Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Μπέικινγκ πάουντερ: με τι αντικαθίσταται;


Μπέικινγκ πάουντερ: με τι αντικαθίσταται;
Το μπέικινγκ πάουντερ είναι ένας πολύ κοινός διογκωτικός παράγοντας που απ΄ότι μας λένε οι χημικοί αποτελείται από διτανθρακική σόδα και κάποιο όξινο παράγοντα όπως το κρεμόριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχει άμυλο καλαμποκιού (ελληνιστί κορν φλάουερ).
Όταν συνδυάζεται με νερό, το οξύ αντιδρά με τη σόδα και απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα σε μορφή φυσαλίδων που συμβάλλουν στη διόγκωση της ζύμης. Οι ίδιες χημικές αντιδράσεις μπορούν να επιτευχθούν με άλλα υλικά που συνήθως υπάρχουν στην κουζίνα μας. Ας τα δούμε:


Ενα κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ μπορεί να αντικατασταθεί με:
1.
1/4 κ.γλ σόδα + μισή κούπα γιαούρτι πλήρες
Επειδή το γιαούρτι περιέχει αρκετό υγρό, μειώστε αντίστοιχα τα υγρά της συνταγής.
2.
1/4 κ.γλ σόδα + 1/4 της κούπας μελάσσα.
Μειώστε αντίστοιχα το γλυκαντικό της συνταγής, επειδή η μελάσσα είναι γλυκιά και λάβετε υπ’ όψιν ότι δίνει επιπλέον άρωμα στη ζύμη.
3.
1/2 κ.γλ κρεμόριο + 1/4 κ.γλ σόδα
Το κρεμόριο χρησιμοποιείται συνήθως για να σταθεροποιηθούν οι μαρέγκες αλλά δίνει και πολύ καλά αποτελέσματα και ως διογκωτικό.
4.
Μισή κούπα ξινόγαλο + 1/4 κ.γλ σόδα.
Θυμηθείτε να μειώσετε αντίστοιχα τα υγρά της συνταγής.
5.
1/2 κ.γλ ξύδι + 1/4 κ.γλ σόδα
6.
1/2 κ.γλ. χυμό λεμονιού + 1/2 κ.γλ σόδα
7.
Σόδα αναψυκτικό
Αντικαθιστούμε κάποιο από τα υγρά της συνταγής όπως το γάλα ή το νερό με την αντίστοιχη ποσότητα σόδας. Ενδείκνυται για συνταγές που δεν απαιτούν μεγάλη ποσότητα μπέικινγκ πάουντετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου