Αυτά
παθαίνεις όταν πας στην αποθήκη για τις
κούτες με τα χριστουγεννιάτικα....
καταλήγεις να κάνεις μπισκότα λεμονιού.
Ε! τα λάθη πληρώνονται και λάθος μου ήταν που έβαλα μια κούτα με παλιές μου συνταγές δίπλα στα χριστουγεννιάτικα. Βρέθηκα λοιπόν να τις ξεφυλλίζω. Ανάμεσα στα χειρόγραφα σημειώματα και τα αποκόμματα, μέχρι και σελίδες από ΓΥΝΑΙΚΕΣ του 1980 βρήκα -οι παλαιότερες θα καταλάβουν – ένα χειρόγραφο με τα ξεχασμένα σούπερ αρωματικά λεμονάτα μπισκοτάκια και στο περιθώριο σημειώσεις με τις παρατηρήσεις μου. Η πρώτη σημείωση έχει χρονολογία Φεβρουάριος 1987!. Τώρα πια δε θυμάμαι από πού την είχα βρει, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι είναι σε γραμμάρια και όχι στις συνήθεις για την εποχή κουταλιές και κούπες, περιέχει τυρί κρέμα, εκείνο με το όνομα της αμερικάνικης πόλης, πρωτότυπο και αυτό για την εποχή και χρώμα ζαχαροπλαστικής που δεν το βρίσκαμε και τόσο εύκολα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είχα σημειώσει ότι τα έκανα χωρίς να βάλω χρώμα. Τα έκανα και πάλι σκεπτόμενη ότι έτσι θα παιδιά μου θα μυρίσουν τις μνήμες μου αλλά και πάλι δεν έβαλα χρώμα ζαχαροπλαστικής. Προτίμησα να τα χρωματίσω με λίγο κρόκο Κοζάνης, άλλο άγνωστο μπαχαρικό(;) εκείνη την παλιά εποχή! Η αρχική συνταγή είχε 300 γρ. ζάχαρη αλλά ήδη από τοοοότε είχα σημειώσει ότι γίνονται πολύ γλυκά και την είχα περιορίσει στα 250 γρ. Αν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά μπισκότα, μπορείτε να αυξήσετε τη ζάχαρη.
Ε! τα λάθη πληρώνονται και λάθος μου ήταν που έβαλα μια κούτα με παλιές μου συνταγές δίπλα στα χριστουγεννιάτικα. Βρέθηκα λοιπόν να τις ξεφυλλίζω. Ανάμεσα στα χειρόγραφα σημειώματα και τα αποκόμματα, μέχρι και σελίδες από ΓΥΝΑΙΚΕΣ του 1980 βρήκα -οι παλαιότερες θα καταλάβουν – ένα χειρόγραφο με τα ξεχασμένα σούπερ αρωματικά λεμονάτα μπισκοτάκια και στο περιθώριο σημειώσεις με τις παρατηρήσεις μου. Η πρώτη σημείωση έχει χρονολογία Φεβρουάριος 1987!. Τώρα πια δε θυμάμαι από πού την είχα βρει, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι είναι σε γραμμάρια και όχι στις συνήθεις για την εποχή κουταλιές και κούπες, περιέχει τυρί κρέμα, εκείνο με το όνομα της αμερικάνικης πόλης, πρωτότυπο και αυτό για την εποχή και χρώμα ζαχαροπλαστικής που δεν το βρίσκαμε και τόσο εύκολα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είχα σημειώσει ότι τα έκανα χωρίς να βάλω χρώμα. Τα έκανα και πάλι σκεπτόμενη ότι έτσι θα παιδιά μου θα μυρίσουν τις μνήμες μου αλλά και πάλι δεν έβαλα χρώμα ζαχαροπλαστικής. Προτίμησα να τα χρωματίσω με λίγο κρόκο Κοζάνης, άλλο άγνωστο μπαχαρικό(;) εκείνη την παλιά εποχή! Η αρχική συνταγή είχε 300 γρ. ζάχαρη αλλά ήδη από τοοοότε είχα σημειώσει ότι γίνονται πολύ γλυκά και την είχα περιορίσει στα 250 γρ. Αν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά μπισκότα, μπορείτε να αυξήσετε τη ζάχαρη.
Η
ζύμη μπορεί άφοβα να καταψυχθεί. Όταν
θελήσετε να την ψήσετε, τη βγάζετε από
την κατάψυξη, την αφήνετε λίγη ώρα να
μαλακώσει, 20’ αρκούν – ανάλογα με το
σχήμα που έχει βεβαίως – και κάνετε τη
διαδικασία με την άχνη ζάχαρη.
(Για
λόγους ευκολίας δίνω τα υλικά σε γραμμάρια
αλλά και κούπες κ.λ.π.)
-
6 γρ. ή 2 κ.γλ. κοφτά μπέικινγκ πάουντερ
-
200 γρ. ή ένα πακετάκι τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
-
115 γρ. ή μισή κούπα βούτυρο αγελάδος μαλακό
-
250 γρ. ή 1 κούπα ζάχαρη άσπρη
-
12 γρ. ή 2 γεμάτες κ.γλ. ξύσμα λεμονιού (αντιστοιχεί σε 3 μεγάλα λεμόνια περίπου)
-
25 ml ή 1½ κ.σ. χυμό λεμονιού
-
1 βανιλίνη (βανίλια έλεγε τότε) σήμερα μπορείτε να βάλετε 1 κ.γλ. ή 5 ml εκχύλισμα βανίλιας
-
1/8 κ.γλ. σκόνη κουρκουμά ή μια πρέζα κρόκο κοζάνης
-
Μια πρέζα αλάτι ψιλό
-
1 μεγάλο αυγό (63-73 γρ.) και τον κρόκο από ένα μεγάλο αυγό
250 γρ. ή 2 κούπες ζάχαρη άχνη (μην ανυσηχείται, δεν θα τη βάλουμε όλη)
Αν χρησιμοποιήσουμε κρόκο Κοζάνης τον βάζουμε στο χυμό λεμονιού 45’ πριν αρχίσουμε το ζύμωμα για να βγάλει το χρώμα του.
Αν οι "κλωστές" του λεμονιού είναι πολύ μακριές, τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
Κοσκινίζουμε
το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ. Χτυπάμε
το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να
ενωθούν καλά και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε
τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού,
τη βανίλια, τον κουρκουμά (αν βάζουμε)
και το αλάτι μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε
τα αυγά και ανακατεύουμε να ομοιογενοποιθούν
και αυτά.
Τελευταίο
προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι μέχρι
να ενσωματωθεί πλήρως. Στο τέλος θα
έχουμε μια κολλώδη ζύμη. Μη σας φοβίζει.
Για
να μπορέσουμε να τα πλάσουμε, καλύπτουμε
τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο
ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή ακόμη
και από το προηγούμενο βράδυ. Εγώ πάντως
τα έκανα προχθές, τα έβαλα στο ψυγείο
και τα έψησα σήμερα.
Αφού
κρυώσει πολύ καλά η ζύμη, ανάβουμε το
φούρνο να προθερμαίνεται στους
165ο C, στρώνουμε με λαδόκολλα 2 τουλάχιστον ταψιά και βάζουμε την άχνη ζάχαρη σ΄ένα μπολ. Επειδή η ζύμη είναι πολύ μαλακή, στην πραγματικότητα είναι σαν πολύ πηχτός χυλός, η άχνη ζάχαρη θα μας βοηθήσει να πλάσουμε τα μπισκοτάκια μας. Χρησιμοποιώντας είτε ένα μηχανικό κουτάλι παγωτού είτε δυο απλά κουτάλια παίρνουμε ζύμη όσο ένα μέτριο καρύδι, τη ρίχνουμε στην άχνη ζάχαρη και πλάθουμε γρήγορα μια μπαλίτσα επικαλυμένη με ζάχαρη. Αραδιάζουμε τις
μπαλίτσες στο ταψί με απόσταση 5 εκ η μια από την άλλη διότι θα απλώσουν πολύ κατά το ψήσιμο. Επίσης πρέπει να φροντίσουμε να έχουν το ίδιο σχεδόν μέγεθος, για να ψηθούν σωστά. Επειδή βάζουμε τις μπαλίτσες αραιά θα χρειαστούν 3 ή 4 ταψιά, γι΄αυτό μπορούμε να πλάσουμε τα μπαλάκια με την άχνη ζάχαρη και αυτά που δεν χωρούν στα ταψιά, τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα την οποία βάζουμε στην κατάψυξη για να είναι σταθερά όταν θα χρειαστεί να τα μεταφέρουμε στο ταψί. (Ζητώ συγνώμη
165ο C, στρώνουμε με λαδόκολλα 2 τουλάχιστον ταψιά και βάζουμε την άχνη ζάχαρη σ΄ένα μπολ. Επειδή η ζύμη είναι πολύ μαλακή, στην πραγματικότητα είναι σαν πολύ πηχτός χυλός, η άχνη ζάχαρη θα μας βοηθήσει να πλάσουμε τα μπισκοτάκια μας. Χρησιμοποιώντας είτε ένα μηχανικό κουτάλι παγωτού είτε δυο απλά κουτάλια παίρνουμε ζύμη όσο ένα μέτριο καρύδι, τη ρίχνουμε στην άχνη ζάχαρη και πλάθουμε γρήγορα μια μπαλίτσα επικαλυμένη με ζάχαρη. Αραδιάζουμε τις
μπαλίτσες στο ταψί με απόσταση 5 εκ η μια από την άλλη διότι θα απλώσουν πολύ κατά το ψήσιμο. Επίσης πρέπει να φροντίσουμε να έχουν το ίδιο σχεδόν μέγεθος, για να ψηθούν σωστά. Επειδή βάζουμε τις μπαλίτσες αραιά θα χρειαστούν 3 ή 4 ταψιά, γι΄αυτό μπορούμε να πλάσουμε τα μπαλάκια με την άχνη ζάχαρη και αυτά που δεν χωρούν στα ταψιά, τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα την οποία βάζουμε στην κατάψυξη για να είναι σταθερά όταν θα χρειαστεί να τα μεταφέρουμε στο ταψί. (Ζητώ συγνώμη
Ψήνουμε
στις αντιστάσεις στους 165o
C στην
προτελευταία από κάτω θέση του φούρνου
για 15’ ακριβώς αν θέλουμε
τα μπισκοτάκια να βγούν μαλακά. Ο χρόνος
είναι αρκετός
να ψηθούν αλλά να μείνουν μαλακά και
τελείως λευκά, με μικρές βούλες από άχνη
ζάχαρη. Γύρω-γύρω ίσως
έχουν ένα πολύ λεπτό
καφετί στεφανάκι (δεν
είναι απαραίτητο) και από
κάτω θα είναι ελαφρώς καφετιά.
Αν όμως μας αρέσουν τα μπισκότα τραγανά τότε θα αφήνουμε να ψηθούν ακόμη 3’, δηλαδή 18’ συνολικά. Αυτά βεβαίως στο δικό μου φούρνο. Ίσως στο δικό σας ο χρόνος να διαφέρει κάπως, αλλά είναι εύκολα να το καταλάβετε από το πρώτο ταψί και να τον προσαρμόσετε.
Αν όμως μας αρέσουν τα μπισκότα τραγανά τότε θα αφήνουμε να ψηθούν ακόμη 3’, δηλαδή 18’ συνολικά. Αυτά βεβαίως στο δικό μου φούρνο. Ίσως στο δικό σας ο χρόνος να διαφέρει κάπως, αλλά είναι εύκολα να το καταλάβετε από το πρώτο ταψί και να τον προσαρμόσετε.
Όταν
τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε
10’ στο ταψί να σταθεροποιηθούν κάπως
και αν τυχόν θέλουμε να ξαναγεμίσουμε
το ταψί, βγάζουμε προσεκτικά
τα ψημένα μπισκότα με τη
λαδόκολλα, στρώνουμε καινούργια λαδόκολλα
στο ταψί και αραδιάζουμε
μπαλίτσες από αυτές που βάλαμε έτοιμες
στην κατάψυξη. Τα αφήνουμε να κρυώσουν
τελείως πάνω στη λαδόκολλα.

Διατηρούνται, αν και δε νομίζω ότι θα προλάβουν, εγώ χρειάστηκε “να επιπλήξω” αρκετές φορές το γλυκατζή σύζυγο για να σωθούν μερικά, σε αεροστεγές βάζο.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου