Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Η βασιλόπιτα της Λίλης

Ο ορθόδοξος Άι-Βασίλης από
την Καισάρεια σε μια σπάνια απεικόνιση
με την βασιλόπιτα κάτω δεξιά







Η βασιλόπιτα της Λίλης

Ένα απόγευμα παραμονής Πρωτοχρονιάς βρέθηκα ....
στο σπίτι της θείας και νονάς μου Λίλης. Εγώ φοιτήτρια και η Λίλη, 5-6 χρόνια μόλις μεγαλύτερη από εμένα, μικρομαμά με τα ξαδέλφια μου 3-4 χρονών, δυο αγόρια σ΄ εκείνη την υπέροχη ηλικία που μυαλό δεν έχουνε αλλά μπορούν να κάνουν τα πάντα. Σκέτος εφιάλτης δηλαδή. Αφού λοιπόν κάναμε μπάνιο στα παιδιά, τα ντύσαμε, τα ταΐσαμε, κάπου εκεί κατά τις οκτώ και μισή το βράδυ, η Λίλη είπε: “Αχ! Δεν έκανα βασιλόπιτα!” Στο μυαλό μου σχηματίστηκε αμέσως η σκέψη ότι θα πεταχτούμε στο διπλανό ζαχαροπλαστείο να πάρουμε. Αντί γι΄αυτό η Λίλη σηκώθηκε κι άρχισε να ανοίγει τα ντουλάπια. Εγώ συνηθισμένη στις βασιλόπιτες με τη μαγιά που πρέπει να περιμένεις να φουσκώσουν, αναρωτιόμουν τι κάνει. Ε! Λοιπόν η Λίλη σε 10’ σκάρωσε μια βασιλόπιτα που όταν την έψησε μοσχοβόλησε το σύμπαν. Τόσα χρόνια μετά (δε σας λέω πόσα, δε σας λέω πόσα, θα σας πω όμως ότι η Λίλη είναι πια γιαγιά) μου έχει μείνει η εικόνα να τη βγάζει από το φούρνο με σχηματισμένο επάνω της με καρφάκια γαρύφαλλου τον αριθμό του νέου έτους. Δεν έκανα πρωτοχρονιά μαζί τους εκείνο το βράδυ και δεν δοκίμασα τη βασιλόπιτα. Χαράχτηκε όμως στις μυρωδικές μνήμες και χρόνια μετά, όταν έκανα εγώ πια βασιλόπιτα για την οικογένειά μου κάθε φορά έλεγα στον εαυτό μου να θυμηθώ να ζητήσω από τη Λίλη τη συνταγή. Μου πήρε τρεις δεκαετίες αλλά ντα-ντανννν τα κατάφερα πέρυσι και θυμήθηκα να ζητήσω τη συνταγή πριν από βράδυ της πρωτοχρονιάς. Σας την παρουσιάζω φέτος, χωρίς όμως φωτογραφίες, διότι δεν την έχω φτιάξει ακόμη.

Οι ιδιαιτερότητες αυτής της συνταγής είναι δύο: η μία είναι το καταπληκτικό άρωμά της και η μεταξένια υφή της. Το δεύτερο είναι η μεγάλη ευκολία της, σημαντική κι αυτή αφού τέτοιες μέρες έχουμε αρκετά να κάνουμε στην κουζίνα. Επειδή είναι αρκετά αφράτη είναι προτιμότερο να την ψήσουμε σε ταψάκι με σούστα για να μη χρειαστεί να την αναποδογυρίσουμε, ειδικά εάν έχουμε σχηματίσει με τη ζύμη τον αριθμό του νέου έτους. Επίσης επειδή είναι τόσο εύκολη και τόσο νόστιμη είναι πολύ ωραία λύση για να την πάμε ως δώρο σε κάποιο πρωτοχρονιάτικο κάλεσμα. Στην περίπτωση αυτή προτιμήστε να την ψήσετε σε φόρμα μιας χρήσεως για να μην χρειαστεί να την ξεφορμάρετε αλλά να την προσφέρετε με αυτή στολισμένη με έναν ωραίο κόκκινο φιόγκο!

Ο Ντρέμκας, η παλιά κεντρική βρύση του χωριού μου,
του Δομήρου Σερρών
Φέτος σκέφτομαι εκτός από φλουρί να βάλω στη βασιλόπιτα και μερικά ακόμη “γούρια” όπως ένα φασόλι, ένα ξυλάκι κανέλας ή ένα ολόκληρο αμύγδαλο σε
ανάμνηση ενός παλιού εθίμου ως πρόβλεψη για την καλοτυχία στη νέα χρονιά σ΄αυτόν που θα το τύχαινε και να στείλω τα παιδιά μου να φέρουν φρέσκο νερό από την κεντρική βρύση της πολυκατοικίας αφού πηγάδια ή βρύσες στις πλατείες δεν υπάρχουν πια... Ειδικά για το τελευταίο θυμάμαι τον εαυτό μου, κάπου εκεί στα φοιτητικά μου χρόνια, να γυρνώ ξημερώματα στο σπίτι από το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν και να περνώ ντυμένη στολισμένη από τον κεντρικό κήπο της Δράμας όπου υπάρχουν βρύσες, να παίρνω μ’ ένα κανατάκι φρέσκο νερό και να πηγαίνω στο σπίτι χωρίς να μιλήσω σε κανέναν πριν φθάσω. Στην είσοδο, πριν μπω έριχνα λίγο νερό και έλεγα: “Στα το τρεχούμενο νερό να τρέχουν τα καλούδια, να τρέχει και η υγεία μας μες τον καινούργιο χρόνο!” Ωραία έθιμα που αξίζει να διατηρήσουμε!

Πάμε να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα!

  • 1 κούπα βούτυρο αγελάδος (η συνταγή της Λίλης έλεγε βιτάμ αλλά εδώ και πολλά χρόνια δεν το χρησιμοποιώ)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κρόκοι μεγάλων αυγών
  • 2 κ.σ. μπράντι
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 1/2 κ. γλ. κανέλα
  • 1/4 κ. γλ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ. γλ. σόδα
  • 1 μικρό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ) ή
  • 4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ. και 3 1/2 κ.γλ. μπέικινγκ πάουντερ

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ (αν βάζουμε) και τα μπαχαρικά.

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν, προσθέτουμε τους κρόκους, το μπράντι, το ξύσμα, και το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Πρέπει στο τέλος να έχουμε ένα αφράτο ζυμάρι

Βουτυρώνουμε μια φόρμα με σούστα 28 εκ., στρώνουμε καλά μια λαδόκολλα και τη βουτυρώνουμε και αυτή. Στρώνουμε ομοιόμορφα το ζυμάρι στη φόρμα. Αν θέλουμε κρατάμε λίγο και πλάθουμε κορδονάκια για να σχηματίσουμε το 2019.

Ανάλογα με την όψη που θέλουμε να έχει η βασιλόπιτά μας μπορούμε να χτυπήσουμε είτε ένα κρόκο με λίγο νερό είτε ένα ασπράδι και να την αλείψουμε.

Ψήνουμε στους 180ο C στις αντιστάσεις για 45’ περίπου. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμη. Όταν βγάλουμε τη τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα πριν ξεφορμάρουμε.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

1 σχόλιο: