Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Λάδι γαρίδας





Λάδι γαρίδας

Η γαριδομακαρονάδα ή το ρύζι με γαρίδες είναι δυο πολύ αγαπημένα φαγητά που φτιάχνω όποτε βρω φρέσκο ντόπιο γαριδάκι. Παίρνει λίγη ώρα να καθαριστεί αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο νόστιμο αλλά και πιο οικονομικό από τις κατεψυγμένες γαρίδες. Όπως και να είναι όμως, κατεψυγμένη ή φρέσκια, η γαρίδα μας δίνει πολύ νόστιμα φαγητάκια ή μεζέδες. Φυσικά τα κεφάλια τα χρησιμοποιώ για να κάνω τον απαραίτητο ζωμό.


Εδώ και καιρό όμως εφαρμόζω ένα κολπάκι και τα γαριδοφαγητά μου έχουν ακόμη πιο έντονο το λατρεμένο άρωμα της γαρίδας: αφού πλύνω καλά και καθαρίσω τις γαρίδες, βάζω αρκετά κεφάλια σ’ ένα στραγγιστήρι και τα αφήνω λίγη ώρα να στραγγίσουν και να φύγει όσο περισσότερο νερό γίνεται. Μετά βάζω ελαιόλαδο στον πάτο ενός τηγανιού, όχι πολύ ίσα-ίσα να σκεπάζεται ο πάτος. Αφήνω λίγο να ζεσταθεί, όχι να κάψει και ρίχνω τα κεφάλια των γαρίδων. Ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά πολύ (στα 2/9 στη κουζίνα μου) και αφήνω να ζεσταθούν μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν κόκκινα. Ταυτόχρονα το λάδι κοκκινίζει και αρωματίζεται. Τότε στραγγίζω το λάδι, πατώ λίγο για να φύγει και όσο έχει μέσα στα κεφάλια και έτοιμο!

Είναι πιθανό στο πάτο του σκεύους που στραγγίσατε το λάδι να δείτε ότι έχουν κατακάτσει κάποια σχεδόν στερεοποιημένα συστατικά. Μην ανησυχείτε, είναι απλώς πρωτεΐνη που στερεοποιήθηκε. Αν προορίζεται το λάδι για γαριδομακαρονάδα ή ριζότο, αν το ανακατέψετε δηλαδή μέσα στο φαγητό, αφήστε έτσι. Αν όμως θέλετε να είναι διαυγές περάστε το από μία λεπτή σίτα ή πάρτε με ένα κουτάλι ή μια σύριγγα το καθαρό λάδι από την επιφάνεια. Αλλά και πάλι την πρωτεΐνη μην την πετάξετε, κρατήστε την και βάλτε στο φαγητό. Και υγιεινή και νόστιμη είναι.

Όταν φτιάξετε τη γαριδοκαρονάδα ή το ριζότο, χρησιμοποιήστε για το μαγείρεμα ελάχιστο ελαιόλαδο για να σωτάρετε και προσθέστε στο τέλος αφού μαγειρευτεί το αρωματισμένο λάδι που φτιάξατε! Μπορείτε επίσης, αφού το διαυγάσετε όπως είπαμε παραπάνω, να το βάλετε σε μπολάκι και να το παρουσιάσετε στην αρχή κάποιου πιο προσεγμένου τραπεζώματος μαζί με ψωμάκια, απλό ελαιόλαδο ή βούτυρο. Θα εντυπωσιάσει πραγματικά!

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου