Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Πώς χρησιμοποιούμε το θερμόμετρο τροφίμων


Πώς χρησιμοποιούμε το θερμόμετρο τροφίμων

Για να είναι σωστή η ανάγνωση του θερμομέτρου τροφίμων πρέπει αυτό να τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση στο φαγητό. Εάν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά η ανάγνωση δεν θα αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την εσωτερική θερμοκρασία του φαγητού.
Γενικά, το θερμόμετρο για τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετείται στο πιο παχύ κομμάτι του φαγητού, μακριά από τα οστά, το λίπος ή τους χόνδρους.

(Για να δείτε
- τις ασφαλείς θερμοκρασίας ψησίματος, κάνετε κλικ εδώ, και
- τη θερμοκρασία των κρεάτων για τέλειο ψήσιμο, κάνετε κλικ εδώ.

Πού να τοποθετήσετε το θερμόμετρο τροφίμων

1. Κρέας


Όταν παίρνετε τη θερμοκρασία του βοείου κρέατος, του χοιρινού κρέατος ή των ψητών αρνιών, το θερμόμετρο για τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετηθεί στο μέσο του ψησίματος, αποφεύγοντας το κόκαλο. Όταν το φαγητό που μαγειρεύεται έχει ακανόνιστο σχήμα, όπως με ψητό βόειο κρέας, ελέγξτε τη θερμοκρασία σε διάφορα σημεία.

2. Πουλερικά


Ελέγξτε την εσωτερική θερμοκρασία στο εσωτερικό μέρος του μηρού και του φτερού και στο παχύτερο τμήμα του στήθους. Για βέλτιστη ασφάλεια, δε γεμίζουμε τα πουλερικά. Εάν γεμίσετε ολόκληρα πουλερικά, το κέντρο της γέμισης πρέπει να φθάσει σε ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 74° C. Σε περίπτωση μαγειρέματος κομματιών πουλερικών, τοποθετήστε το θερμόμετρο τροφίμων στην πιο παχιά περιοχή, αποφεύγοντας τα οστά. Το θερμόμετρο για τα τρόφιμα μπορεί να τοποθετηθεί πλευρικά εάν είναι απαραίτητο. Όταν το φαγητό έχει ακανόνιστο σχήμα, η θερμοκρασία θα πρέπει να ελέγχεται σε πολλά σημεία.

3. Λεπτά τρόφιμα



Η βελόνα του θερμομέτρου πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του φαγητού και μέχρι το κέντρο. Για να μην καείτε, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε το τρόφιμο από την πηγή θερμότητας (εάν μαγειρεύετε σε σχάρα ή σε τηγάνι) και τοποθετήστε το θερμόμετρο τροφής πλάγια αφού τοποθετήσετε το τρόφιμο σε επίπεδη επιφάνεια.




4. Συνδυασμός πιάτων


Για μαγειρευτά ή πιάτα με συνδυασμούς τροφίμων, τοποθετήστε το θερμόμετρο στο πιο παχύ κομμάτι του φαγητού ή στο κέντρο του πιάτου. Τα πιάτα με αυγά ή κιμά θα πρέπει να ελέγχονται σε διάφορα σημεία.

(Πηγή: United States Department of Agriculture
Food Safety and Inspection Service)

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”! Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου