Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Για τέλειο ψήσιμο....


ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΨΗΣΙΜΟ....

...Λίγο (όχι πολύ, λίγο!!) κλεμμένη η σημερινή ανάρτηση. Παραθέτω ένα εξαιρετικό πινακάκι
που αλίευσα στην ιστοσελίδα της Φάρμας Μπράλου για το ψήσιμο διαφόρων κρεάτων στο φούρνο. Απ΄ όσο έψαξα, σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες είναι το πιο κατατοπιστικό και λεπτομερές και εύκολα κατανοητό. Φυσικά ο χρόνος ψησίματος διαφοροποιείται όταν παρεμβάλλονται και άλλες τεχνικές, όπως π.χ. όταν προηγείται μαγείρεμα στον ατμό. Για να πετύχουμε τις θερμοκρασίες αυτές απαιτείται η χρήση θερμομέτρου. Αξίζει τον κόπο να προμηθευτούμε ένα, κυκλοφορούν πολλά στη αγορά, κάποια από αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τα ψητά μας. Για να δείτε πώς χρησιμοποιούνται κάνετε κλικ εδώ.

Aν θέλετε να δείτε τις θερμοκρασίες που είναι ασφαλείς για την κατανάλωση διαφόρων ειδών κρέατος (θα απογοητεύσω τους λάτρεις των rare…), κάνετε κλικ εδώ.



Είδος Κρέατος

Τρόπος Ψησί-
ματος

Προθερ-μασμένο Φούρνο
Χρόνος Μαγειρέματος
(κατά προσέγγιση)
Ενδεικτική
στο εσωτερικό
του κρέατος
Μοσχάρι/ Αρνί Κατσίκι
έως 5 κιλά
Rare

220˚C 30 λεπτά στους 220˚C + 20 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος
52˚C


Medium




220˚C 30 λεπτά στους 220˚C + 30 λεπτά στους 160˚C   ανά κιλό κρέατος
60˚C - 65˚C

Well Done


220˚C 30 λεπτά στους 220˚C + 40 λεπτά στους 160˚C   ανά κιλό κρέατος
75˚C-80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε.
Μοσχάρι Αρνί Κατσίκι
πάνω από 5 κιλά
Rare

220˚C 40 λεπτά στους 220˚C + 18 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος
52˚C

Medium



220˚C 40 λεπτά στους 220˚C + 24 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος
60˚C-65˚C

Well Done



220˚C 40 λεπτά στους 220˚C + 36 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος
75˚C-80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε.
Χοιρινό






220˚C








30 λεπτά στους 220˚C + 50 λεπτά στους 160˚C ανά κιλό κρέατος
75˚C- 80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε.
Κοτόπουλο



210˚C 20 λεπτά στους 210˚C + 40 λεπτά στους 180˚C ανά κιλό κρέατος
75˚C- 80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 λεπτά πριν να το σερβίρετε
Γαλοπούλα



220˚C 20 λεπτά στους 230˚C + 40 λεπτά στους 180˚C ανά κιλό κρέατος
75˚C- 80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε.
Πάπια



220˚C 20 λεπτά στους 220˚C + 60 λεπτά στους 90˚C ανά κιλό κρέατος


75˚C- 80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 15 λεπτά πριν να το σερβίρετε.
Χήνα



220˚C 20 λεπτά στους 230˚C + 70 λεπτά στους 120˚C ανά κιλό κρέατος
75˚C- 80˚C
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο και αφήστε το – σκεπασμένο – για 20 έως 30 λεπτά πριν να το σερβίρετε.

Rare              κόκκινο χρώμα στο κέντρο του κρέατος
Medium        ροζ χρώμα στο κέντρο του κρέατος
Welldone      καφέ χρώμα σε όλο το κρέας

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”! Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου