Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Σούπα πράσου


Σούπα πράσου

Πώς λέει εκείνη η παροιμία; “Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα να μην πεις!” Σκέφτομαι λοιπόν, μ’ αρέσει που μου αρέσει η μαγειρική, να περιοριστώ στις μπουκίτσες και να αφήσω τα μεγάλα λόγια!


Θυμάστε πώς κάπου εκεί στο φθινόπωρο κομπορρημονούσα ότι έχω καταφέρει την τρόικα του σπιτιού μου ( = οι τρεις γιοί μου) να τρώει σπανακόρυζο και λαχανόρυζο παραθέτοντας μάλιστα και τις αντίστοιχες συνταγές; Εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι οι συνταγούλες μου είναι υπέροχες, οι γιοί μου όμως μετά από αρκετές φορές που τις μαγείρεψα μου άρχισαν τις διαπραγματεύσεις.
Η λέξη τρόικα είναι ρωσική, σημαίνει τριμερής ή τριπλός
και αναφερόταν στην παραδοσιακή ιππήλατη άμαξα που
έσερναν τρεις ίπποι ζευγμένοι κατά μέτωπον.
Παλαιότερα μου είχαν κάνει το ίδιο με τα ρεβίθια και το δεντρολίβανο, αν και μέχρι τότε όταν τους ρωτούσα τι όσπριο θέλουν, μου έλεγαν ρεβίθια με δεντρολίβανο και ξαφνικά δήλωσαν ότι δεν θέλουν να τα βλέπουν. Τότε υποχώρησα αμαχητί. Αυτή τη φορά σκέφθηκα να παίξω το παιχνίδι τους αλλά φρόντισα να το φέρω στα μέτρα μου. Διαπραγματεύτηκα κι εγώ και κερδίσαμε όλοι! Έτσι μπορεί μεν οι συνταγές σε -όρυζο να πήρα αναβολή (προς το παρόν!!!!) αλλά πήρα υποσχετική ότι θα τρώνε σαλάτα σε κάθε γεύμα. Και επειδή κατά πάσα πιθανότητα θα άρχιζαν τα επιχειρήματα του τύπου “εγώ έφαγα, οι άλλοι δεν έφαγαν”, τώρα πια μια σαλατούλα σ΄ένα μπολάκι συνοδεύει το πιάτο του καθενός.


Τι είπα; ότι οι συνταγές σε -όρυζο πήραν αναβολή; Ναι, αλλά οι συνταγές σε -σούπα πήραν; Δεν πήραν!!! Σουπίτσες λοιπόν με τα “απαγορευμένα”. Κι ας αρχίσουμε με μια βελουδένια σούπα πράσου.

Για έξι μερίδες θα χρειαστούμε:

3κ.σ. βούτυρο αγελάδος
4 μεγάλα πράσα, το λευκό και πράσινο μέρος
3 σκελίδες σκόρδο
900γρ. πατάτες κομμένες
1,5 λίτρα ζωμό κότας (Για να δείτε πώς θα κάνετε σπιτικό ζωμό, κάνετε κλικ εδώ)
2 δαφνόφυλλα
3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γλ. ξερό
1 κ.γλ. αλάτι - Πιπέρι
220 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κρεμμυδάκι και “κλωστές” καρότου

Καθαρίζουμε τα πράσα πετώντας τα σκληρά κομμάτια των φύλλων και τα ψιλοκόβουμε. Θα μπορούσαμε να μην τα ψιλοκόψουμε αλλά αυτό θα μας βοηθήσει να τα πολτοποιήσουμε.

Κάνω μια παρένθεση για να πω ότι στην πραγματικότητα δεν πετάω τα σκληρά μέρη του πράσου. Πλένω και κρατώ στην κατάψυξη ακόμη και τις ρίζες για να κάνω νόστιμους ζωμούς. Για περισσότερα περί αυτού μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ και εδώ.

Αχνίζουμε τα πράσα και το σκόρδο με το βούτυρο. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους, το ζωμό, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, το αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό.
Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 15’. Πετάμε τα δαφνόφυλλα και το θυμάρι.
Πολτοποιούμε. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε για 5’. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή μαϊντανό και “κλωστές” καρότου.


Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου