεβύθια
βράζουν για το μεσημεριανό
φαγητό και από πάνω
λιώνει η σοκολάτα!
|
Κόβουμε
τη σοκολάτα σε κομματάκια, τη βάζουμε
σ΄ ένα μεταλλικό μπολ και το βάζουμε
πάνω από νερό που σιγοβράζει. Προσέχουμε
το νερό να μην ακουμπάει στο μπολ
(μπαιν-μαρί). Όταν
λιώσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και την
αφήνουμε για 5’ να κρυώσει.
Στο
μεταξύ χτυπάμε το ρεβυθόζουμο για 3’-4’
με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει, όπως
ακριβώς κάνουμε για τη μαρέγκα με ασπράδι
αυγού.
Με
κυκλικές κινήσεις ανακατεύουμε το 1/3
της μαρέγκας στη σοκολάτα και μόλις
ενσωματωθεί ενσωματώνουμε με τον ίδιο
τρόπο και την υπόλοιπη μαρέγκα. Μπορούμε
στο σημείο αυτό να προσθέσουμε κάποιο
λικέρ της αρεσκείας μας, όπως Grand
Marnier, Amarreto ή λικέρ μέντας.
Μοιράζουμε
το μείγμα σε 6 μπολάκια και βάζουμε στο
ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον
45’. Στολίζουμε με τις φράουλες και
σερβίρουμε.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου