Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Απολαυστική τάρτα κοτόπουλου ή γαλοπούλας







Τάρτα κοτόπουλου ή γαλοπούλας
με τα περισσεύματα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι




Όταν είχαμε στο πατρικό μου σπίτι γιορταστικό τραπέζι με πολλά άτομα, ο πατέρας μου ήθελε πάντοτε ποικιλία και αρκετές ποσότητες φαγητού λέγοντας “Αν δεν περισσέψει, δεν θα φτάσει!”
με το σκεπτικό ότι όλοι θα έπρεπε να μπορούν να φάνε ότι ήθελαν χωρίς να σκέφτονται ότι μπορεί να το στερήσουν από κάποιον άλλο συνδαιτημόνα. Δεν ήθελε να υπάρχουν άδειες πιατέλες στο τραπέζι ακόμη και μετά το τέλος του γεύματος. Ακόμη και σήμερα σε τέτοια τραπεζώματα στα χρόνια της κρίσης τα λόγια του μου έρχονται στο μυαλό και φροντίζω να έχω αρκετά εδέσματα. Όσο γι’ αυτά που περισσεύουν, καταναλώνονται τις επόμενες ημέρες, γλυτώνουμε και το μαγείρεμα έτσι! Ή όχι;

Μάλλον όχι, αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα περισσεύματα ενός γιορταστικού τραπεζιού μπορούν με λίγη δουλίτσα να μεταμορφωθούν σε ένα εντυπωσιακό και νόστιμο έδεσμα. Όσοι παρακολουθείτε αυτό το ιστολόγιο εξάλλου ίσως έχετε καταλάβει ότι ένα από τα αγαπημένα μου μότο είναι το “Δεν πετάμε τίποτε πριν εξαντλήσουμε τις δυνατότητές του!”.

Γι’ αυτό σήμερα θα ασχοληθούμε με τα περισσεύματα του παραδοσιακού κοτόπουλου ή της παραδοσιακής (;;;;;;) γαλοπούλας του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Κατά περίπτωση περισσεύουν κομμάτια ολόκληρα ή “ξέφτια” πάνω στα κόκαλα που είναι όμως αρκετά για να φτιάξουμε μια λαχταριστή τάρτα. Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε όλα τα κομμάτια σ΄ένα μπολ και τις επόμενες ημέρες μπορούμε να φτιάξουμε μια νοστιμότατη τάρτα που μπορεί να σερβιριστεί επάξια σ΄ένα ακόμη γιορτινό τραπέζι ή ακόμη και να κοπεί ως βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά, ειδικά εάν στα μέρη σας συνηθίζεται η αλμυρή βασιλόπιτα. Αν τυχόν τα περισσεύματα δεν είναι αρκετά, μπορείτε να συμπληρώσετε με μανιτάρια σε φέτες.

Φυσικά τα κόκαλα δεν τα πετάμε. Επειδή μέρες που ‘ ναι, δεν είναι να ασχολούμαστε με αυτά, τα βάζουμε σ’ ένα σακουλάκι και τα διατηρούμε στην κατάψυξη. Αφού μαζέψουμε και άλλα “άχρηστα” υλικά, κάνουμε έναν πεντανόστιμο σπιτικό ζωμόκοτόπουλου. Αν θέλετε να δείτε πώς, κάνετε κλικ εδώ.

Επίσης σε αυτή την τάρτα μπορούμε να βάλουμε τα περισσεύματα των τυριών, εκείνα τα λίγο από αυτό – λίγο από εκείνο που από μόνα τους το καθένα δεν κάνουν τίποτε αλλά όλα μαζί θα νοστιμίσουν την τάρτα μας!

Αν τις μέρες που πέρασαν ξοδέψατε αρκετές ώρες στην κουζίνα και τώρα μόλις και μετά βίας αντέχετε να μπείτε σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού, μπορείτε αντί για τη ζύμη μπριζέ που λέμε παρακάτω, να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σφολιάτα, την οποία φροντίστε να τρυπήσετε σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι πριν βάλετε τη γέμιση. Προσωπικά την αποφεύγω όσο μπορώ διότι οι έτοιμες σφολιάτες φτιάχνονται με μαργαρίνη, την οποία αφού για δεκαετίες μας τάισαν, τώρα αποφάσισαν να μας αποκαλύψουν ότι είναι ανθυγιεινή.... Προτιμώ να σκαρώνω μια ζύμη μπριζέ.

Για τη ζύμη μπριζέ

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους και μαλακό (βγάλτε το από το ψυγείο τουλάχιστον 60’ πριν)
  • 1 κρόκος αυγού
  • ¼ της κούπας ή 50 ml γάλα ή νερό
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι


Στο χέρι (δε χρειάζεται μίξερ) χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει και προσθέτουμε τον κρόκο, το αλάτι και το νερό ή το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Δουλεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο για 60’ τουλάχιστον.


Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνουμε λίγη ώρα για να μαλακώσει ελαφρά και να μπορούμε να την πλάσουμε. Την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη φόρμα μας στην οποία την μεταφέρουμε αφού την έχουμε στο μεταξύ βουτυρώσει. Φροντίζουμε να απλωθεί καλά και να καλύψει ομοιόμορφα και τα τοιχώματα.


(Αν θέλουμε να μεταφέρουμε την τάρτα σε πιατέλα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια απλή στρογγυλή φόρμα στην οποία έχουμε βάλει λαδόκολλα αντί της συνήθους πορσελάνης ταρτιέρας με τις ζιγκζακωτές άκρες.)

Για τη γέμιση

  • Δυο κούπες ή 400 γρ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα καλά ξεφτισμένα.
  • 1 1/2 έως 2 κούπες διάφορα τριμμένα τυριά.
  • Μια πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προεραιτικά)
  • Ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας
  • 1 σφηνάκι μπράντι (προαιρετικά)
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι – Πιπέρι


Σ΄ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε ελαφριά το κρεμμύδι και την πιπεριά, προσθέτουμε τα μανιτάρια (αν βάζουμε) και τα σωτάτουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και το ζωμό. Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Σβήνουμε με το πράντι και περιμένουμε να εξατμισθεί και αυτό. Αλατίζουμε ελαφρά. Προσέχουμε λίγο το αλάτι, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την αλμυρότητα των τυριών. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.


Σε μια μπασίνα χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι, προσθέτουμε τα τυριά, το μσοχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα στο μείγμα του κοτόπουλου, ανακατεύουμε και γεμίζουμε ομοιόμορφα την τάρτα.


Αν τυχόν μας περίσσεψε λίγη ζύμη, την ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό όσο αυτό της τάρτας, κόβουμε σχήματα όπως μας αρέσει, τα βάζουμε πάνω στην τάρτα και τα γυαλίζουμε με λίγο ασπράδι αυγού.


Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο στις αντιστάσεις στους 170ο C για 25’ - 30’ μέχρι να ζρυσίσει η ζύμη και ψηθεί το αυτό της γέμισης. Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε για να σταθεροποιηθεί.


Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Καλή Πρωτοχρονιά!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου