Πίκλες με βραστά αυγά!
(Για να δείτε πώς μπορείτε να κάνετε μια σάλτσα με βραστά αυγά για τη σαλάτα σας, πατήστε εδώ)
Αρκετά
χρόνια πριν, όταν οι γιοί μου ήταν μικροί
και δεν καταλάβαιναν τι θα πει “Όχι”
κατάφεραν μέσα σ’ ένα απόγευμα να
τσουγκρίσουν, χωρίς να τους πάρω χαμπάρι,
όλα τα κόκκινα αυγά!!
Μετά από αυτό εγώ
απέκτησα μεγάλο πόνο στο κεφάλι: έπρεπε
να παρηγορήσω τον ηττημένο που έκλαιγε,
να πείσω το νικητή να σταματήσει να
πανηγυρίζει αλλά και να του πω “μπράβο”
στα κρυφά έτσι ώστε να μην καταλάβει ο
ηττημένος αλλά να μην καταλάβει και ο
ίδιος ότι του το λέω κρυφά, να εξηγήσω
στο μεσαίο ότι μπορεί ούτε να έχασε ούτε
να νίκησε αλλά το παιχνίδι δεν μπορεί
να επαναληφθεί, ειδικά με τα αυγά από
το ψυγείο που πήγε να πάρει και ταυτόχρονα
να δω τι θα κάνω με τόσα αυγά!
Τι
έκανα με τα παιδιά μη με ρωτάτε, δε
θυμάμαι, τον έλυσα το γόρδιο δεσμό με
κάποιον από εκείνους τους τρόπους που
ούτε οι ίδιοι οι γονείς
δεν καταλαβαίνουν πώς.
Όταν
ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσω τα αυγά
θυμήθηκα την λιχουδιά που δοκίμασα
κάποτε σε μια μπυραρία: αυγά τουρσί ή
αυγά πίκλες όπως θα λέγαμε πιο ...κομψά
στις μέρες μας. Μετά από αρκετή αναζήτηση
στο διαδίκτυο, που τότε δεν είχε ακόμη
την πληθώρα των σελίδων μαγειρικής που
έχει πια, κατέληξα σε μια βασική συνταγή
η οποία μπορεί αν εμπλουτισθεί με
μυρωδικά και μπαχαρικά για να μας δώσει
κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα
με τα γούστα μας.
Τα
αυγά πίκλες δεν είναι τίποτε άλλο παρά
σφιχτά βραστά αυγά σε ξίδι ή άλμη. Όπως
και με πολλά τρόφιμα, ήταν αρχικά ένας
τρόπος συντήρησης μέχρι να καταλήξει
σε γευστικό μεζέ κυρίως για μπύρα. Εκτός
από τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε, η
τελική γεύση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό
από το χρόνο παραμονής στο βάζο. Συνήθως
μπορούμε να τα καταναλώσουμε ακόμη και
την επομένη ημέρα αλλά διατηρούνται
μέχρι και τρεις μήνες σε σκοτεινό και
δροσερό μέρος. Ομολογώ ότι ποτέ δεν τα
έχω κρατήσει περισσότερο από ένα μήνα,
οπότε δεν το έχω επιβεβαιώσει και τα
διατηρώ στο ψυγείο για να είμαι σίγουρη.
Βεβαίως όσο περισσότερο παραμένουν στο
βάζο, τόσο πιο δυνατή γίνεται η γεύση
και το άρωμά τους!
Η
πιο εντυπωσιακή οπτικά συνταγή είναι
μέσα σε νερό που έβρασαν παντζάρια και
ξύδι, οπότε τα αυγά αποκτούν ελκυστικό
κόκκινο χρώμα. Όσο περισσότερο παραμείνουν
στο ξύδι, τόσο πιο κοντά στον κρόκο
χρωματίζονται και νοστιμίζουν. Στο
εξωτερικό ίσως και να τα βρείτε να
πωλούνται στα ράφια κάποιου σούπερ
μάρκετ. Εμείς μπορούμε να τα φτιάξουμε
με τα σπασμένα πασχαλιάτικα κόκκινα
αυγά που τις επόμενες μέρες θα αφθονούν
στα σπίτια μας.
Για
τη βάση
Θεωρητικά
θα μπορούσαμε να συντηρήσουμε τα αυγά
σε σκέτο ξύδι, αλλά τότε θα γινόταν
υπερβολικά ξυδάτα, οπότε καλόν είναι
να αραιώσουμε το ξύδι με νερό (ή κάποιο
άλλο υγρό) και να προσθέσουμε λίγη
ζάχαρη. Έτσι το μεζεδάκι μας θα έχει
γλυκόξινη γεύση! Κατά τη γνώμη μου η πιο
ισορροπημένη αναλογία υγρού – ξυδιού
- ζάχαρης είναι 1 - 1 - 1/3. Φυσικά εσείς
μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του
ξυδιού, μη τη μειώσετε όμως. Θυμηθείτε
ότι παίζει το ρόλο του συντηρητικού.
Χρησιμοποίησα το μηλόξιδο που έκανα
μόνη μου από τις φλούδες των μήλων (αν
θέλετε να δείτε πώς πατήστε εδώ) αλλά
μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λευκό
ξύδι σας αρέσει. Τη ζάχαρη μπορείτε είτε
να την αυξήσετε είτε να τη μειώσετε,
ανάλογα με τα γούστα σας. Οι δοσολογίες
που ακολουθούν είναι επαρκείς για 12
αυγά, αν θέλετε να κάνετε περισσότερα
προσαρμόστε τες ανάλογα.
-
1 κούπα νερό
-
1 κούπα λευκό ξύδι
-
1/3 της κούπας ζάχαρη
-
1 κ.γλ. αλάτι
Σ’
ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά
ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η
ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια
προς δυνατή φωτιά για 5’ ακόμη.
Στο
μεταξύ τακτοποιούμε τα αυγά (καθαρισμένα
φυσικά!!) σ΄ένα μεγάλο βάζο ή δύο μικρότερα
και περιχύνουμε με το ζεστό μείγμα. Αν
τυχόν δεν φτάνει το υγρό για να σκεπάσει
όλα τα αυγά, κάνουμε λίγο ακόμη τηρώντας
όμως τις αναλογίες και συμπληρώνουμε.
Κλείνουμε το βάζο, αφήνουμε να κρυώσει
και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τα
καταναλώσουμε.
Για
να χρωματίσουμε και να αρωματίσουμε τα
αυγά
1. Αυγά
με παντζάρια
Καθαρίζουμε
και κόβουμε σε κύβους 2 μέτρια παντζάρια.
Τα βράζουμε σε μια κούπα νερό για 10’.
Προσθέσουμε το ξύδι, τη ζάχαρη και έναν
αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε για
5’. Βάζουμε στο βάζο εναλλάξ αυγά και
κύβους παντζαριών, σκορπίζουμε μερικά
σπυριά κόκκινο πιπέρι, περιχύνουμε με
το ζεστό υγρό και κλείνουμε το βάζο.
Σερβίρουμε μαζί με τους κύβους των
παντζαριών.
2. Αυγά
με κουρκουμά
Μέσα
στο βασικό μείγμα προσθέτουμε 1 κ.γλ.
σκόνη κουρκουμά και βράζουμε για 5’.
Πριν βάλουμε τα αυγά στον πάτο, στρώνουμε
ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε
φέτες, βάζουμε τα αυγά, μερικά κλαδάκια
φρέσκιας ρίγανης και περιχύνουμε με το
ζεστό υγρό. Κλείνουμε το βάζο.
3. Αυγά
πικάντικα
Στη
βασικό μείγμα προσθέτουμε 1 μικρό
κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 1 κ.γλ.
σιναπόσπορο (σπόροι μουστάρδας), 1 κ.γλ.
σπόρους άνηθου, 1 κ.γλ. κόκκους μαύρου
πιπεριού, 4 σκελίδες σκόρδο και μια μικρή
(ή και μεγαλύτερη) καυτερή πιπεριά και
βράζουμε το μείγμα για 15’. Περιχύνουμε
τα αυγά στο βάζο με το ζεστό μείγμα,
κλείνουμε το βάζο και αφήνουμε να
μαριναριστούν 7 ημέρες πριν το ανοίξουμε.
4. Αυγά
τουρσί του Jamie Oliver
Η
επόμενη συνταγή είναι πιο σύνθετη και
την ανακάλυψα πρόσφατα. Βασίζεται σε
μια συνταγή του Jamie
Oliver, του ανθρώπου που αποκατέστησε
παγκοσμίως το όνομα της εγγλέζικης
κουζίνας, για αυγά ορτυκιών αλλά την
έκανα με αυγά κότας. Είναι η πιο μυρωδάτη
και από τις τρεις και ταιριάζει κυρίως
με κρασί, το οποίο συμμετέχει την
προετοιμασία.
Σ’
ένα κατσαρολάκι βράζουμε για 5’, 200 ml
λευκό ξύδι, 100ml
ξηρό λευκό κρασί, 1 μικρό
ξερό κρεμμύδι σε φέτες, 1/2 κ.γλ. σπόρους
σέλερι, 8 γαρύφαλλα, 1/2 κ.γλ. σπόρους
μάραθου, 2 φύλλα δάφνης, 3/4 κ.γλ. κόκκους
μαύρου πιπεριού, 3/4 κ.γλ. σπόρους
κόλιαντρου, 1/2 κ.γλ. πιπέρι κόκκινο, 1/4
κ.γλ. πιπέρι κόκκινο καπνιστό, 3/4 κ.γλ.
αλάτι και περιχύνουμε το βάζο με τα
βρασμένα αυγά. Αν τυχόν δεν φτάνει το
υγρό, ζεσταίνουμε λίγο ακόμη ξύδι με
κρασί σε αναλογία 2 προς 1 και συμπληρώνουμε.
Αφήνουμε τουλάχιστον 24 ώρες πριν
καταναλώσουμε.
Φυσικά
μπορείτε να ανακαλύψετε τους δικούς
σας συνδυασμούς! Μπορούμε να σερβίρουμε
τα αυγά κομμένα στη μέση και ραντισμένα
με λίγο ελαιόλαδο ή να νοστιμίσουμε με
αυτά σαλάτες και σάντουιτς!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Καλή Ανάσταση
Αλέκα
Νικολαΐδου-Καλαποθάκου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου